Reuters: Sprijinul Europei pentru Ucraina se clătina, în vreme ce Ungaria joacă murdar

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Pe parcursul acestei săptămâni, reprezentanții de seamă ai Uniunii Europene se pregătesc să se confrunte cu Ungaria în legătură cu acordarea unor miliarde de euro către Ucraina și posibilitatea de a începe negocierile pentru aderare cu țara aflată în război, două obiective cruciale pentru Kiev, în contextul în care conflictul său cu Rusia pare să fie în impas, scrie Reuters.

Liderii Uniunii Europene se vor reuni în cadrul unui summit la Bruxelles, joi și vineri, pentru a lua decizii cu privire la propunerile de acordare a 50 de miliarde de euro pentru susținerea economică a Ucrainei, alocarea suplimentară de 20 de miliarde de euro pentru sprijinirea armatei ucrainene și inițierea negocierilor de aderare.

Este esențial să se obțină asistență financiară din partea Europei, întrucât există îndoieli tot mai mari cu privire la sprijinul, pe viitor, din partea Statelor Unite pentru Kiev.

Cu toate acestea, prim-ministrul ungar, Viktor Orban, care se mândrește cu legăturile sale cu președintele rus Vladimir Putin, a amenințat că va bloca ajutorul și discuțiile de extindere la summitul din 14-15 decembrie.

Toate cele trei decizii - la fel ca și cea privind al 12-lea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei de la începutul invaziei din februarie 2022 - necesită susținerea unanimă a celor 27 de țări membre ale blocului.

"Ne aflăm într-un moment crucial," a declarat un oficial superior al UE, referindu-se la impasul de pe câmpul de luptă și la neaprobarea de către Congresul SUA a pachetului de ajutor de 60 de miliarde de dolari propus de președintele Joe Biden pentru Ucraina.

"Este extrem de important ca Uniunea Europeană să arate un sprijin clar și deplin pentru Ucraina," a adăugat oficialul sub protecția anonimatului. "Acest mesaj nu ar fi adresat doar Moscovei, ci ar fi și pentru Washington, și pentru Kiev." Credibilitatea Europei este, de asemenea, pusă în joc, având în vedere că blocul a promis anterior sprijinul pentru Ucraina pe termen nelimitat.

"Ne bazăm pe decizii pozitive," a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, duminică seara. "Europa trebuie să-și apere hotărât valorile și unitatea."

Orban se lasă greu convins, în pofidă căii libere către fondurile din PNRR

Orban nu este la prima sa confruntare în cadrul Uniunii Europene.

Ungaria a diminuat sancțiunile împotriva Rusiei și în luna decembrie a anului trecut a blocat un acord pentru a acorda Ucrainei 18 miliarde de euro.

În cele din urmă, după negocieri îndelungate legate de ajutorul UE către Ungaria, blocat din cauza îngrijorărilor legate de regresul democratic sub conducerea lui Orban, această asistență a fost permisă.

În timp ce UE se află din nou în situația de a câștiga susținerea lui Orban pentru Ucraina, Comisia Europeană se așteaptă să deblocheze accesul Budapestei la 10 miliarde de euro în această săptămână.

Opunându-se deschiderii negocierilor de aderare pentru Kiev, Orban a reclamat inițial tratamentul minorității maghiare din Ucraina. Ulterior, a declarat că Ucraina este prea coruptă și nepregătită să se alăture UE.

În loc să decidă asupra unui nou ajutor pentru Ucraina, el a cerut blocului să organizeze o "discuție strategică" referitoare la sprijinu pentru Kiev.

Diplomații au declarat că eforturile similare ale Georgiei și Bosniei de a-și promova perspectivele de aderare la UE - ambele susținute de Orban - vor eșua dacă Ungaria blochează Ucraina.

"Am simțit că Orban știa întotdeauna cât de departe poate merge și că va ști exact când să coboare din copac," a declarat un al doilea diplomat superior al UE.

Cei care se așteaptă ca Orban să cedeze au descris un compromis ca fiind posibil, amânând începerea negocierilor cu Ucraina până în martie, sub anumite condiții finale. Cu toate acestea, alții sunt îngrijorați că de data aceasta liderul ungar s-ar putea să nu fie convins.

Orban se va confrunta cu cancelarul german Olaf Scholz, printre alții, care a afirmat că Berlinul susține începerea negocierilor pentru ca Kievul să se alăture UE în viitor.

Dificultățile din spatele negocierilor. Oficial UE, pentru Reuters: „Va curge sânge la un moment dat? Probabil”

În timp ce Orban poate fi cel mai vocal critic al acordării de sprijin suplimentar Ucrainei, o decizie a Curții Constituționale a Germaniei de luna trecută a complicat și mai mult discuțiile, deschizând o breșă mare în bugetul celei mai bogate țări membre.

Dacă Ungaria blochează alocarea a 50 de miliarde de euro pentru Ucraina prin bugetul comun al blocului, celelalte 26 de țări ale UE ar putea să-și extindă contribuțiile bilaterale către Kiev - o modalitate mai complicată și mai costisitoare.

De asemenea, incertitudini persistă cu privire la viitorul ajutorului militar al UE către Ucraina, unde Rusia controlează acum aproape o cincime din teritoriu.

O propunere de a folosi un fond militar al UE - Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF) - pentru a acorda Ucrainei 20 de miliarde de euro în armament și alte forme de suport în următorii patru ani s-a confruntat cu opoziția Germaniei.

Anumiți membri UE își doresc ca summitul să promită cel puțin cinci miliarde de euro către Ucraina prin intermediul EPF anul viitor, o propunere ce va fi discutată de miniștrii de externe ai UE luni, împreună cu omologul lor ucrainean.

În ciuda perspectivelor sumbre, unii diplomați de la Bruxelles cred că blocul va evita cel mai rău scenariu și va respecta câteva dintre promisiunile făcute Ucrainei.

"Va fi dificil? Da. Va fi extrem de dificil? Foarte probabil. Va curge sânge la un moment dat? Probabil," a declarat un al doilea oficial superior al UE. "Dar continu să cred că este posibil să găsim soluții."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel