Revoltele de la Capitoliul SUA, trei ani mai târziu: Teorie a conspirației, dezinformare și omisiune

Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES

Dezinformarea și teoriile conspirației în jurul atacului de la Capitoliul Statelor Unite rămân larg răspândite în timp ce demonstranții marchează cea de-a treia aniversare a evenimentului.

Pe măsură ce timpul a diminuat indignarea, a generat diferite versiuni despre ce s-a întâmplat și de ce.

În cei trei ani care au trecut de la asaltul asupra Capitoliului, au existat teorii ale conspirației, dezinformări și apariția - pentru unii - a unui "adevăr alternativ".

Evenimentele s-au desfășurat în direct la televizor și au fost investigate intens de atunci, pe baza unor mărturii ample de primă mână. Peste 900 de persoane au fost condamnate prin tribunale pentru rolul lor în insurecție.

Și totuși, un număr substanțial de americani o numesc altfel. Cum ar fi demonstranții care au mărșăluit spre Capitoliu în acest weekend, în sprijinul celor care au descins în aceeași clădire cu trei ani mai devreme.

"Părerea mea este că a fost o înscenare. Oamenii au fost păcăliți să intre în clădirea Capitoliului. Cred că dovezile ies la iveală din ce în ce mai mult pe zi ce trece și mă bucur să văd acest lucru", a declarat Tom Jeffries.

Curt Wenger a declarat pentru Sky News: "Ușile au fost deschise, au fost lăsați să intre, au fost invitați... nici măcar nu au fost împinși. Pur și simplu stăteau acolo, iar ofițerii au deschis ușa și i-au lăsat să intre."

Nicole Reffitt, al cărei soț, Guy, execută o pedeapsă cu închisoarea pentru infracțiunile din 6 ianuarie, a declarat: "Sincer, cred că, dacă vă uitați la întreaga cascadă de videoclipuri care există, veți vedea o poveste mult diferită".

Micki Witthoeft, mama lui Ashli Babbitt, care a fost împușcată mortal în interiorul Capitoliului pe 6 ianuarie, a declarat despre protestatari: "Cred că au fost democrația în esența ei. Și dacă vă uitați la înregistrările care sunt pe cale să apară, veți vedea cum poliția Capitoliului atacă cetățeni americani în timp ce aceștia stau pașnic acolo cântând; îi veți vedea cum lansează muniții de deasupra capului."

Punctul de vedere alternativ găsește un ecou în toată America, în special în rândul republicanilor

Punctul de vedere alternativ găsește un ecou în toată America, în special în rândul republicanilor.

Un sondaj CBS News/YouGov realizat în zilele dinaintea datei de 6 ianuarie anul acesta a arătat că mai mult de o treime (37%) dintre republicani susțin teoria conspirației potrivit căreia persoanele care au intrat în Capitoliu erau în mare parte persoane care pretindeau că sunt susținători ai lui Donald Trump.

Același sondaj a constatat că 20% dintre republicani credeau că forțele de ordine încercau să încurajeze protestul.

Majoritatea republicanilor intervievați au declarat că nu au aprobat acțiunile celor care au forțat intrarea în Capitoliu, dar dezaprobarea lor a scăzut în timp - 51% au dezaprobat cu tărie imediat după eveniment, iar acum procentul este de 32%.

Un adevăr absolut este că percepțiile din jurul datei de 6 ianuarie vor fi contestate în campania electorală. Joe Biden a plasat democrația în centrul strategiei sale electorale și pe Trump ca pericol al acesteia.

La rândul său, Trump spune același lucru despre Biden, în efortul său de a neutraliza atacurile.

Înaintea alegerilor, acesta va fi doar un test al adevărului - deși în politica americană modernă, adevărul este un termen relativ, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel