Cum se transmite bogăția din generație în generație. "Nu e obligatoriu să câștigi cât au câștigat și părinții tăi! Cu excepția cazului în care ești magnat sau extrem de sărac" - Reuters

foto: Freepik
foto: Freepik

Iată cum "se moștenește" avuția din generație în generație. Se reflectă patternul din familie și asupra copiilor?

Venitul părinților tăi nu îl determină pe al tău – cu excepția cazului în care ești ultrabogat sau extrem de sărac - asta spun specialiștii, potrivit Reuters.

Australia este printre cei mai puternici actori la nivel mondial în ceea ce privește mobilitatea veniturilor între generații, potrivit unui nou raport al Comisiei de Productivitate. Creșterea economică pe termen lung a țării a făcut ca fiecare generație să câștige mai mult decât ultima, în medie.

Raportul prezentat în The Conversation constată că 67% din așa-numita generație „Xennial” – cei născuți în 1976–1982, la vârful diviziunii Millennial/Gen X – câștigă mai mult decât au câștigat părinții lor la o vârstă similară. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei născuți în familii mai sărace.

La o privire de ansamblu în funcție de locație și venit, imaginea este mai puțin roz. În timp ce copiii cu părinți în partea de jos sau de sus a scalei de venituri sunt mai probabil să rămână pe aceleași poziții, aproape 15% dintre persoanele cu părinți cu venituri modeste rămân acolo, în timp ce doar 6% trec în vârf.

Cei care trăiesc în condiții modeste - care includ adesea chiriași, persoane din medii migrante care nu vorbesc engleza acasă și părinți singuri - se confruntă cu unele dintre cele mai mari bariere în calea îmbunătățirii situației lor economice.

Echitate pusă sub semnul întrebării

Mobilitatea economică în Australia se referă la mobilitatea veniturilor intergeneraționale examinând relația dintre venitul unei persoane și venitul eventual al copiilor săi. Majoritatea țărilor monitorizează atent distribuția veniturilor și mobilitatea economică, pe fondul îngrijorărilor că inegalitatea ar putea crește. Iar țările cu inegalități mari tind să aibă o mobilitate scăzută: pozițiile sunt destul de rarefiate, ceea ce face dificilă trecerea la următorul nivel.

Dacă mobilitatea este scăzută, consecințele sunt grave. Mobilitatea scăzută este, desigur, descurajatoare, neproductivă și instabilă. Dacă tinerii au șanse mici de a-și îndeplini aspirațiile, bunăstarea lor este clar afectată, arată studiile. Tulburările sociale sunt mai probabile în aceste zone. Iar abilitățile tinerilor din medii mai puțin bogate sunt subapreciate. Următorul antreprenor în tehnologie Steve Jobs s-ar putea să nu fie niciodată descoperit și multe alte oportunități sunt pierdute - se arată în raportul Reuters.

"În Australia suntem obișnuiți să ne gândim că avem inegalități și mobilitate undeva între Scandinavia și SUA; dar această comparație nu este la fel de reconfortantă ca înainte, dacă inegalitatea și mobilitatea se agravează în SUA. Raportul nostru ia în considerare mobilitatea veniturilor oamenilor de-a lungul vieții și de-a lungul generațiilor. Dacă mobilitatea veniturilor este scăzută, oamenii se vor lupta să-și revină din dezavantajul inițial, iar cei născuți în privilegii vor fi în siguranță financiar. În primul rând, ne uităm dacă oamenii se mișcă în distribuția venitului; există o cantitate surprinzătoare de mișcare. Și căutăm dovezi că oamenii pot avea acces la oportunități de-a lungul vieții, după eșecuri. Nu există prea multe dovezi de recuperare după ce o persoană se confruntă cu o boală gravă sau pierderea locului de muncă, poate pentru că factorii cauzali sunt încă la lucru.

Pentru mobilitatea intergenerațională, am extins setul de date dezvoltat de un set de date analitice pentru a măsura influența pe care venitul părinților a avut-o asupra veniturilor pe care urmașii lor ar putea să-l câștige. Am descoperit că mobilitatea intergenerațională a Australiei este de fapt mai mare decât în ​​țările scandinave și pe locul doi după Elveția printre studiile comparabile" spun autorii studiului.

Părinții influențează comportamentul financiar al copiilor și... nu prea

În toate țările studiate a existat o oarecare legătură între mobilitatea veniturilor părinților și cea a copiilor, deoarece părinții transmit gusturile, ambițiile și abilitățile. Și a existat o corelație mai mare între veniturile mamelor și fiicelor și ale taților și fiilor decât cu părinții de sex opus, poate din cauza efectelor modelului. Deși mobilitatea puternică a veniturilor între generații este remarcabilă, este îngrijorător că există o mobilitate mai mică în rândul celor aflați în partea de jos și de sus a scalei de distribuție a veniturilor.

Faptul că acei copii născuți în familiile cele mai sărace aveau mai multe șanse să rămână în pozițiile inferioare pe scala socială, în timp ce cei născuți în familiile cu venituri mai mari au avut tendința de a rămâne în undeva pe sus în clasament, sugerează că privilegiul este adesea transmis.

Oamenii care au crescut în gospodării cu lipsuri au avut de trei ori mai multe șanse de a fi săraci la vârsta de 26 până la 32 de ani decât cei care nu au experimentat niciodată sărăcia. "În concordanță cu alte studii, am constatat că tinerii proveniți din familiile care au primit bani de la stat sub fomă de indemnizații au fost de două ori mai probabil să primească sprijin financiar de la Guvern decât adulții, comparativ cu cei ale căror familii nu au primit ajutor" mai spun specialiștii.

Luate împreună, aceste rezultate sugerează o anumită segmentare a oportunităților. Există oportunități de a avansa, iar cariera indivizilor nu este restricționată de circumstanțele familiilor lor. În partea de jos a scalei prosperității, lucrurile sunt mult mai delicate, iar găsirea de soluții pentru a scăpa definitiv de sărăcie este mai dificilă. Unele dintre acestea se rezumă strict la locul în care locuiesc oamenii, colegii, calitatea școlii și opțiunile locale de muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel