Prin decizia Curții Constituționale a României, Renate Weber a fost reinstalată în funcția de Avocat al Poporului. Jurnalistul Vâl Vâlcu a punctat câteva elemente care au condus la revocarea acesteia de către coaliția de guvernare.
Pe 29 iunie, Curtea Constituțională a României a hotărât, cu unanimitate de voturi, că revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului este neconstituțională (citește mai mult AICI).
Jurnalistul Val Vâlcu a fost invitat la emisiunea Obiectiv, la Antena 3, unde a punctat câteva aspecte legate de decizia CCR și reinstalarea Renatei Wber în funcția de Avocat al Poporului:
„Mie nu mi s-a părut că este o decizie de procedură, ci dimpotrivă, e pe fond. Nu aveau de ce să o elimine pe Renate Weber. Au invocat că nu a respectat, nu a făcut ... păi, stai o clipă, Renate Weber a atacat decizii ale guvernării PNL și a fost susținută de Curtea Constituțională, deci ea a avut câștig. Trebuie să fii prostit de foame, ca să nu zic prost, ca să te duci la Curtea Constituțională, care i-a aprobat cererile Renatei Weber, să speri că va da altă decizie. A dat cu 9 la zero, dar defapt cu 10 la zero, pentru că și doamna Iulia Motoc, fost judecător al CCR, actualmente la CEDO, a susținut decizia CCR-ului“, e de părere jurnalistul.
„Nu avem ce discuta, mă așteptam la altă abordare din partea USR-ului, o nouă politică. La PNL nu am ce să... a intrat tigrul în fabrica de cârnați. Morți de foame, vor să își pună oamenii până în ultimul post, probabil și femeile de serviciu. Ce rost are să pui un Avocat al Poporului din partea arcului guvernamental care va susține deciziile Guvernului și nu le va cenzura.
Or tocmai ăsta e rostul acestei instituții. Să dea peste mână Guvernului atunci când face o greșeală, fie de procedură, fie chiar de conținut“, a precizat, la Antena 3, jurnalistul Val Vâlcu.
Procedura abuzivă de demitere a Avocatului Poporului a adus România în atenția Comisiei Europene cu privire la respectarea statului de drept.
Delegația Română S&D din Parlamentul European solicită guvernării de dreapta din România să respecte recenta decizie a Curții Constituționale (CCR) cu privire la revocarea Avocatului Poporului, în contextul unor noi discuții din Parlamentul European, în cadrul Comisiei pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), se arată într-un comunicat de presă trimis de Partidul Social Democrat.
Parlamentul European a adoptat recent Rezoluția privind Raportul Comisiei pentru statul de drept în 2020 pentru Uniunea Europeană, iar Curtea Constituțională a României a decis că revocarea Renatei Weber nu a fost una constituțională. În acest context, procedura abuzivă prin care majoritatea PNL-USR-Plus-UDMR a demis Avocatul Poporului a adus România în atenția Comisiei Europene cu privire la respectarea statului de drept.
“Coaliția de guvernare a decis în mod arbitrar ca singurul titular al dreptului constituțional de a ataca ordonanțele de urgență și garantorul statului de drept și al democrației, Avocatul Poporului, să fie revocat, deși nu a fost constatată absolut nicio încălcare concretă a legii și a Constituției, lucruri semnalate și de Comisia de la Veneția. Premierul Florin Cîțu și-a dorit să marcheze astfel debutul unei Guvernări Neconstituționale și Abuzive – Guvernarea prin OUG-uri ce nu pot fi atacate de nimeni. Decizia CCR este încă o palmă primită de coaliția de guvernare, după recentele poziții adoptate și de importante instituții internaționale. Întreaga familie social-democrată europeană și-a manifestat profunda îngrijorare față de derapajele actualei coaliții”, au precizat reprezentanții Delegației Române S&D (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News