Reuters: Războiul din Ucraina determină o schimbare în tactica nucleară a Rusiei

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Deși există reguli stricte internaționale cu privire la uzul focoaselor nucleare, Rusia încearcă un discurs de intimidare împotriva Vestului, în special împotriva SUA.

Războiul din Ucraina a afectat încrederea Rusiei în forțele sale convenționale și a sporit importanța armelor nucleare non-strategice (ANS) pentru Moscova ca mijloc de descurajare și înfrângere a NATO într-un viitor conflict potențial, a declarat luni un important think-tank occidental.

Armele nucleare non-strategice includ toate armele nucleare cu o rază de până la 5.500 km, începând cu arme tactice proiectate pentru utilizarea pe câmpul de luptă, în opoziție cu armele nucleare strategice cu rază lungă pe care Rusia sau SUA le-ar putea utiliza pentru a lovi teritoriul reciproc.

Raportul de luni al Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS) a ridicat problema dacă Rusia ar putea fi încurajată să folosească o armă nucleară non-strategică având convingerea că Occidentului îi lipsește hotărârea pentru a răspunde cu o reacție nucleară. "Percepția rusă a lipsei de voință credibilă a Occidentului de a utiliza arme nucleare sau de a accepta pierderi într-un conflict întărește și mai mult gândirea și doctrina agresivă a Rusiei în privința armelor nucleare non-strategice", se arată în raport.

Raportul susține că logica utilizării unei arme nucleare non-strategice ar fi de a escalada un conflict într-o manieră controlată, "fie pentru a împiedica SUA și NATO să se angajeze, fie pentru a-i sili să încheie războiul în condițiile dictate de Rusia". Moscova neagă exercitarea amenințărilor nucleare, dar mai multe declarații ale președintelui Vladimir Putin de la începutul războiului din Ucraina au fost interpretate ca atare în Occident - începând chiar din prima zi a invaziei ruse când a avertizat cu privire la "consecințe pe care nu le-ați întâlnit niciodată în istoria voastră" pentru oricine ar încerca să împiedice sau să amenințe Rusia.

Avertizările sale, totuși, nu au împiedicat SUA și aliații săi NATO să furnizeze asistență militară masivă Ucrainei, inclusiv sisteme de arme avansate care erau de neconceput la începutul războiului. Putin s-a opus apelurilor belicoase de a schimba doctrina declarată a Rusiei, care permite utilizarea armelor nucleare în caz de "agresiune împotriva Federației Ruse cu arme convenționale atunci când existența statului este amenințată", dar a modificat poziția Rusiei în ceea ce privește tratatele nucleare cheie și a spus că desfășoară arme nucleare tactice în Belarus.

Analizele și deciziile privind utilizarea mai largă a armelor nucleare sunt atent monitorizate de către experții militari și politicienii occidentali, iar dezbaterea în curs printre experții militari ruși cu privire la dacă Moscova ar trebui să-și reducă pragul pentru utilizarea armelor nucleare a fost urmărită de aproape. Unii experți ruși au vorbit despre necesitatea amenințării cu lovituri nucleare în Europa pentru a intimida și a "trezi" dușmanii Moscovei.

William Alberque, autorul raportului IISS, a declarat că Karaganov face parte dintr-o discuție mai largă din Rusia cu privire la eșecul militar al acesteia de a câștiga războiul din Ucraina în mod decisiv și rapid. "Ei se tem, conform propriilor lor dezbateri, că acest lucru ne-a încurajat și mai mult, de aceea are loc acum această dezbatere nucleară, unde cred că 'trebuie să facem ceva pentru a speria puternic Statele Unite'", a spus Alberque.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel