Dacă vrei o prăjitură delicioasă trcească, poți încerca această rețetă...
Ingrediente
4 ouă
250 g iaurt
250 ml ulei
500 g făină
250 g griş
250 g zahăr
coaja de la o lămâie rasă
1 praf de copt
Pentru şerbet:
5 căni apă
1 kg zahăr
zeama de la 1/2 lămâie
fulgi de migdale
nucă de cocos
Cum se prepară
Pui într-o oală 5 căni de apă, 1 kg de zahăr şi zeama de la 1/2 lămâie şi amesteci totul până când iese un sirop, lăsând să fiarbă. Baţi ouăle spumă împreună cu zahărul. Adaugi iaurtul, uleiul, grisul, făina, iar la sfârşit, coaja de lămâie şi praful de copt, potrivit reteteaz.net. Compoziţia obţinută o torni într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină.
Dai tava la cuptor, la foc potrivit şi o laşi la copt, până se rumeneşte. Scoţi apoi tava din cuptor şi laşi să se răcească. Tai prăjitura în forma dorită şi, deasupra, torni şerbetul călduţ. Poţi presăra peste prăjitură fulgi de migdale şi nucă de cocos.
Vezi și: Güllaç, prăjitura turcească senzațională. O vei devora! Iată rețeta
BONUS: Kazandibi, prăjitura turcească demențială. Rețeta de weekend super simplă și de efect
Ingrediente
- 1 linguriță de unt
- 3 linguri de zahăr
- 85 g făină
- 45 g făină de porumb
- 950 ml lapte
- 200 g zahăr
- 3 lingurițe esență de vanilie
- scorțișoară (opțional)
Cum se prepară
Preîncălzește cuptorul. Unge o tavă cu unt (poate fi una de chec sau de prăjitură, nu contează). Presară un strat subțire dar compact de zahăr deasupra (cele 3 linguri). Dă tava la cuptor până zahărul prinde o ușoară culoare de caramel, potrivit retete.unica.ro.
Între timp, într-o cratiță care nu lipește combină făina cu făina de porumb și laptele, amestecând din când în când cu o lingură de lemn să nu se lipească. La foc mediu pentru aproximativ 10 minute sau până când obții o cremă omogenizată. Adaugă apoi restul de zahăr, amestecând bine de tot. Dă de pe foc. Adaugă vanilia, amestecă bine.
Toarnă compoziția în tavă și dă la cuptorul încins, pentru 15-20 minute. Las-o să stea un pic la răcit (cel mai bine faci asta dacă pui tava cu totul într-un vas cu apă rece) și apoi scoate desertul pe farfurie, răsturnându-l cu fundul în sus. Opțional, poți presăra scorțișoară pe deasupra.
Vezi și: Tulumba, prăjitura turcească adorată de iubitorii de dulciuri. Rețeta simplă
Iar dacă preferi un mic dejun turcesc, iată rețeta:
Ingrediente
- 2 cartofi
- 2 roșii
- un ardei gras
- mărar - după gust
- 5 ouă
- 50 ml de ulei
- 100 ml de lapte
- o linguriță de sare
- o linguriță de praf de copt
- 200-250 g de făină
-100 g de brânză topită
- cașcaval, după gust
Cum se prepară
Spargeți ouăle într-un bol adânc. Adăugați cartofii tăiați în cuburi foarte mici și mărarul mărunțit, potrivit retete-usoare.eu. Adăugați roșiile și ardeiul tăiate în cubulețe. Adăugați uleiul și laptele. Amestecați foarte bine.
Adăugați făina cernută, praful de copt și sarea. Amestecați până le veți încorpora complet în compoziție. Transferați compoziția rezultată într-o tavă adâncă. Răspândiți-o uniform. Așezați brânza topită tăiată în cuburi pe suprafața ei, scufundându-le parțial în ea.
Presărați cașcaval ras pe viitorul deliciu. Coaceți-l timp de 20-25 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C. Tăiați-l în bucățele și serviți-l.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu