Asociația Elevilor din București și Ilfov (“AEBI”) împreună cu Federația Națională a Asociațiilor de Părinți București (“FNAP-IP București”) condamnă Hotărârea de Consiliu Local emisă de Primăria Sectorului 6, ce crează un sistem de împărțire a burselor printr-un top al mediilor, se arată într-un comunicat de presă.
"Joi, 1 iulie a.c, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a transmis printr-o postare pe Facebook schimbarea metodologiei de acordare a burselor de merit, cu precizări legate de modul de acordare a burselor școlare, conținând un criteriu adițional, care nu este regăsit nicăieri în OMECTS 5576/2011.
În articolul 8 din OMECTS 5576/2011 este precizat: “Bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puţin unul din cazurile următoare: a) au rezultate deosebite la învăţătură: au obţinut media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare în anul şcolar anterior, respectiv în primul semestru al anului şcolar, pentru elevii aflaţi în clasele de început ale învăţământului gimnazial, liceal sau profesional;.”
În postarea primarului este menționat faptul că “astfel vor beneficia de burse mai mari primii 10% dintre elevi în ordinea descrescătoare a mediilor [...] De asemenea, elevii care au mediile de peste 8.50, vor primi cu toții burse în valoare de 100 de lei pe lună”. Acest fapt este considerat de către domnul primar cel mai moral mod de acordare a burselor școlare. Cu toate acestea, nu considerăm acest lucru nici pe departe moral sau legal.
Mai mult, acest lucru nu denotă nicidecum echitate, precum susține primarul, ci din contră creează o situație în care aprecierea cuantumului va sta la baza comparării notelor cu cele ale colegilor, nu a mediei în sine. De exemplu, doi elevi cu medii diferențiate de o sutime vor lua burse diferite. Unul va lua cu 400 de lei mai mult, iar celălalt va primi doar 100. Acest lucru nu va încuraja nicidecum competitivitate deoarece nu va mai exista o discrepanță relevantă între medii, ci doar o treaptă a unui top", se arată în comunicatul de presă.
"După spusele acestuia, evaluarea școlară constă într-o presiune continuă din partea părinților față de profesori cu privire la notele elevilor. Primarul Ciprian Ciucu, susține această idee relevantă a unei competiții între elevi, ce perturbă sistemul de învățământ printr-o informație eronată.
De asemenea, conform Legii 52/2003, primăria are obligația de a posta pe site-ul instituției Hotărârea de Consiliu Local, atât sub forma sa de proiect, cât și după adoptarea acesteia. Primăria Sectorului 6 nu a postat acest HCL, nerespectând transparența decizională.
În acest sens, solicităm primarului Ciprian Ciucu și Consiliului Local Sector 6 modificarea urgentă a modului de acordare a burselor de merit, astfel încât acestea să nu constituie un clasament", transmite AEBI.
“Cursurile s-au terminat, însă observ că ne lovim constant de noi fabulații ale decidenților cu privire la bursele școlare. Nu puteți adăuga prevederi din burtă, ele trebuie să coincidă cu legislația în vigoare. Pe scurt, solicităm de urgență încetarea acestei practici nelegale de acordare a burselor și modificarea hotărârii.” - Ana-Maria Groza, președinte AEBI
“În ultimii ani am derulat demersuri pentru burse școlare, de asemenea lovindu-ne de aceeași problemă și la Sectorul 1 în ianuarie. Decizia luată de Consiliul Local este una tulburătoare pentru modul în care este interpretată legislația. Nu ar trebui ca primăriile să modifice criteriile deja aprobate printr-un Ordin de Ministru.” - Alexia Marinescu, vicepreședinte AEBI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci