Reuters: Peste 40 de mame și-au privit copiii cum sunt omorâți de milițiile din Sudan. Masacrele etnice au lăsat mii de familii îndurerate

Marea evacuare: MAE, precizări despre românii evacuați din Sudan / Foto: Agerpres
Marea evacuare: MAE, precizări despre românii evacuați din Sudan / Foto: Agerpres

Când a încercat să-și salveze fiul în vârstă de 2 ani din mâna milițiilor, mama a fost împușcată sub umăr, la doar 10 kilometri de graniță. Copilul a fost bătut până la moarte cu bastoane în fața ochilor ei. Câțiva dintre copiii uciși cu sânge rece aveau și 6 luni.

Mai mult de 40 de mame din tribul Masalit, aflat în conflict, din Sudan au relatat cum copiii lor, în principal băieți, au fost împușcați, bătuți sau înjunghiați până la moarte de luptătorii paramilitari RSF, în mare parte arabi, și de milițiile lor aliate. Liderul tribului afirmă că atacurile din acest an fac parte dintr-o campanie de exterminare a poporului său.

Bărbații militari arabi căutau băieți în acea zi. Așa au găsit un copil în vârstă de 2 ani, pe Ibrahim Saleh

În luna iunie, Ibrahim, sora lui mai mică și mama lor, Safaa Abdel Karim, fugeau de un masacru care durase săptămâni în orașul sudanez El Geneina. Bărbații militari arabi îi împușcaseră, înjunghiat și ars de vii pe membrii tribului lor, care au tenul mai închis decât celelalte comunități din regiune.

Soțul lui Abdel Karim era printre cei morți. Împreună cu zeci de femei și copii, ea și copiii ei încercau să ajungă în siguranță în vecinătatea Ciadului. Au fost aproape de reușită.

La aproximativ 10 kilometri de graniță, a declarat ea, forțele paramilitare arabe și milițiile i-au oprit și i-au cerut să-l predea pe Ibrahim. Aceștia au verificat sexul copilului, apoi l-au pus jos și au început să îl lovească cu bastoane de lemn, atât în cap cât și în corp.

"Plângea, mama, mama", a spus Abdel Karim. Când a încercat să îl salveze, unul dintre bărbați a împușcat-o sub umăr, lăsând-o cu o cicatrice din rană. "Am continuat să strig să îmi lase fiul. Nu ucideți fiul meu."

Bărbații au continuat să-l lovească pe Ibrahim. "Tu, zurga, nu vei rămâne în El Geneina", strigau bărbații, folosind un termen rasist pentru persoanele cu pielea mai închisă la culoare precum Masalit. "Au spus că, dacă băiatul va crește, se vor lupta cu el."

Sângerând, cu fiica ei în brațe, Abdel Karim a încercat să oprească atacul asupra lui Ibrahim. Dar bărbații au continuat să-l lovească până când a murit.

Abdel Karim a fost una dintre cele peste 40 de mame care au relatat agenției Reuters cum copiii lor, în principal băieți, au fost uciși de Forțele de Suport Rapid (RSF) ale Sudanului, paramilitari și de milițiile arabe aliate, în cadrul unei campanii de ucidere cu țintă etnică în acest an în și în jurul capitalei Darfurului de Vest, El Geneina.

Fiul ei și ceilalți copii făceau toți parte din tribul Masalit, care era majoritar în El Geneina până când RSF și milițiile arabe i-au forțat să plece. Aproximativ jumătate de milion de oameni, în principal Masalit, au plecat în Ciad ca urmare a violenței.

Mii au murit în atacuri. Printre morți se numără și femei și fete. Femeile Masalit au descris, de asemenea, agresiuni sexuale suferite la mâna RSF-ului, majoritar arab și a aliaților săi, așa cum a detaliat Reuters în ultima lună.

Dar în măceluri, spun martorii, forțele arabe au vizat în mod specific bărbații pentru a fi uciși, de la sugari până la adulți.

36 de mame au declarat pentru Reuters că copiii lor au fost împușcați de aproape, 33 dintre aceștia fiind băieți și opt fete. Șase dintre mame au spus că au privit cum copiii lor, unii având doar șase luni, au fost bătuți până la moarte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel