Votul negativ dat joi de plenul CSM pachetului de legi ale Justiției nu a rămas fără urmări. Mai mulți judecători au luat atitudine față de decizia controversată a membrilor CSM.
"Prin votul negativ de azi, majoritatea din CSM a transmis magistratilor care i-au ales ca ei nu vor sa raspunda niciodata pentru depasirea sau derapajul de la madatul incredintat, acestia intelegand sa se eternizeze in functii fara a putea fi trasi vreodata la raspundere in vreun fel de catre cei care i-au ales.
Printre propunerile facute de asociatiile de magistrati a fost si aceea ca lucratorii serviciilor secrete care racoleaza magistrati ca informatori, ofiteri acoperiti, colaboratori, sa fie pedepsiti cu inchisoare de la 5 la 10 ani.
Prin votul negativ de azi majoritatea din actualul CSM paseste pe urmele CSM-ului anterior, aratand tuturor cetatenilor ca nu intentioneaza in nici un fel sa lamureasc amestecul ilegal si de notorietate al serviciilor secrete in justitie. Acest amestec, copiat dupa modelul stalinist de a face justitie, trebuie lamurit pentru ca dreptul cetatenilor romani la o justitie independenta sa poata fi garantat efectiv.
...In loc sa aiba o atitudine care sa onoreze pozitia pe care o ocupa, majoritatea din CSM a dat dovada azi de reflexe straine democratiei si desconsiderare fata de incalcarea drepturile si libertatilor.
Aceasta majoritate s-a comportat ca o clica totalitara care nu vrea sa raspunda in fata nimanui si careia nu ii pasa de problemele din justitie care ii compromit credibilitatea. O clica pentru care apararea drepturilor si libertatilor romanilor – ce nu pot fi protejate decat de o justitie a carei independenta e garantata – sunt doar slogane care nu valoareaza nimic, a transmis judecătoarea orădeacă, Florica Roman.
[citeste si]
Din Baia Mare, Adina Daria Lupea, se declară mândră de atitudinea celor opt membri ai CSM care au votat în favoarea modificărilor propuse de ministrul Justiției. Dar numărul magistraților care se arată revoltați de abuzurile DNA este din ce în ce mai mare.
„În acest moment, eu cred că este necesar să mă întorc în timp, la dvs., la colegii mei. Nu am de gând să ascund faptul că mă poziţionez de partea minorităţii din CSM şi mă simt mândră de colegele noastre care nu au îmbrăţişat fără rezerve opinia procurorului general, domnul Augustin Lazăr", a scris pe Facebook Daria Lupea după ce CSM a respins propunerile lui Toader.
„Domnia sa a sugerat că trebuie să existe în CSM un vot în bloc, negativ, împotriva întregului pachet de proiecte de legi propuse de minister, fără nuanţări şi fără discuţii", mai scrie magistratul băimărean.
„Sunt profund dezamăgită de votul celor trei colegi judecători care au îmbrăţişat opinia procurorului general (îmi depăşeşte imaginaţia cum), numit şi el, să repetăm, fără concurs şi fără proceduri transparente. Şi să mai repetăm o dată. Procurorii din aceste două structuri speciale beneficiază de peste 10 ani (se fac 12) de prevederi ""speciale", începând cu modalitatea de numire în funcţie, până la salarizare şi mai apoi, la posibilităţile de promovare în sistem", a adăugat magistratul.
„Metaforele de genul că am construi un acoperiş pe o temelie şubrezită rămân metafore şi cuvinte meşteşugite, în care eu nu cred şi cred că nici dvs. Vor rămâne metafore, la înălţimea unor "nivele superioare", nepătrunse de "muritorii de rând"şi, că atare, neaccesibile. Viaţă mea, traseul meu profesional, şi al dvs. al tuturor, colegi ai mei şi ai noştri, nu este o metaforă şi nici o accedere a unor sfere nepermise „pământenilor" şi nici nu ne va acorda, pe acest pământ, o reparaţie demnă şi echitabilă în ceea ce priveşte soarta şi viitorul profesiei noastre. De vorbe goale şi de viziuni sunt la fel de sătulă că dvs", a adăugat ea.
De asemenea, Asociația Magistraților susţine că avizul negativ dat în Plenul Consiliului Superior al Magistraturii "a făcut una cu pământul toate propunerile, bune sau nu, necesare sau prejudiciante, de înlăturat sau perfectibile".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News