Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a vorbit la DC News despre tehnologiile de depozitare a grâului, dar și despre stadiul în care se află programul pentru certificatele de depozit.
”În cât timp se poate construi un depozit (de cereale - n.r.)? Ne gândim la cele construite de Anghel Saligny, le vedem în portul Constanța de la muzeu, de la mozaicul roman te uiți și le vezi”, a deschis Val Vâlcu subiectul.
”Acum sunt alte mijloace de depozitare. Pe de-o parte cele în silozuri specializate, care permit și tratarea, anumite tratamente care să facă posibilă păstrarea pe o perioadă mai lungă de timp a cerealelor în aceste silozuri. Pe partea cealaltă, avem și mijloace moderne de stocare în acele silobeguri care pot fi amplasate la sol. Se introduc grânele acolo și își păstrează calitățile pentru o anumită perioadă”, a explicat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, în cadrul interviului de la DC News.
”Acele pungi de plastic ca să le spunem așa”, a completat Vâlcu.
”Sunt niște pungi specializate, sunt produse în România, ele reprezintă o soluție de etapă ca să le spunem așa, astfel încât, în cazul în care apare o cantitate mai mare de cereale, să poată fi depozitate”, a spus Chesnoiu.
”Mă mir că nu se fură. Și asta era o problemă, se plângeau agricultorii, că le mai furau porumbul, floarea soarelui”, a afirmat Vâlcu.
”În 2008 a fost principalul motiv pentu care s-a anulat acel mecanism de certificate de depozit, pentru că statul îți certifica producția și oferea posibilitatea depozitării și scontării certificatului de depozit la o bancă în vederea obținerii capitalului de lucru pentru a-ți finanța anul agricol următor. În anul 2008-2009 a fost o fraudă în activitatea de certificare și depozitare, care a condus la eliminarea programului. Noi în momentul de față suntem în analiză avansată cu programul pentru certificatele de depozit, astfel încât pe perioade mai lungi de timp să fie un sprijin pentru fermierii noștri”, a spus Chesnoiu.
Invitat la DC News, Toma Dinu, decanul Facultății de Management și Dezvoltare Rurală din cadrul USAMV, a vorbit despre problemele întâmpinate de fermierii români din cauza importurilor de grâu ucrainean în Portul Constanța:
„Se va mai ivi o problemă, deja fermierii au început să se plângă. Abundența de grâu ucrainean pe portul Constanța va scădea prețul în Portul Constanța. Nu e bine pentru fermier“, a spus Toma Dinu.
„Păi și nu e bine? Poate face făină în țară. Odată ce prețul a crescut, crește peste tot...suntem ca în Moromeții“, a spus Val Vâlcu.
„Nu e bine pentru fermier. Fermierul vine dintr-un istoric în care motorina i-a crescut la preț, îngrășămintele i-au crescut la preț, pesticidele i-au crescut, salariile i-au crescut și se așteaptă și el ca aceste creșteri de prețuri la importuri să fie cumva compensate de prețul de vânzare. Când zice că a pus mâna pe venit, pe un preț frumos, 407 euro pe tonă livrare septembrie 2022, vine grâul din Ucraina, 10-20 de milioane de tone în Constanța și să vedeți atunci ce prețuri vor fi“, a adăugat Toma Dinu. Citește continuarea interviului AICI.
Te-ar mai putea interesa și: Turcia cumpără cereale din Ucraina cu reducere: "Rusia are încredere în noi". Putin: Este posibil să mutăm cerealele prin România
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu