Revoluția deșeurilor începe de la creșă. Bruxelles: Scutecele lavabile și reutilizabile vor fi în curând obligatorii în toate creșele publice

Fotografie de la Polina Tankilevitch: Pexels
Fotografie de la Polina Tankilevitch: Pexels

Scopul este reducerea producției de deșeuri. Potrivit estimărilor, în incinerator ajung în fiecare an 242 de tone.

Ajunge cu scutecele pe care trebuie să le arunci după fiecare utilizare. La Bruxelles, cele lavabile și reutilizabile vor fi în curând obligatorii în toate creșele publice.

În capitala Belgiei, de doi ani este derulat un proiect pilot în două dintre cele 40 de institute ale orașului. Un test care a fost un succes și care acum va fi extins la toate structurile din capitală.

Scopul proiectului este reducerea producției de deșeuri

Grădinițele capitalei produc peste 1,2 milioane de scutece în fiecare an. Și în fiecare an 242 de tone din aceste deșeuri sunt trimise la incinerator, potrivit Europa Today.

”Scutecele sunt o sursă uriașă de deșeuri și aceasta este o problemă importantă și îngrijorătoare, cu provocările climatice și de mediu cu care se confruntă toată lumea”, a declarat Arnaud Pinxteren, consilierul orașului Bruxelles responsabil cu îngrijirea copiilor.

”Ne-am asigurat deja că toate scutecele folosite în grădinițele noastre sunt cât mai prietenoase cu mediul, dar am vrut să facem un pas mai departe”, a continuat acesta.

Introducerea va fi graduală

Inițial, începând din 2023, scutecele reutilizabile vor fi introduse în 10 unități din capitală. Toate grădinițele vor fi acoperite până în 2026. Municipalitatea va lansa săptămâna aceasta o licitație publică de 168.000 de euro pentru a găsi un furnizor.

”Putem cumpăra scutece reutilizabile în vrac, ceea ce face posibil să avem prețuri mai competitive”, a spus Pinxteren. ”De asemenea, factura pentru eliminarea deșeurilor este din ce în ce mai mare”.

Părinții plătesc în prezent 88 de cenți pe zi pentru folosirea scutecelor în creșă. Orașul Bruxelles intenționează să mențină această rată neschimbată pentru a acoperi costurile de spălare.

Citește și:

De când vom primi bani la magazin pentru ambalajele de la băuturi

Sistemul de garanție-returnare pentru ambalajele de băuturi ar putea deveni funcțional în toamnă, după ce executivul a aprobat administratorul unic la nivel național. Este vorba de compania RetuRO, o entitate din care fac parte reprezentanții producătorilor, ai comercianților și statul, prin autoritatea centrală pentru protecția mediului, scrie Rador.

Potrivit legislației în vigoare, de la începutul lunii octombrie, sistemul de garanție-returnare pentru ambalaje ar trebui să fie funcțional și obligatoriu pentru producători și comercianți. Sistemul ar trebui să se aplice atât produselor fabricate în România, cât și celor importate sau achiziționate intracomunitar. Practic, la cumpărarea băuturilor ambalate, consumatorii vor trebui să plătească în plus o garanție de 50 de bani pentru fiecare produs. Sistemul se va aplica pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0, 1 şi 3 litri.

După golire, recipientul trebuie dus într-unul din punctele de returnare organizate în orice magazin din țară, inclusiv în supermarket-uri. Garanția plătită inițial va putea fi recuperată fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal. Scopul sistemului este de a introduce ambalaje într-o economie circulară pentru atingerea țintelor naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european.

Uniunea Europeană dorește ca până în 2025 să se colecteze 77% din peturile puse pe piață, iar până în 2029, 90%.

Astfel, S.C. RetuRo Sistem Garanție Returnare S.A., persoană juridică română, unică la nivel naţional, a fost desemnată exclusiv pentru a implementa, gestiona, opera şi a asigura finanţarea sistemului de garanţie-returnare.

„Implementarea SGR în România va avea o contribuție esențială în atingerea țintelor ambițioase de reciclare și colectare, pe care țara noastră și le-a asumat. Prin desemnarea RetuRo ca administrator al SGR, intrăm practic în ultima etapă a procesului de implementare, aceea de construcție efectivă a sistemului. În perioada imediat următoare vom avea o întâlnire cu reprezentanții companiei, în cadrul căreia vom discuta și stabili planul de implementare, calendarul și etapele acestuia.

Chiar dacă vorbim despre un proces de implementare foarte complex, o provocare reală pentru toți factorii implicați, un lucru este cert: România are nevoie de un SGR 100% operațional în cel mai scurt timp posibil, astfel încât să scăpăm odată pentru totdeauna de tonele de deșeuri aruncate la întâmplare, pe drumuri, în șanțuri, pe câmpuri, în lacuri sau râuri”, a declarat Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel