Revoltă în mediul de afaceri: Statul român are reglementări inutile

Un studiu publicat luni de Camera de Comerț și Industrie a României relevă că majoritatea firmelor românești consideră că statul român menține reglementări inutile care aduc costuri suplimentare și pun piedici oamenilor de afaceri. De asemenea, majoritatea firmelor chestionate acuză corupția din administrația publică și apreciază activitatea procurorilor DNA. 

Conform realizatorilor studiului, "există un optimism moderat" pentru 2015, dar firmele din România identifică cinci zone "care sugrumă activitatea economică și limitează dezvoltarea economiei reale și crearea de locuri de muncă": 

- nivelul foarte ridicat al fiscalității,

- legislația care conține multe prevederi inutile, învechite sau împovărătoare,

- incoerența dintre instituții, inclusiv pentru că acestea nu au bazele de date corelate,

- corupția din administrația publică,

- starea educației naționale, care nu reușește să pregătească specialiștii de care are nevoie economia reală.

58% dintre companiile chestionate consideră ca "statul menține numeroase reglementări inutile și costisitoare", arată rezultatele studiului realizat de TNS CSOP. De asemenea, peste 80% dintre companii reclamă legislația instabilă și nivelul ridicat al fiscalității, urmate de starea infrastructurii rutiere, drept aspectele cu cel mai mare impact negativ asupra activității lor.

Cu privire la contactul oamenilor de afaceri cu instituțiile statului, aproape 50% dintre companii reclamă consumul mare de timp. 87% dintre companii vor să interacționeze cu un singur organ de control, după model german, mai arată cercetarea.

Vezi și: Taxa auto, desființată de Curtea Europeană de Justiție. Se schimbă iar legea

Corupția funcționarilor din administrația publică este acuzată de 63% dintre reprezentanții companiilor ca fiind un "factor puternic negativ asupra activității". În acest sens, 60% dintre firmele chestionate și-au exprimat aprecierea pentru activitatea procurorilor DNA.

În privința calității forței de muncă românești, 55% dintre firme consideră ca sunt afectate de nivelul redus de calificare a lucrătorilor/candidatilor la joburi, iar 24% nu se simt afectate.

Studiul realizat de TNS CSOP pentru CCIR a fost realizat pe un eșantion național reprezentativ de 500 de societăți comerciale, cu respondenți cu funcții de conducere în cadrul societății. Datele au fost colectate în perioada 12-26 martie 2015. Marja de eroare este de +/- 4,4%, la un nivel de încredere de 95%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel