Revoltă sindicală în Sibiu. Ceartă pe Rigoletto de Verdi

Foto Ilustrativ Pexels
Foto Ilustrativ Pexels

Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu atrage atenția opiniei publice și organizatorilor premierei de operă/balet clasic “Rigolleto” prezentat în închiderea stagiunii Teatrului de Balet Sibiu, joi 20 iulie 2023, ora 21:00, asupra faptului că artiștii salariați ai Filarmonicii de Stat Sibiu nu şi-au dat acordul pentru înregistrarea şi transmiterea live a acestui spectacol.

"Suntem o Capitala Culturala in care nu se respecta drepturile artiștilor?”

Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu atrage atenția opiniei publice și organizatorilor premierei de operă/ balet clasic “Rigolleto” prezentat în închiderea stagiunii Teatrului de Balet Sibiu, joi 20.07.2023, ora 21:00, asupra faptului că artiștii salariați ai Filarmonicii de Stat Sibiu nu şi-au dat acordul pentru înregistrarea şi transmiterea live a acestui spectacol.

Faptul ca  o instituție de cultura nu apără drepturile artiștilor in conformitate cu legislația in vigoare, nu îi împiedică pe artiștii Filarmonicii sa își împlinească menirea lor de a aduce cultura publicului sibian. Așadar colectivul artistic, vom urca pe scenă din respectul fata de vocația noastră si faţă de public!

Noi, membrii Sindicatului Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica de Stat Sibiu nu am emis autorizația conform art. 98 (1) din legea nr. 8/ 1996, mai exact nu am autorizat și nici nu ne-a fost solicitat acordul cu privire la aceste drepturi patrimoniale.

Astfel, înregistrarea și difuzarea publică a interpretării noastre din cadrul acestui spectacol, fără autorizația noastră, constituie o posibilă vătămare a drepturilor patrimoniale, motiv pentru care vom acționa pentru repararea prejudiciului împotriva celor care, având la cunoștință despre această situație, au ales sa înregistreze și să difuzeze interpretarea artiștilor fără autorizarea acestora. Atragem atenția asupra faptului că nesocotirea drepturilor patrimoniale ale artiștilor din Filarmonica de Stat Sibiu tinde sa devină o practică, motiv pentru care solicităm factorilor de decizie să ia măsuri pentru respectarea legislației mai sus menționate.

Având în vedere aceste aspecte considerăm că înregistrarea si transmiterea interpretării artiștilor salariați ai Filarmonicii de Stat Sibiu prejudiciază artiștii interpreți prin încălcarea drepturilor patrimoniale ale acestora. Obiectul demersului nostru nu este reprezentat de partea materială și nici de dorința de a compromite un eveniment cultural de tradiție, ci de implementarea unui mod de lucru care să respecte drepturile artiștilor, angajați cu contract individual de muncă, motiv pentru care ne arătăm disponibilitatea de a încheia contracte pentru transmiterea acestor drepturi, conform legislatiei europene.

Conform articolului 100 din legea mai sus menționată, drepturile patrimoniale care sunt transmise angajatorului, trebuie să fie expres prevăzute în contractul individual de muncă. În cadrul contractelor individuale de muncă încheiate între salariați si Filarmonica de Stat Sibiu nu există clauze referitoare la transmiterea drepturile patrimoniale, conform legii nr. 8/1996.

Legea nr. 8/1996 prevede faptul că artistul interpret sau executant are dreptul patrimonial exclusiv de a autoriza sau interzice următoarele: a) fixarea interpretării sau a execuţiei sale;
b) reproducerea interpretării sau a execuţiei fixate;
c) distribuirea interpretării sau a execuţiei fixate;
d) închirierea interpretării sau a execuţiei fixate;
e) împrumutul interpretării sau al execuţiei fixate;
f) importul în vederea comercializării pe piaţa internă a interpretării sau a execuţiei fixate;
g) radiodifuzarea şi comunicarea publică ale interpretării sau ale execuţiei sale,
cu excepţia cazului în care interpretarea ori execuția a fost deja fixată sau radiodifuzată;
h) în situaţia specificată la lit. g) au dreptul numai la remunerație echitabila;
i) punerea la dispoziţia publicului a interpretării sau a execuției sale
fixate, astfel încât să poată fi accesată, în orice loc şi înorice moment ales, în mod individual, de către public;
j) retransmiterea prin cablu a interpretării sau a execuţiei fixate.',  a transmis Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel