Revoluție tehnologică: aparate RMN silențioase, care ”comprimă” timpul

 Sunetele emise în timpul unui test RMN pot fi de-a dreptul înfricoșătoare, pentru pacienții stresați sau pentru copii. Până de curând, nici cea mai performantă tehnologie nu a reușit să atenueze  „pocniturile”  instalației de rezonanță magnetică nucleară. Acestea făceau parte din procesul de testare, iar pacienții sensibili sau copii trebuiau sedați pentru a rezista până la capăt în cursul unei proceduri întinse pe zeci de minute.

Problema a fost, însă, rezolvată. La Congresul European de Radiologie din 2014, desfășurat în Viena, cercetătorii de la Siemens au lansat două tehnologii revoluționare.

Tehnologia ”Quiet Suite” reduce intensitate zgomotului din timpul testului RMN cu 75%, fără a fi afectată calitatea imaginii și fără a crește durata examinării.  Nivelul de zgomot redus permite folosirea aparatului pentru examinări neurologice sau ortopedice ale copiilor, care nu mai trebuie anesteziați.

(w322h220)

IT-ul realizează compresia timpului

O altă ”minune” științifică dezvăluită la ECR 2014 de către producătorul german de tehnologie medicală o reprezintă ”FREEZEit”, un sistem RMN care nu este afectat de mișcările corpului. Noua tehnologie poate fi folosită în cazul pacienților aflați în stare de inconștiență, care nu-și pot opri voluntar respirația, în timpul examinării.   Viteza de captare a datelor este atât de mare încât se poate folosi tehnologia RMN pentru regiunea abdominală. Până acum, RMN-ul era folosit în principal pentru bolile neurologice și cele musculoscheletale. În timpul mișcărilor respiratorii, ficatul, de exemplu, se deplasează cu 2,5 centimetri, ceea ce nu permite folosirea tehnologiei RMN clasice dacă pacientul nu-și oprește respirația timp de 20 de secunde. Atât sistemul FREEZEit, cât și Quiet Suite pot fi folosite pe aparatele Siemens Magnetom Aera sau Magnetom Skyra.

Vezi o simulare a mișcărilor ficatului în timpul respirației, la standul Siemens,  ECR 2014, Viena

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel