Revolta împotriva eucaliptului: ”Specie invazivă, favorizează incendiile”

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

În Spania, un grup de voluntari a dezrădăcinat aproximativ 2.000 de hectare: planta facilitează răspândirea incendiului și tinde să înlocuiască alți copaci indigeni.

Regiunea Galicia din Spania a declarat război eucaliptului. De fapt, eucaliptul este un ”pirofit”, adică o plantă care tolerează mai bine focul, deoarece îi rezistă și poate concura cu plantele mai puțin rezistente, care sunt deteriorate.

De asemenea, renaște mai ușor pe terenul ars, înlocuind copacii locali. Politicile guvernamentale, care interziceau continuarea plantațiilor, au fost considerate insuficiente de unde inițiativa voluntarilor de a elimina eucaliptul din terenul pe care l-a invadat datorită capacității lor invazive caracteristice. Povestea a fostpovestită de ziarul iberic El Diario citat de Agrifood.

Grupurile de voluntari, redenumite ”brigăzi deseucaliptizadoras”, sunt angajate în smulgerea plantelor de pe toate parcelele la care pot ajunge. Celulele de acțiune, de 30 - 50 de persoane, se întâlnesc sâmbăta sau duminica pentru a îndepărta lăstarii de eucalipt de pe terenuri.

Printre parcelele de protejat, pe lângă cele ale fermelor, se numără și păduri private și municipale. Nu este prevăzută nicio remunerație pentru munca voluntarilor, care în schimb primesc mâncare și băutură de la gazde pentru ajutorul pe care îl oferă în protecția terenurilor de foioase.

Păduri amenințate

Operațiunea a început în urma incendiilor izbucnite la sfârșitul toamnei anului 2017. În doar două zile, 80% de hectare de teren de din zonă au ars. Incendiul, au atestat experții, se răspândise mai ușor acolo unde erau plantați eucalipt. Această plantație a luat loc datorită remunerațiilor interesante care derivă din companiile intenționate să le prelucreze.

În urma incendiilor, aceste plante tind și să înlocuiască rapid alte specii, datorită capacității lor de a renaște mai rapid pe terenul ars. Din acest motiv, asociația Verdegaia a început în primăvara lui 2018 să organizeze eliminarea speciilor invazive de pe pământul Galiției.

Până în prezent, 1.300 de voluntari s-au alăturat inițiativei.

Guvern nehotărât

Guvernul regional a fost mult criticat pentru activitatea sa. După incendii, Guvernul din Galicia a împiedicat plantarea de noi parcele de eucalipt până în 2026. Potrivit ultimului inventar forestier publicat de stat, sunt 288 de mii de hectare de plantații dedicate doar acestei plante, la care se adaugă alte 146 de mii în care cresc eucalipt amestecat cu pin si stejar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel