Revoluție pe piața muncii! Ce spuneți de 6 ore de lucru pe zi?

Potrivit unor studii, programul de 6 ore de lucru ar avea mai multe beneficii decât cel de 8 ore.

Potrivit Discovery, ideea scăderii  programului de lucru de la 8 la 6 ore pe zi începe să înflorească în toată lumea, mai ales în Suedia unde companiile au început deja schimbarea.

Sursa citată precizează că un om care muncește mai puțin, este mai fericit, însă acesta nu este singurul beneficiu. Se pare că, dacă schimbarea este făcută cum trebuie, productivitatea unui angajat va crește.

Este posibil să poți face în 6 ore câte faci în 8?

Experții spun că depinde de domeniu și de angajat. 

"Noi credem că cu cât un angajat muncește mai mult, cu atât e mai productiv, dar nu este așa",  a declarat John Trougakos, psiholog la Universitatea din Torino.

Programul prelungit are multe efecte negative asupra sănătății, iar problemele de sănătate scand productivitatea angajatului. O alt efect al programului prelungit asupra creierului. Acesta, ca orice mușchi, obosește. Iar o perioadă prea mare de efort intelectual afectează în mod negativ capacitatea angajatului de a lua decizii, de a-și controla emoțiile etc.

Studiul care arată că prea multă muncă scade productivitatea

Literatura științifică nu ne oferă un răspuns clar cu privire la numărul ideal de ore de muncă, însă câteva studii au arătat rezultate interesante.

John Pencavel, economist la Univeristatea din Standford a studiat date despre muncitorii care făceau muniție în Primul Război Mondial. A ajuns la concluzia că muncitorii făceau mai multă muniție în șase zile cu 8 ore pe zi, decât în șapte zile cu 10 ore pe zi.

Pauzele, extrem de importante

Pauzele în timpul programului de lucru sunt și ele extrem de importante, indiferent de cât de lung e programul.

Într-un studiu făcut anul trecut, John Trougakos a descoperit că angajații care aveau control asupra momentului în care să ia pauza de masă erau mai productivi.

Un alt studiu, făcut într-o companie de social media, care a studiat obiceiurile angajaților, a descoperit că cei mai productivi angajați lucrau 52 de minute intensiv, apoi luau o pauză de 17 minute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel