Istoricul Alex Mihai Stoenescu a discutat la DC News despre Revoluție și despre implicarea generalului Iulian Vlad, ultimul șef al Securității.
„Eu am avut o serie lungă de interviuri cu generalul Iulian Vlad, între 2003 și 2008. Mărturiile lui de atunci, sigur că nu erau influențate atât de tare politic, erau încă într-o perioadă în care nu avea curajul să iasă public. Întrebările mele și cercetarea mea era de istoric. Nu erau întrebări de reporter. Veți vedea din aceste interviuri o serie întreagă de dezvăluiri, inclusiv zona de opinie subiectivă, de interpretare proprie a lui Iulian Vlad asupra evenimentelor.
Pentru dosarul Revoluției avem un document revelator, extrem de important, comunicatul Parchetului Militar din decembrie 2017. Spune foarte multe mai degrabă pentru cei care știu despre ce e vorba, pentru istorici”, a spus Alex Mihai Stoenescu.
Alex Mihai Stoenescu a vorbit și despre dezvăluirile cercetătorului Mădălin Hodor. Acesta din urmă a publicat un document semnat de Iulian Vlad la începutul anilor '90. Astfel, aflat sub amenințarea anilor de închisoare, susține Hodor, Iulian Vlad scrie că: "analizând modul în care au început şi s-au desfăşurat acţiunile teroriste în Capitală, pe baza acelor date şi informaţii ce le-am avut la dispoziţie, consider că acestea ar fi putut fi executate de: 1) Elementele din Direcţia a V-a, USLA, CTS şi din alte unităţi de Securitate, inclusiv speciale".
Rețeaua „R”
Cercetătorul Mădălin Hodor consideră că documentul explică clar „identitatea acestora și structurile din care făceau parte. Toate, ce surpriză, aparţineau forţelor militare interne (Securitate, Armată şi Miliţie) sau lucrau pentru ele. Cele mai importante dintre aceste unităţi fie făceau parte din organigrama Securităţii, fie erau structuri acoperite (cazul reţelei „R") care lucrau în cooperarea sau sub coordonarea ei”.
Alex Mihai Stoenescu a vorbit despre „această teorie a rețelei „R”, precizând că există și o teorie a rețelei „S”.
„Aceste informații le-a primit Iulian Vlad în calitate de șef al departamentului Securității statului de la secția structura de contraspionaj și și contrainformații din armată. Aceste structuri erau ale armatei sau ar fi trebuit, dacă existau, ca ele să fie în subordinea armatei deși există și alte ipoteze că dacă au existat astfel de structuri ele au fost direct CC și lui Nicolae Ceaușescu.
Ceea ce declară Iulian Vlad acolo, nu am văzut textul, dar țin minte documentul pentru că l-am parcurs și eu, era ceea ce îi raportase ofițerul Securității care se ocupa de acest lucru la Armată. Numele acelui ofițer care a dat acest raport și această teorie este Pavel Coruț. Pe vremea respectivă era șeful secției Securității de la Armată.
Eu am avut un interviu de lucru foarte aprofundat cu viceamiralul Ștefan Dinu care era comandantul DIA (nr. - Direcția Informații Militare) despre această poveste cu rețelele „R” și „S”. Veți găsi acolo faptul că recunoaște existența acestor structuri, dar afirmă că nu au apucat să le activeze, că nu erau înarmate cum trebuie.
Nu a existat vid de putere
Dacă vă duceți la comunicatul Parchetului Militar, adică la stadiul în care se află cercetarea judiciară în dosarul Revoluției, veți vedea acolo că un punct separat din acest comunicat este problema diversiunii teroriste, care este tratată ca diversiune, compusă de cineva. Probleme este ce structuri a creat diversiunea și în ce scop.
[citeste si]
Am văzut și în comunicatul Parchetelor Militare următorul aspect, foarte important: Parchetul a ajuns la concluzia că nu a existat vid de putere. Nu este o formulare în aer. Faptul că nu a existat vid de putere confirmă probele concludente aduse de istorici, multe dintre ele sunt descoperite de mine, că nu a existat un vid de putere după evacuarea lui Ceaușescu, că a existat o autoritate care a umplut acest vid de putere și care a fost autoritatea militară, Ministerul Apărării Naționale, armata sub conducerea lui Victor Stănculescu iar această autoritate militară a încredințat puterea politică unui grup politic”, a explicat Alex Mihai Stoenescu la DC News.
Interviul integral îl puteți urmări AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News