EXCLUSIV  Revelion 2019 la biserică. Ce se întâmplă în noaptea dintre ani

revelion 2019
revelion 2019

Vrem să fim strălucitoare de Revelion 2019, să ne punem lenjerie intimă roșie pentru a avea noroc în dragoste, vrem să ne prindă Anul Nou cu bani în buzunar pentru a avea noroc la finanțe tot anul, vrem să avem masa plină, dar ce-ați zice de un Revelion la biserică?

Oricât de bizar vi s-ar părea, sunt oameni care aleg să fie la biserică de Revelion. Există lăcașe de cult care vă așteaptă în noaptea dintre ani. Cum se petrece un Revelion la biserică? Cu rugăciune și chiar cu un pahar de șampanie!

Reluăm două interviuri despre Revelionul la biserică. Preotul Danu Florin a vorbit în exclusivitate pentru DC News despre ceea ce se întâmplă în noaptea dintre ani la biserică.

Ce se întâmplă de Revelion la biserică?


În primul rând, se face un Te Deum, o slujbă prin care se mulțumește lui Dumnezeu pentru anul ce-a trecut. După ora 0.00, se săvârșește slujba de liturghie. Este puțin diferită pentru că este Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Cu ceva timp în urmă, după Sfânta Liturghie, se citeau moliftele Sfântului Vasile (se blestema diavolul). Patriarhia a hotărât să nu se mai citească din următorul motiv – trebuie pregătire sufletească și trupească pentru aceste rugăciuni și dat fiind faptul că acum nu mai este post, lumea nu mai este atât de strictă.

De ce se face slujbă în noaptea dintre ani ținând cont că Revelionul este o sărbătoare păgână?

Trebuie să reținem faptul că anul bisericesc începe la 1 septembrie și se încheie pe data de 31 august. Biserica a decis să facă slujbă în noaptea dintre ani nu pentru a pune în balanță sau pentru a contopi obiceiul păgân cu cel sfânt. Pur și simplu este bine ca omul să fie la biserică pentru a se bucura de binefacerile lui Dumnezeu. Sfânta Scriptură spune că acolo unde te va găsi sfârșitul – pentru că sfârșitul poate să fie oricând, nu cunoaște nimeni momentul – acolo Cel de Sus te va judeca. Pe omul păgân, nespovedit și neîmpărtășit poate să-l prindă sfârșitul la biserică și atunci se va mântui. Și așa va dobândi Raiul, în al doisprezelea ceas, la fel ca tâlharul de pe Cruce.

----

De asemenea, Pr. Prof. Dr. Paul Iulius Negoiță a acordat un interviu în exclusivitate pentru DC News în care a explicat ce se întâmplă de Revelion la Biserică.

DC News: Ce importanță dă Biserica Revelionului?

Paul Iulius Negoiță: Biserica acordă importanță Anului Nou. Orice început este binecuvântat. Anul nou este moment de bilanț și de mulțumire. Este și un moment de reflecție și de proiectare a viitorului. De aceea, Anul Nou este întâmpinat cu o rugă către Tatăl Ceresc. Există o slujbă de mulțumire numită Te- Deum pe care preoții o oficiază cu acest prilej.

DC News: Care este programul la Biserică în noaptea dintre ani?

Paul Iulius Negoiță: Există o reglementare oficială transmisă de Patriarhia Romană. A fost editată și carte liturgică destinată acestui moment. Creștinii au posibilitatea să întâmpine noul an în rugăciune, aducând astfel mulțumire lui Dumnezeu. Această slujbă de la trecerea dintre ani nu a fost oficiată mereu. Prima dată s-a oficiat în anul 2000. Se făceau atunci speculații că va fi sfârșitul lumii. Și anul 1000 a fost întâmpinat cu teamă, însă anul 2000 a fost considerat, în goana după senzațional, anul apocaliptic. Nu a fost și nu avea cum să fie așa. Biblia spune că nimeni nu știe nici ziua nici ceasul în care Fiul Omului va veni.

Eshatologia creștină nu privește sfârșitul lumii ca o distrugere a ei, ci ca o recreare a lumii. Deci, slujba din anul 2000 a avut ca scop o rugăciune între milenii, dar și un mod de a-i scoate pe cei mai sensibili din angoasa indusă prin intermediul diferitelor mijloace de comunicare. Eram atunci preot în localitatea Gherăseni din Buzău. Biserica a fost plină. Oamenii nu au venit din spaimă. Nu aveau, însă, stilul urban de petrecere a Revelionului.

DC News: Care ar trebui să fie grija cea mai mare pentru un creștin la început de an?

Paul Iulius Negoiță: Începutul de an, de zi, de lucru, de activitate este un moment frumos. Atunci când îi ceri lui Dumnezeu să te însoțească în drumul tău ai certitudinea că nu ești singur. Rugăciunea este forma de convorbire cu Dumnezeu. Ai posibilitatea să-L rogi, să-i Ceri sfatul. Deci, trebuie să avem înțelepciunea și bucuria de a ne ruga la orice început.

DC News: Vi s-a părut ciudat atunci când ați devenit preot să vedeți că mai sunt oameni care vin la Biserică în noaptea dintre ani? Cum ați trăit primul Revelion la Biserică?

Paul Iulius Negoiță: În general, petreceau Revelionul în față televizorului. Erau mai bine de 10 ani de la Revoluție și nici televizorul nu mai era atât de atractiv. A fost frumos. Ne-am îmbrățișat și s-au îmbrățișat la început de mileniu. A fost emoționat. Au participat și persoane care ne treceau prea des pragul Bisericii. A fost un moment unic. Întâmpinam anul 2000.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel