Reuters: Partidele olandeze au ajuns la un acord final pentru formarea unui guvern de dreapta

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Partidele politice din Olanda au ajuns la un acord final privind formarea noului guvern de dreapta, a declarat marți câștigătorul alegerilor, Geert Wilders.

După aproape șase luni de negocieri, partidul naționalist PVV al lui Wilders a ajuns luna trecută la un acord pentru formarea unei coaliții cu alte trei partide conservatoare, dar nu căzuseră de acord asupra posturilor din cabinet.


"Am ajuns la un acord", a declarat Wilders reporterilor după aproape patru săptămâni de discuții privind distribuirea funcțiilor între cele patru partide.

Coaliția a anunțat luna trecută că outsiderul politic Dick Schoof, care nu este afiliat niciunui partid, va deveni prim-ministrul noului guvern.


Schoof, în vârstă de 67 de ani, a fost înalt oficial la Ministerul Justiției din Olanda până luna trecută, după ce a condus agenția de informații olandeză AIVD și agenția de combatere a terorismului NCTV timp de ani de zile. El a fost șeful serviciului de imigrație olandez la începutul anilor 2000.


El va conduce un cabinet despre care cele patru partide au declarat că va avea legături mai slabe cu parlamentul. Nu au fost anunțate încă detalii despre cine va ocupa celelalte posturi din cabinet.

Noul guvern olandez va urmări să "se retragă" din regulile de azil ale UE

În planul său de guvernare, coaliția de patru partide spune că va urmări "cel mai strict regim de azil de până acum" cu controale mai stricte la frontieră și reguli mai dure pentru solicitanții de azil care ajung în Olanda.


"O clauză de retragere din politicile europene de azil și migrație va fi înaintată cât mai curând posibil Comisiei Europene," spune coaliția în pactul său.


Wilders a declarat că planul va face Olanda mai puțin atractivă pentru solicitanții de azil, adăugând că "oamenii din Africa și Orientul Mijlociu vor începe să se gândească că le-ar fi mai bine în altă parte."

Olanda s-ar alătura Ungariei și fostului guvern naționalist al Poloniei în contestarea politicii de migrație a UE. Bruxelles-ul este probabil să reziste, deoarece țările UE au convenit deja asupra pactului lor de migrație și clauzele de retragere sunt de obicei discutate în faza de negociere.


"Avem un nou pact privind migrația și azilul, care a fost votat și confirmat și, prin urmare, trebuie aplicat," a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, într-o conferință de presă la Bruxelles.


"Această legislație va fi aplicată și comisia își va juca rolul în a se asigura că este respectată."


Partidele din coaliția olandeză au declarat că migrația pentru muncă va fi, de asemenea, redusă, iar admiterea studenților străini în universitățile olandeze va deveni mai strictă.


Muncitorii din afara UE care nu au cunoștințe sau expertiză specifice vor avea nevoie de un permis de muncă, iar agențiile de recrutare vor fi supuse unei reglementări mai stricte. Coaliția spune că va încerca, de asemenea, să limiteze libera circulație pentru persoanele din țările care se vor alătura UE în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel