EXCLUSIV  Revoluția democrată rusă, 100 de ani. Victoria uitată a democrației ruse

La 23 februarie 2017 se împlinesc 100 de ani de la Revoluția democrată din Rusia. Un eveniment uitat și trecut în planul secund al istoriei, dar un moment esențial, înconjurat de manipulare, care trebuie prezentat așa cum a avut loc cu adevărat în trecutul Istoriei.

În exclusivitate pentru DC News, dr. Adrian Niculescu, profesor de istorie (SNSPA, Facultatea Științe Politice) a explicat cum s-a ajuns la ”cea mai falsificată pagină din istoria umanității”.

Revoluția rusă este ”cea mai falsificată pagină din istoria umanității, din cauză că au avut (nr - comuniștii) 70 de ani la dispoziție și un aparat teribil de falsificare a istorie”, afirmă istoricul.

Problema subiectului este dată de faptul că în mentalul colectiv a fost implementată ideea că în Rusia regimul țarist a fost răsturnat de către bolșevici în octombrie 1917. Nimic mai fals. În Rusia democrația a învins în februarie 1917.

Revoluția democrată rusă din 23 februarie (pe stil vechi)

”Evenimentele au dus la constituirea unui stat realmente democratic în Rusia. În Europa la vremea respectivă pe stil nou, era 8 martie. Situația din Rusia era mizerabilă. Iarna din 1916-1917 fusese foarte friguroasă. La St. Petersburg aprovizionarea era mizerabilă. Rusia era în plin război. Lipsea pâinea, lipseau lucrurile elementare. La originea acestei manifestații au fost femeile. Au ieșit în stradă foarte multe femei. Din punct de vedere climatic, se schimbase radical vremea, de la -15 grade la -5 grade. Pe stil nou, era 8 martie. Situația din punct de vedere alimentar era foarte grea. Rusia se afla în plin război, iar aprovizionarea la St. Petersburg era înghețată din cauza vremii. Se anunțase și un plan de raționalizare a alimentelor. Lumea era nemulțumită. Rusia era în război și se îndrepta spre înfrângere”, a explicat istoricul Adrian Niculescu.

Sub conducerea țaristă populația rusă avea trei mari motive de nemulțumire care au dus la răsturnarea regimului țarist și instaurarea democrației.

”În primul rând rușii erau cel mai puțin motivați la participarea în Primul Război Mondial. Nu luptau pentru niciun teritoriu. Soldații nu erau motivați. Mai apoi, Rusia era condusă de un Țar a cărui soție era de origine germană. Era clar că avea o influență mare asupra țarului. Iar nu în ultimul rând, era problema Rasputin. Călugărul Rasputin avea o influență enormă asupra țarinei. Rasputin era tămăduitorul copilului Țarului, Alexei care era bolnav de hemofilie. Rasputin avea un rol foarte important și a fost eliminat chiar de forțele anglo-franceze, printr-un complot care pare mai degrabă adevărat. Interesant este că au fost implicați oameni din Partidul Constituțional Democratic, adică liberalii ruși” 

”Rusia nu mai era o autocrație tradițională după 1905, ci pe cale de timidă democratizare”

23 februarie 1917, victoria democrației ruse

”Au fost două guverne democratice în Rusia.

Sfârșitul Revoluției începută în 23 februarie 1917, a fost o Rusie democrată. Revoluția a adus o stare de euforie. Rezultatul a fost un guvern democratic, condus de liberalul Gheorghi Lvov, un prinț din Partidul Constituțional Democratic (CD), adică liberalii ruși, în coaliție cu socialiștii și cu alte forțe democratice. Lvov a albit la păr în cele patru luni în care a condus Rusia. Asta spune multe. Greutatea conducerii Rusiei a fost colosală. A urmat din iulie 1917, o conducere social-democrată sub conducerea lui Aleksandr Kerenski. Guvernarea lui Kerenski a durat până în noimebrie, iar bolșevicii nu l-au răsturnat pe Țar ci un guvern social-democrat”, a explicat istoricul.

Cum au preluat bolșovicii puterea într-o Rusie democrată. Implicare Germaniei imperialiste în instaurarea comunismului

”Nemții l-au ajutat pe Lenin. În drumul spre Rusia, Lenin s-a urcat într-un tren organizat de ”Oficiul de turism” al Armatei Imperiale Germane. Lenin era în exil la Zurich. Nemții știau că Lenin este singurul politician suficient de iresponsabil să scoată Rusia din război. Politicienii democrați ruși, mobilizau țara în război. Regimul comunist este moștenirea otrăvită a Kaiserului lăsată în căderea lui. Kaiserul a obținut o chestie colosală: Pacea de la Brest-Litovsk. Lenin a trădat Rusia. Rusia a pierdut trei sferturi din teritoriu. Germania avea pentru prima oară în istoria ei, și ultima bănuiesc, graniță cu Iranul”, a explicat istoricul Adrian Niculescu în exclusivitate pentru DC News.

Cum s-a ajuns de la democrație rusă la bolșevism?

”Bolșevicii au fost o minoritate. Au încercat să împiedice alegerile pentru Parlamentul rus, dar nu au reușit. Au fost 44 de milioane de oameni la urne, în condițiile de iarnă teribilă din 1917. Rezultatul a fost următorul: din 707 locuri ale Dumei, Kerenski cu partiudul lui social-democrat, dat afară prin lovitură de stat cu două luni înainte, a luat 403. Victorie zdrobitoare. Pe locul doi a ieșit Lenin cu 168 de locuri în Parlament. Pe al treilea loc sunt liberalii cu 77 de locuri, Partidul Constituțional Democrat. Apoi grupurile minorităților naționale.

Parlamentul se va reuni la Palatul Taurida în 5 ianuarie 1918, dar se va reuni în condiții dramatice. Va fi înconjurat de gărzile comuniste. Parlamentul din Palatul Taurida este cântecul de lebădă al democrației ruse. Democrația rusă a ținut din 23 februarie 1917 până în 5 ianuarie 1918. Puțin, dar intens”, a conchis istoricul Adrian Niculescu, pentru DC News.

Victoria revoluției începută în 23 februarie 1917 în Rusia, prin răsturnarea regimul autoritar țarist condus de Nicolae al II-lea a fost o victorie a democrației. Așadar, în Rusia nu bolșevicii au răsturnat țarismul. În urma revoluției din februarie 1917, Rusia a respirat democrația. Din păcate, doar pentru câteva luni.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel