Reuters: Niciun acord cu Turcia privind cererea Suediei pentru aderarea la NATO - Orban

Viktor Orban Foto: Agerpres
Viktor Orban Foto: Agerpres

Ungaria blochează mai departe accesul Suediei la NATO, după ce a spus că „Parlamentul maghiar nu consideră că a sosit momentul”.

Premierul Viktor Orban a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că nu există un acord între Ungaria și Turcia în ceea ce privește ratificarea aderării Suediei la NATO. Decizia va aparține parlamentului maghiar pentru a stabili direcția viitoare a aderării Suediei.

Orban a subliniat că nu există o dorință puternică printre parlamentarii partidului de guvernământ din Budapesta de a aproba cererea Suediei. Aderarea Suediei la NATO a fost blocată din cauza refuzului Turciei și al Ungariei de a o susține.

În septembrie, Orban a menționat că Ungaria nu se grăbește să ratifice aderarea Suediei la NATO, indicând o întârziere suplimentară într-un proces blocat în parlament încă de anul anterior.

"Aici nu există un acord între Ungaria și Turcia" în ceea ce privește cererea Suediei pentru aderarea la NATO, a explicat el, adăugând că aprobarea "va depinde exclusiv de decizia parlamentului maghiar... când parlamentarii consideră că a sosit momentul. Nu manifestă o dorință puternică de a lua această decizie."

Budapesta a invocat acuzații considerate neîntemeiate de politicienii suedezi, care susțin că Ungaria ar fi erodat drepturile democratice, ca motiv pentru amânarea aprobării cererii Suediei.

Parlamentul Ungariei, aflat acum în vacanță de iarnă, își va relua activitatea undeva în jurul mijlocului lunii februarie.

 

În lipsa unei aderări mai rapide la NATO, Suedia face un acord militar cu SUA

Această mișcare vine într-un moment în care Suedia își consolidează alianțele militare, așteptând aprobarea din partea Turciei și Ungariei pentru aderarea la NATO.

Jonson a exprimat speranța că procesul de aderare va avea loc "cât mai curând posibil", însă nu a oferit nicio estimare în legătură cu momentul în care Turcia și Ungaria – singurele două state membre NATO care nu au încă acordat susținerea pentru Suedia – vor oferi sprijinul necesar.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se așteaptă ca Turcia și Ungaria să ratifice fără întârziere aderarea Suediei la NATO, potrivit unui interviu pentru site-ul maghiar index.hu, publicat săptămâna trecută, scrie Reuters.

Stoltenberg nu a prezis o dată exactă, dar a spus că guvernul Ungariei a confirmat în mod repetat că nu va fi ultimul membru care va ratifica oferta suedeză și că se aștepta ca Ungaria să-și îndeplinească angajamentul.

Turcia a informat NATO, săptămâna trecută, că ratificarea cererii de aderare a Suediei nu va fi finalizată la timp pentru a permite ceremonia de aderare a țării la o întâlnire a miniștrilor de externe ai alianței care are loc zilele acestea.

Acum două săptămâni, comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc a amânat votul privind cererea de aderare a Suediei la NATO pentru a purta discuții suplimentare pe această temă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel