Angajații care petrec 8 ore pe zi în scaun, la birou, au un risc crescut de îmbolnăvire și moarte prematură, a stabilit un studiu al Institutului de Sănătate Publică din Anglia.
Raportul stabiliește obligații pentru companii: funcționarii vor trebui să stea, la birou, cel puțin două ore pe zi în picioare și nu pe scaun. Ideal, consideră medicii, ar fi un program de patru ore în picioare.
Raportul a fost realizat de experți din Marea Britanie, SUA și Australia, scrie The Guardian. Revoluția ”office” impune noi modele de mobilier, la care funcționarul să poată lucra stând în picioare, dar și spații în care angajații să se poată plimba regulat, când poartă discuții.
Toaletele, plasate pe alt etaj,sms-urile-interzise
Alte recomandări sunt ca toaletele să fie plasate la distanță de birouri, pentru a crește distanța parcursă pe jos, iar mesajele între angajați să nu mai fie istribuite prin mijloace electronice, ci doar prin contact uman, care presupune mișcarea dintr-un birou în altul.
Unele sarcini, cum ar fi scrierea unui text, sau calculele numerice sunt executate mai bine din poziția șezând pe scaun, dar citirea corespondenție sau ședințele sunt mai eficiente dacă se stă în picioare.
Risc dublu de diabet, mortalitate cu 17 % mai mare
Angajații care lucrează la birou au un risc dublu de a face diabet de tip 2 și boli de inimă, un risc de cancer crescut cu 13% și o mortalitate mai mare cu 17% ca a celor care fac muncă de teren.
Doar 1% din angajații britanici au acces la un birou ajustabil, în comparație cu țările scandinave, unde 90% dintre birouri permit să se lucreze și de pe scaun și din picioare.
Investiția în astfel de mobilier crește productivitatea, scade absenteismul și reduce cheltuielile de sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci