Reuters: Liderul Hamas cere încetarea completă a conflictului, atacând planul lui Biden

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Liderul Hamas a declarat miercuri că grupul va cere încetarea permanentă a războiului în Gaza și retragerea israeliană ca parte a unui plan de încetare a focului, fiind aparent o lovitură a propunerii de armistițiu prezentată săptămâna trecută de președintele american Joe Biden.

Între timp, Israelul a declarat că nu va opri luptele în timpul negocierilor de încetare a focului și a lansat un nou atac asupra unei secțiuni centrale a Fâșiei Gaza, lângă ultimul oraș care nu a fost încă atacat de tancurile sale.

Declarațiile liderului Hamas, Ismail Haniyeh, par să reprezinte răspunsul grupării militante palestiniene la propunerea pe care Biden a dezvăluit-o săptămâna trecută. Washingtonul a spus că așteaptă un răspuns din partea Hamas la ceea ce Biden a descris drept o inițiativă israeliană.


„Mișcarea și facțiunile rezistenței vor trata serios și pozitiv orice acord care se bazează pe o încheiere cuprinzătoare a agresiunii și retragerea completă și schimbul de prizonieri”, a spus Haniyeh.

Întrebat dacă declarațiile lui Haniyeh reprezintă răspunsul grupului la Biden, un oficial de rang înalt al Hamas a răspuns la un mesaj text de la Reuters cu un emoji de „degetul mare în sus”.


Washingtonul continuă să facă eforturi mari pentru a ajunge la un acord. Directorul CIA, William Burns, s-a întâlnit miercuri cu oficiali de rang înalt din Qatar și Egipt la Doha pentru a discuta despre propunerea de încetare a focului.


De la o scurtă încetare a focului de o săptămână în noiembrie, toate încercările de a organiza un armistițiu au eșuat, cu Hamas insistând asupra unei încetări permanente a conflictului, în timp ce Israelul spune că este pregătit să discute doar pauze temporare până când gruparea militantă va fi înfrântă.


În februarie, Biden a spus că Israelul a fost de acord cu o încetare a focului până la începutul lunii sacre musulmane Ramadan, pe 10 martie, un termen care a trecut cu operațiuni militare în plină desfășurare.


Dar anunțul de săptămâna trecută a venit cu un mare tam-tam din partea Casei Albe și într-un moment în care prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu este sub presiune politică internă crescândă pentru a găsi o cale de a încheia războiul de opt luni, dar și de a negocia eliberarea ostaticilor israelieni deținuți de Hamas.


Militanții, care conduc Gaza, au precipitat războiul prin atacarea teritoriului israelian pe 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și capturând mai mult de 250 de ostatici, potrivit statisticilor israeliene. Aproximativ jumătate dintre ostatici au fost eliberați în singurul armistițiu de până acum al războiului, care a durat o săptămână în noiembrie.


Asaltul militar al Israelului asupra Gazei a ucis mai mult de 36.000 de persoane, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din teritoriu, care spun că mii de morți sunt probabil îngropați sub dărâmături.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel