Marea Britanie, Franța și Germania au pus în circulație un proiect de rezoluție împotriva Iranului înainte de reuniunea consiliului de administrație al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de săptămâna viitoare și par hotărâte să îl promoveze în ciuda opoziției aliaților lor americani, au declarat miercuri trei diplomați.
Reuters a raportat pe 24 mai că SUA și partenerii săi europeni, cunoscuți sub numele de E3, erau divizați cu privire la confruntarea cu Iranul, Washingtonul temându-se că o astfel de rezoluție ar putea risca o escaladare suplimentară în regiune și ar putea crea tulburări înainte de alegerile din noiembrie din SUA.
„Îi împingem pe americani, dar ei rămân blocați în ideea că nu ar trebui să facă nimic care să escaladeze cu Iranul”, a spus un oficial european de rang înalt. „Acest lucru nu a realizat nimic până acum și credem că trebuie să arătăm fermitate acum.”
Teheranul reacționează negativ la astfel de rezoluții și adesea răspunde intensificându-și activitățile.
Au trecut 18 luni de când consiliul de administrație al AIEA a adoptat ultima dată o rezoluție împotriva Iranului, cerându-i să coopereze urgent cu o investigație de lungă durată a AIEA privind particulele de uraniu găsite în trei locații nedeclarate, indicând posibilitatea unei activități nucleare.
Trei diplomați au spus că E3 a împărtășit un text de proiect cu țările din consiliul de administrație al AIEA format din 35 de națiuni.
Diplomații au spus că rezoluția se concentrează pe investigație și se referă la posibilitatea de a cere șefului AIEA, Rafael Grossi, să furnizeze un „raport cuprinzător” privind activitățile nucleare ale Iranului, mai amplu decât cele trimestriale obișnuite.
Nu se amenință cu trimiterea problemei la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.
Încă nu s-a depus formal rezoluția, ceea ce ar putea avea loc abia la începutul săptămânii viitoare.
Îngrijorarea privind activitățile atomice ale Iranului este ridicată de ceva timp. Iranul îmbogățește uraniul la o puritate de 60%, încă sub 90% - care este nivelul pentru arme, de trei ani. Are suficient material rafinat pentru trei bombe nucleare, conform unei măsurători AIEA.
Puterea occidentală spune că nu există un scop credibil de energie civilă pentru îmbogățirea la acel nivel, iar AIEA spune că nicio altă țară nu a făcut acest lucru fără a produce o armă nucleară. Iranul spune că obiectivele sale sunt complet pașnice.
Cu toate acestea, Statele Unite nu au dorit să caute o altă rezoluție împotriva Iranului la recentele reuniuni ale consiliului de administrație al AIEA. Înainte de ultima reuniune, din martie, puterile europene deja nu erau de acord cu Washingtonul cu privire la căutarea unei rezoluții, înainte de a renunța.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News