Revelionul, cu ger, în cea mai mare parte a țării. Elena Mateescu (ANM): Ecart de temperaturi între 3 și 13 grade

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Cum va fi vremea săptămâna viitoare, prima din noul an.

România se va confrunta cu un început de an nou cu temperaturi care se află sub pragul gerului, iar următoarele zile temperaturile vor crește, aceasta fiind tendința din întreaga lună ianuarie.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie Elena Mateescu a vorbit despre starea vremii de săptămâna viitoare

”Dacă încheiem anul 2024 cu temperaturi apropiate de normalul datei din calendar, adică maxime de cel mult până la 6-7 grade, posibil izolat în partea sud-est, de cel mult 10 grade Celsius, și minime negative preponderente pe parcursul nopților, spre minus 10 grade, în depresiuni. Până la 1-2 grade Celsius în zona litoralului, chiar și în Capitală, o maximă de 4-6 grade, o minimă de minus 3 grade, posibil minus 1 grad.

Primele zile din noul an, cel puțin până în data de 4 ianuarie vor fi caracterizate de temperaturi în creștere, de la o zi la alta, și dacă prima zi aduce un ecart de temperaturi între 3 până la 13 grade, ei bine, a doua zi vorbim de 5 până la 16 grade Celsius și chiar și minimele vor fi mai ridicate, comparativ cu următoarele două nopți, când vorbim de minime de cel mult între minus 4 grade până la 3-4 grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie la Digi 24.

În ceea ce privește vremea de la nivelul Capitalei, ”minima va fi între 0 până la 2 grade. De asemenea, debutul anului va aduce temperaturi de până la 10-12 grade Celsius”.

Totodată, directorul ANM a ținut să sublinieze că ”elementul de interes, din punct de vedere meteorologic este ceața, mai ales în zonele joase de relief”.

De altfel, duminică, până la ora 23.00, este emisă o atenționare de Cod Galben de ceață densă ce determină vizibilitate redusă sub 200 m și izolat sub 50 m, asociată cu chiciură sau burniță, care în funcție de condițiile locale, vor favoriza formarea ghețușului sau poleiului, atenționarea vizând mai multe localități din județele Botoșani și Iași, precum și zona joasă a județului Neamț.

Luna ianuarie, plină de fluctuații de temperatură

Potrivit directorului ANM, întreaga lună ianuarie se va afla sub semnul fluctuațiilor de temperatură.

”Este o tendință evidentă din care observăm alternanțe specifice de perioade foarte călduroase, așa cum arată și actualizarea estimărilor pentru intervalul 30 decembrie 2024 -26 ianuarie 2025, în care săptămâna 30 decembrie 2024  6 ianuarie 2025 este caracterizată de temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit în aproape toată țara, pentru acest interval, după care iată, săptămâna 6-13 ianuarie aduce temperaturi medii mai coborâte, în special în partea de nord, nord-vest, dar și la munte, în rest, în regiunile extracarpatice, temperaturile sunt apropiate de normal.

Practic, luna ianuarie păstrează această tendință, fie perioade mai călduroase, fie perioade mai reci, însă și regimul de precipitații rămâne în aceeași notă, pentru că perioade cu cantități deficitare, alternate cu perioade în care să vorbim de un ușor excedent, mai ales în partea de sud-est a țării, vor fi, de asemenea, de interes în prima lună a anului”, a mai declarat Elena Mateescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel