Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) îi solicită lui Klaus Iohannis să nu promulge Legea bugetului de stat pentru anul 2016 și să o trimită Parlamentului României pentru reexaminare.
'Legea bugetului de stat pentru anul 2016 stabileşte o alocare pentru educaţie de 3,6% din Produsul Intern Brut, fiind cel de-al cincilea an consecutiv în care este ignorat articolul 8 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, care prevedea alocarea a minimum 6% din PIB pentru acest domeniu, valoare asumată şi de Administraţia Prezidenţială şi de toate partidele politice prin Pactul Naţional pentru Educaţie, semnat în 2008. Acest lucru denotă încă o dată iresponsabilitatea clasei politice româneşti, precum şi discursul demagogic practicat an de an', afirmă studenţii de la ANOSR într-un comunicat remis presei joi.
Ei apreciază creşterea cu 20% a fondului pentru bursele studenţilor de la ciclurile de licenţă şi masterat, însă atrag atenţia că aceasta are loc la şapte ani distanţă de la precedenta, 'perioadă în care ţara noastră a traversat o criză economică, tăieri salariale masive şi în care problemele sociale s-au accentuat'.
Potrivit ANOSR, deşi utilă, prezenta creştere este insuficientă, şi nu face decât să 'peticească' un sistem nefuncţional, fără a-l 'repara' complet. În opinia ANOSR, creşterea finanţării de bază a învăţământului superior din 2016, în procent de 21,65% faţă de anul precedent, nu este suficientă 'nici măcar' pentru a acoperi creşterile salariale din ultima perioadă.
'Remarcăm, de asemenea, că nici în acest an nu vor exista creşteri bugetare în ceea ce priveşte subvenţia pentru cămine şi cantine, fapt care nu va duce la o îmbunătăţire a serviciilor sociale studenţeşti. Prin urmare, suprapopularea unor cămine depăşite din punct de vedere al dotărilor, în cele mai multe cazuri, va rămâne o constantă şi în acest an. Nici în ceea ce priveşte subvenţia pentru transportul în comun nu se regăseşte vreo creştere, astfel încât studenţii să beneficieze fără discriminare de reducerea într-o proporţie de 50% din costul total al abonamentelor pentru transport în comun', mai spun studenţii. Totodată, aceştia consideră că partea de investiţii înscrisă în buget este 'total insuficientă' pentru ca România să facă tranziţia cu adevărat la un învăţământ centrat pe student, din punct de vedere al infrastructurii academice.
'Ministerul Tineretului şi Sportului continuă să fie axat doar pe cea de-a doua componentă din denumire, în detrimentul tinerilor din România, ignorând total Strategia Naţională pentru Tineret adoptată de Guvern la începutul acestui an', susţine ANOSR.
Studenţii critică şi modul de dezbatere în Parlament asupra proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2016, remarcând că termenul de depunere a amendamentelor a fost mai scurt de 24 de ore, 'total insuficient pentru nişte analize pertinente', iar discuţiile din comisiile parlamentare au fost 'lipsite de substanţă'.
Citiți aici toate solicitările studenților
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu