După luni de conflict și zeci de mii de oameni morți, UE își ia angajamentul, împreună cu alte țări din ONU, să creeze un teren comun între Israel și Palestina.
Miniștrii de externe israelian și palestinian urmează să se întâlnească cu omologii lor din Uniunea Europeană, în timp ce UE ia în considerare posibili pași către o pace cuprinzătoare între cele două părți, chiar dacă războiul din Gaza continuă.
Israelul, prin ministrul său Israel Katz, și Palestina, prin ministrul de externe Riyad al-Maliki, vor participa separat la o întâlnire obișnuită a miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles, axată în mare parte pe Orientul Mijlociu, dar luând în considerare și războiul din Ucraina.
Miniștri de externe din Arabia Saudită, Egipt și Iordania, precum și secretarul general al Ligii Statelor Arabe, vor participa și ei, iar discuțiile se vor concentra pe consecințele atacurilor din 7 octombrie ale grupului militant palestinian Hamas asupra Israelului din Gaza și asupra răspunsului militar al Israelului.
Înainte de întâlnire, serviciul diplomatic al UE a trimis un document de discuție către cele 27 de țări membre, sugerând o hartă către pace în conflictul israeliano-palestinian mai larg.
La baza planului se află apelul pentru o "conferință pregătitoare pentru pace" organizată de UE, Egipt, Iordania, Arabia Saudită și Liga Statelor Arabe, cu invitații și din partea Statelor Unite și Națiunilor Unite pentru a fi organizatori ai adunării.
Conferința ar urma să aibă loc chiar dacă israelienii sau palestinienii ar refuza să participe. Cu toate acestea, ambele părți ar fi consultate la fiecare pas al discuțiilor în timp ce delegații ar încerca să elaboreze un plan de pace, sugerează documentul.
Documentul intern, văzut de mai multe organizații de știri, inclusiv Reuters, subliniază că un obiectiv-cheie al unui plan de pace ar trebui să fie stabilirea unui stat palestinian independent, "trăind alături de Israel în pace și siguranță".
Oficialii UE recunosc că oficialii și diplomații israelieni nu arată în prezent niciun interes în soluția așa-numită a celor două state, dar insistă că este singura opțiune pentru pacea pe termen lung.
Oficiul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă, după o convorbire telefonică cu președintele SUA, Joe Biden, că "Israelul trebuie să mențină controlul de securitate asupra Gaza pentru a se asigura că Gaza nu va mai reprezenta o amenințare la adresa Israelului, o cerință care contravine solicitării suveranității palestiniene".
Documentul UE sugerează, de asemenea, că participanții la conferința pentru pace ar trebui să precizeze "consecințe" pentru ambele părți, în funcție de faptul dacă acceptă sau resping un plan aprobat de adunare.
Nu se precizează care ar putea fi aceste consecințe, deși UE are anumite domenii de influență.
Blocul este un furnizor major de ajutor economic pentru palestinieni și are un acord larg de cooperare cu Israelul, care include o zonă de liber schimb. Unii oficiali au sugerat că această ultimă aranjare ar putea fi folosită pentru a influența Israelul.
Cu toate acestea, dacă țările membre ale UE ar aproba o astfel de idee este încă o întrebare deschisă, cu Germania, Austria, Republica Cehă și Ungaria toate fiind aliate puternice ale Israelului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News