Andrei Gerea, vicepreședintele ALDE, consideră că revocarea semnată de președintele Klaus Iohannis pentru șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, este un gest care ar fi trebuit făcut chiar de la propunerea înaintată de ministrul Justiției.
„Președintele Klaus Iohannis a făcut un gest normal, înscris în rigorile constituționale, pe care trebuia să îl facă în urmă cu câteva luni, încă de la propunerea de revocare înaintată de ministrul Justiției. Știm că i-a fost teribil de greu, dar măcar, într-un ultim ceas, a respectat Constituția. Și președintele Klaus Iohannis și mulți alții și-au dat cu părerea. Și despre legile justiției și despre modificările, normale și necesare, pe codurile penale. Chiar dacă nu perfecte, dar oricum mai bune decât înainte. Foarte mulți au spus că lupta împotriva corupției va fi distrusă, alții că Iohannis trebuie suspendat imediat. Un lucru este cert: foarte mulți dintre comentatori nu cunosc nici fenomenul, nici legislația, nici Constituția, nici acquis comunitar. Ne-am împărțit, bizar, în două tabere violente, acide, care nu mai dezbat, ci împart.
E inacceptabil
Noi, ALDE, cu precădere prin vocea președintelui Călin Popescu - Tăriceanu, am susținut permanent respectarea obligațiilor legale, dar și a drepturilor și libertăților cetățenești. Și, spre deosebire de mulți de pe scena politică sau ONG-uri cu finanțări oculte, noi chiar am luptat și vom lupta pentru aceste deziderate. Este inacceptabil ca lupta împotriva corupției să ascundă în subsidiar implicarea în jocul politic democratic al unora dintre instituțiile pe care le cunoaștem cu toții. ALDE și Călin Popescu - Tăriceanu l-au susținut pe ministrul Justiției Tudorel Toader datorită probității sale profesionale. Și, în timp ce mulți își dau cu părerea, Tudorel Toader a făcut ceea ce era de făcut. Profesional și constituțional. Ceilalți au trebuit să se conformeze.
Finalizarea unei prime etape
Din punctul nostru de vedere, semnarea de către președintele Klaus Iohannis a ordinului de revocare al doamnei Kovesi de la DNA este finalizarea unei prime etape. Pentru că, așa cum spuneam, dezideratul ALDE nu era să fie schimbată șefa DNA. Dezideratul ALDE este să avem o justiție eficientă în care hoții să stea în pușcărie, iar cei onești să fie feriți de abuzuri. Iar cei care abuzează, indiferent că sunt ei „băieți buni" sau „băieți răi", să plătească!
Doamna Kovesi, conform tuturor semnalelor, dovezilor, unele fie ele și parțiale, dincolo de anumite aspecte pozitive, a adus grave prejudicii în primul rând luptei împotriva corupției și apoi DNA-ului.
Decapajul instituțional și protocoale secrete - derapaje extrem de grave în orice stat democratic - au permis altor procurori să facă abuzuri. Dosarele intrau în lucru în general atunci când trebuia politic, nu conform normelor juridice. Execuția publică a unor ținte care apoi au fost achitate definitiv. Sunt doar câteva, dar și printre cele mai importante critici care, la o adică, pot căpăta și alte aspecte în codul penal.
Ce se va întâmpla după revocare
Important deci, din punctul nostru de vedere, este ce se va întâmpla după această revocare. Cum vor fi sancționate și eliminate astfel de practici abuzive și ilegale în cadrul DNA? Cum vor fi sancționați și eliminați cei care le practică? Cum se va ajunge la un departament anticorupție cu adevărat eficient, pentru a fi apărat interesul statului și al cetățeanului, fără a fi comise abuzuri? Și, după modelul DNA, la celalte instituții.
Aceasta este logica noastră. Pentru că nu ne permitem să ne gândim că vom reuși să recuperăm din decalajul față de țările puternice din Uniunea Europeană dacă nu vom avea o luptă împotriva corupției eficientă, o justiție dreaptă, educație, sănătate și infrastructură. Și nu îmi doresc să vorbim, încă 30 de ani de acum înainte despre aceste teme. Îmi doresc să și facem ceva!", a transmis vicepreședintele ALDE Andrei Gerea.
Notă: intertitlurile aparțin redacției
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News