Astăzi, acţiunile marilor companii europene au încheiat pe creștere.
Vorbim despre cea mai bună performanţă din peste nouă luni, în timp ce bursele au continuat să recupereze pierderile recente, transmite Reuters.
Băncile au recuperat pierderile puternice recente, pentru a câştiga 3%, în timp ce serviciile financiare au adăugat 2,36%. Indicele german DAX a avansat cu 1,47%, CAC 40, al bursei din Paris, cu 1,91%, iar indicele londonez FTSE 100a crescut cu 1,75%. Indicele italian FTSE MIB a urcat cu 2,33%. Acţiunile au crescut la nivel mondial. Pieţele din Asia-Pacific au crescut miercuri, iar indicele Nikkei din Japonia a înregistrat cea mai bună zi din octombrie 2008. Ulterior, pieţele din SUA s-au alăturat creşterii, indicele Nasdaq Composite, dominat de acţiuni ale companiilor de tehnologie, câştigând 1,4%.
Creșterile vin după un moment de panică, când un picaj semnificativ s-a produs pe bursă, începând din SUA și extinzându-se în toată lumea. În acele momente, teama a cuprins o lume întreagă cu privire la o criză economică majoră.
Acțiunile globale s-au prăbușit, în principal după ce raportul din Statele Unite ale Americii a arătat o creștere a șomajului la 4,3%, ceea ce a provocat reacții rapide ale piețelor, în timp ce Banca Japoniei a fost neașteptat de prudentă. Site-urile de investiții vin cu informații ce ar trebui să liniștească investitorii. Conform unui comunicat de presă eToro, șomajul a crescut din cauza concedierilor temporare cauzate de uraganul Beryl. ”Chiar dacă raportul privind locurile de muncă semnalează probleme mai mari, Fed are instrumentele necesare pentru a reacționa. Cu ratele dobânzilor la 5,25%-5,50% și măsurile restrictive luate, există spațiu de acțiune dacă este necesar. Flexibilitatea Fed susține perspectiva mea pozitivă asupra acțiunilor” arată sursa citată. Conform acestora, ”un singur raport nu înseamnă că economia are probleme”.
”Din punct de vedere tehnic, piețele au fost influențate de tranzacțiile de tip “carry trade”, în care investitorii se împrumută în monede cu randament scăzut pentru a investi în monede cu randament mai ridicat. Yenul a fost popular în acest sens, dar recentele măsuri luate de Ministerul de Finanțe al Japoniei și de Banca Japoniei au provocat volatilitate și lichidarea acestor tranzacții, precum și a celor de pe alte piețe, inclusiv acțiuni și mărfuri precum aurul. Pe scurt, mișcările recente ale pieței par exagerate și nu sunt aliniate la fundamentele economice sau la politica monetară. Cred că acțiunile vor continua să crească pe termen mediu, deși parcursul ar putea fi mai greoi” mai transmite compania citată.
Despre acest aspect a vorbit și economistul Adrian Negrescu, la Antena 3, unde a subliniat că ”de vină” ar fi și ”scăderea semnificativă a consumului mondial, generată de inflație: producții mai mici, încasări mai mici, număr de locuri de muncă mai puține față de cât se estima că vor fi create de economia americană”. ”Toate, puse cap la cap, au dus la un val de panică în rândul investitorilor, care s-a aprofundat pe măsură ce rețelele de social media au intrat în acțiune... Citește mai mult aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu