Alina Mungiu Pippidi se întreabă dacă cineva a înțeles cu adevărat ce ne-a spus Jean-Claude Juncker.
”Klaus Iohannis a făcut ce a putut într-o situație de toată jena, a vorbit despre România ca și cum ar fi un stat european normal, după ce, în trecut, a greșit grav comparându-ne cu Polonia în fața presei europene. La fel a făcut și președintele Jean-Claude Juncker, când a dat impresia că mai putem fi încă membri egali în UE și a subliniat că e necesar un consens pentru statul de drept. Nu sunt sigură că românii au înțeles ce a vrut să spună el și nici că asta arată că Juncker a înțeles ce se întîmplă aici, la noi, și lupta sălbatică pentru putere camuflată prost într-o luptă anticorupție. De, Jean Claude e ceva mai versat decît ziariștii, și nici nu are nevoie să vîndă ziare cu povești care pot concura cu jocurile video prin simplitatea lor.” scrie Alina Mungiu Pippidi, pe romaniacurata.ro.
Pact pentru statul de drept: Lazăr ar fi lăsat să-și termine mandatul
Aceasta continuă: ”De doi ani încerc să vă spun că distrugem democrația noastră, dacă nu facem un pact pentru statul de drept. Într-un asemenea pact, Lazăr ar fi lăsat să-și termine mandatul, indiferent cine l-a numit, dar nici el nu ar mai pune procurorii militari să îndemne protestatarii să toarne jandarmii, în timp ce uită vreo trei luni să-i aresteze pe demonstranții care au atacat jandarmii. E vorba de aceiași procurori militari cărora le-am spus acum un an – când ne-am văzut, la cererea lor – că nu s-au făcut examene balistice pentru morții de la Revoluție și că oțelul nu dispare, deci e cazul să îi dezgroape și să vadă cine a tras, dacă e să ajungă undeva procesul Revoluției. Desigur, nici vorbă de așa ceva, ne prefacem mai departe că facem dreptate, în schimb peste noapte ne mobilizăm pentru o banală demonstrație, și aia regizată de servicii. Nu, nu ar fi o formă de târg murdar un asemenea pact, ci un exercițiu de reținere reciprocă. Așa funcționează statul de drept. Din păcate, din 2015 încoace s-au trecut niște limite, iar asta îndeamnă la excese reciproce. Limitele astea încălcate distrug statul de drept.”
Sfârșitul Europei
Alina Mungiu Pippidi atrage atenția asupra a ceea ce au spus Verhofstadt și Weber că sunt interesați de o Europă care să nu mai ia decizii în unanimitate, adică în care să nu mai existe egalitate: ”Când acești oameni, care nu au vrut niciodată să lărgească Europa spre Est (partidul lui Weber din Bavaria a fost constant contra integrării României și Bulgariei), vor reuși să facă o Europă cum își doresc, acesta va fi și sfârșitul ei, pentru că vor mai ieși și alții după englezi.”.
”De asta nu pot fi de acord cu sancționarea României de către Parlamentul European, indiferent că Dragnea, Toader și Kovesi ar merita sancțiuni cu toții, ca și șefii lor de prin servicii, cu care sunt așa servili. O țară nu trebuie să se expună singură discriminării internaționale, orice prostii ar face liderii ei, ci trebuie să aibă demnitatea de a-și rezolva problemele singură.” a conchis Pippidi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News