Liderii NATO au convenit asupra celei mai importante revizuiri a capacităților de apărare de la sfârșitul Războiului Rece, pe fondul temerilor crescânde privind agresiunea rusă. Experții militari au analizat cerințele minime de apărare necesare pentru a realiza aceste planuri, care au fost trimise guvernelor naționale în ultimele săptămâni, conform unei surse citate de Reuters.
„Trebuie să recunoaștem că, pentru America, indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale, prioritatea se va muta tot mai mult către zona Asia-Pacific, astfel încât națiunile europene din NATO trebuie să facă mai mult efort,” a declarat Secretarul britanic al Apărării, John Healey, după summitul NATO.
În răspuns la întrebările Reuters, un oficial NATO a declarat că liderii alianței au convenit la Washington că, în multe cazuri, va fi necesar un buget peste 2% din PIB pentru a remedia deficiențele. El a menționat că doar 23 de membri îndeplinesc acum cerința minimă de 2% sau o depășesc.
Reuters a raportat anterior că planificatorii NATO consideră că ar fi necesare între 35 și 50 de brigăzi suplimentare pentru a face față unui atac rusesc. O brigadă este formată din 3.000 până la 7.000 de soldați, ceea ce ar însemna între 105.000 și 350.000 de soldați.
Acest lucru înseamnă, de exemplu, că Germania ar avea nevoie de 3-5 brigăzi suplimentare sau 20.000 până la 30.000 de militari în plus, adică încă o divizie pe lângă cele trei divizii pe care Berlinul le echipează în prezent. Ministerul Apărării din Berlin a refuzat să comenteze planurile clasificate.
Statele Unite sunt de departe cel mai mare contributor la operațiunile NATO. Conform estimărilor NATO publicate în iunie, Statele Unite vor cheltui 967,7 miliarde de dolari pentru apărare în 2024, de aproximativ 10 ori mai mult decât Germania, a doua cea mai mare țară cheltuitoare, cu 97,7 miliarde de dolari. Cheltuielile militare totale ale NATO pentru 2024 sunt estimate la 1.474,4 miliarde de dolari.
Conform noilor planuri de apărare, Germania va trebui să își cvadrupleze sistemele de apărare aeriană – nu doar numărul de baterii Patriot, ci și sistemele cu rază mai scurtă – pentru a proteja bazele, porturile și cei peste 100.000 de soldați care se așteaptă să traverseze țara în drum spre flancul estic în caz de tensiuni severe sau război, a declarat o sursă de securitate pentru Reuters.
Într-un semn al provocărilor bugetare care deja apasă asupra celei mai mari economii din Europa, Germania plănuiește să reducă la jumătate ajutorul militar pentru Ucraina în 2025. Berlinul speră în schimb ca Ucraina să poată satisface majoritatea nevoilor sale militare cu cei 50 de miliarde de dolari din împrumuturile obținute din activele rusești înghețate, aprobați de Grupul celor Șapte, a raportat Reuters.
Un alt expert care a lucrat în planificarea militară a schițat un scenariu în care forțele inamice ar putea ținti baza aeriană americană din Ramstein, în sud-vestul Germaniei, sau porturile de la Marea Nordului, cum ar fi Bremerhaven, prin care ar trece forțele NATO în drum spre Polonia.
„Cum protejez aceste mase de oameni astfel încât să nu devină ținte valoroase pentru inamic?”, s-a întrebat expertul. „Altfel, vor fi primii și ultimii americani care vor fi desfășurați aici.”
În timp ce zeci de mii de militari NATO și sovietici se confruntau direct de-a lungul graniței inter-germane în timpul Războiului Rece, acum desfășurarea trupelor va dura mai mult, cu până la 60 de zile, inclusiv timpul necesar pentru a lua o decizie politică. Europa nu are capacitatea feroviară necesară pentru a transporta tancuri, iar ecartamentele feroviare variază între Germania și statele baltice ex-sovietice, ceea ce înseamnă că armele și echipamentele ar trebui încărcate pe trenuri diferite.
De asemenea, trebuie întărită apărarea cibernetică pentru a proteja împotriva unui atac de hacking care ar putea afecta desfășurările posibile, de exemplu, în Polonia, care ar putea bloca comunicații feroviare și opri mișcările trupelor spre est.
Aceasta face esențială luarea rapidă a deciziilor și o listă de verificare fiabilă a semnalelor de alarmă, care să indice un atac rusesc iminent.
Planificatorii NATO au ascuțit un număr de două cifre de indicatori de avertizare timpurie care ar putea constitui precursorul unei invazii rusești depline, a spus prima sursă de planificare NATO pentru Reuters, fără a oferi detalii suplimentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu