România oferă destinații de vis pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă.
Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, iar răcirea vremii și precipitațiile sub formă de zăpadă care cad chiar în aceste zile în zonele montane din țară îi fac pe români să se gândească la destinații turistice pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă.
Alegerea unei destinații pentru Crăciun și Revelion se încadrează de regulă între posibilitățile financiare, distanța față de casă și dacă respectivul loc a mai fost sau nu vizitat. În plus, cea mai mare parte a turiștilor aleg o destinație pentru sărbători care să le faciliteze și accesul la servicii de sporturi montane. În acest sens, România oferă o plajă largă de destinații turistice adaptate pentru fiecare buzunar și pentru nevoile fiecărui tip de călător.
Bucovina a reprezentat întotdeauna o destinație pentru români, mai ales prin turismul religios facilitat de prezența numeroaselor mănăstiri din acea zonă a țării. De cum ajungi în apropierea orașului Vatra Dornei, fie că vii dinspre Pasul Tihuța sau dinspre lacul Izvorul Muntelui, te lovești de un peisaj care, chiar dacă e îmbogățit cu elemente ce țin de modernitate, îți poartă gândul în poveștile pe care le ascultai în copilărie: case răsfirate pe culmile domoale ce coboară până în valea Bistriței, ici-colo câte un car cu boi și, poate cel mai interesant lucru, numeroși oameni îmbrăcați în straie populare.
Vatra Dornei, fiind sub ocupație austro-ungară între 1775 și 1918, păstrează o pleiadă de elemente arhitecturale specifice spațiului central-european de sfârșit de secol XIX. Că tot ziceam de povești, Vatra Dornei e unul din acele locuri care te fac să te simți ca în poveștile fraților Grimm. Gara Vatra Dornei-Băi e o bijuterie arhitecturală a locului, la fel și cazinoul din oraș, iar o plimbare pe malul râului Dorna îți crește șansele să identifici chiar tu și alte obiective ale urbei.
Nu uita de parcul natural din centrul stațiunii, renumit pentru veverițele sale. Dacă vei merge acolo cu niște nuci, veverițele vor veni să-și procure hrana chiar din mâna ta.
Când te gândești la iarna în Bucovina, automat de gândești la colindători, la straie populare cât mai bogate, la conservarea patrimoniului cultural și la una din singurele zone din țară în care tradițiile populare se mai păstrează așa cum erau în vechime.
Pe lângă zona Maramureșului, în depresiunea Dornelor mai poți primi cete numeroase de colindători la sărbătorile de iarnă. Desigur, colindatul se practică încă în multe zone ale României, însă în cea mai mare parte a acestora a suferit numeroase influențe care au alterat filonul arhaic al colindului românesc. În plus, nu se mai face în cete.
Zona e celebră și pentru numeroasele izvoare de ape minerale, Dorna și Poiana Negri fiind cele mai cunoscute dintre acestea. De asemenea, îți oferă și posibilitatea de tratament balnear, fiind o stațiune-etalon pentru România din acest punct de vedere.
Atât de Crăciun, cât și de Revelion poți merge și vizita mănăstirile dimprejurul stațiunii, Dorna-Arini, Sfântul Dimitrie și Podul Coșnei fiind cele mai apropiate. Totodată, Piatra Fântânele și Voroneț sunt la aproximativ o oră de oraș. Zona înconjurătoare îți oferă și numeroase oportunități pentru practicarea sporturilor de iarnă, iar oferta turistică este extrem de bogată. Prin urmare, dacă îți dorești o escapadă care să te poarte în atmosfera poveștilor copilăriei, depresiunea Dornelor îți poate înfrumuseța trecerea în 2022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News