Premierul Mihai Tudose dă asigurări că salariile angajaților vor crește, precizând că angajatorii vor plăti aceleași sume către stat, iar angajatul va lua în mână un salariu mai mare.
Noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE conţine modificări majore:
- reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, de la 1 ianuarie 2018
- transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat
- reducerea contribuțiilor sociale la 37,2%
- contribuție obligatorie pentru angajator de 2,25%
- creșterea punctul de pensie de la 1000 la 1100 de lei de la 1 iulie 2018
- creșterea pensiei minime garantate de la 520 la 640 de lei
- majorarea indemnizației minime de creștere copil de la 1233 la 1250 de lei
- creșterea deducerilor personale pentru cei cu salarii mici cu peste 60%.
Premierul Mihai Tudose a precizat că ”în privat, dacă doriți să scădeți salariul unui angajat, o faceți și astăzi. Când statul vă oferă oportunitatea ca dvs., cu aceeași bani cheltuiți pentru angajat, să-i măriți salariul, n-o faceți? Se va mări micșorându-se taxele, aplicându-se la o bază mai mare. (...) În cel mai rău caz, angajații rămân cu salariile la fel. În cel mai bun caz, salariile cresc cu câteva procente. (...) La un moment le-am zis: fraților, nu vreți? Legea salarizării nu se poate aplica fără această trecere, e un pachet, nu o vreți, în regulă, facem un pact social, semnăm, vă angajați, în numele oamenilor, că nu mai facem această lege și începem acea țopăială, bâjbâială cu sectorial, mai punem 5%, 12% acolo, 2% acolo, începe concursul național cu privire la cine face greva mai mare, mai frumoasă sau mai rapidă ca să primească 5% înaintea celorlalți, aruncăm țara-n haos. Până la urmă, unul singur mai avea un anumit tip de poziție, până la urmă toți ceilalți nu mai aveau un război cu Guvernul, ci cu unul singur. Fiecare în felul lui”.
[citeste si]
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a afirmat: ”Nu există sub nicio formă ca varianta ca salariile să scadă, nici în mediul privat”.
Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a precizat că ”scăderea de la 16% la 10% va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, pentru absolut toate veniturile din România. Au fost tot felul de speculații că numai la unii se vor reduce, la alții nu. Sunt vizate toate categoriile de venituri. Se realizează cumulativ cu reducerea contribuțiilor și cu transferul contribuțiilor. În același timp aceste măsuri vor fi aplicate o dată. Se va produce transferul contribuțiilor de la angajator către angajat, rămânând obligația angajatorului să declare suma reprezentând contribuțiile angajatului. Angajatorul are această obligație. Iarăși au fost speculații că ar presupune un efort suplimentar pentru angajat să se ducă să depună declarații. Angajatul nu are nicio obligație în plus. Angajatorul le plătește în numele angajatului.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News