Ministrul Mediului, Tanczos Barna, se arată convins că, dacă românii vor arăta ”un pic de atenţie” la consumul de energie electrică, vor reuşi să facă economie, aşa cum recomandă oficialii Uniunii Europene. Tanczos anunţă că, la nivelul ministerului pe care îl conduce, s-au luat deja măsuri pentru a reduce consumul de energie.
Publicitate
Ministrul Mediului, Tanczos Barna a dat mai multe detalii despre cum ar putea funcționa programul de tip rabla pentru becurile cu filament care vor fi înlocuite cu cele economice dar și despre măsurile de economisire a energiei electrice în instituția ministerului la cârma căruia se află, in cadrul unei intervenții telefonice la România TV.
”Am vorbit ieri despre posibilitatea introducerii unui astfel de program. Am primit și cererea de domnul prim-ministru să analizăm variantele unui program național pe această temă. Ar trebui să fie un program complet diferit față de celelalte, pentru că aici vorbim de foarte mulți beneficiari, probabil milioane de gospodării, iar sumele sunt foarte mici în comparație cu programele clasice derulate de AFM. Până săptămâna viitoare vom face o analiză și vom prezenta variante”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
”Cel mai important este ca la sfârșitul programului toate becurile să fie stinse și să rămână numai lumina de la postul de control în clădire. Aceasta este de fapt lumina de veghe și, conform standardelor, trebuie să asigurăm protecția instituției și pe timp de noapte. Programul de lucru va fi modificat astfel încât sa trecem mai repede la programul de iarnă. Începând de ieri am redus consumul de energie prin renunțarea la echipamentele de aer condiționat. Prin aceste măsuri și eliminarea risipei suntem convinși că vom atinge ținta de reducere a consumului cu 10%”, a mai declarat Barna.
Născut la Miercurea Ciuc, oraş unde se înregistrează cele mai scăzute temperaturi din ţară, fiind cunoscută ca şi polul frigului la nivel european, Tanczos Barna a mărturisit că cel mai bine lucrează la 15-16 grade Celsius. Va impune această temperatură și în birourile ministerului?
”Nu pot, pentru că nu toată lumea este obișnuită cu această temperatură și temperaturile normale nu sunt cele pe care le experimentez eu. În instituție vom avea atenție sporită în ceea ce privește consumul de energie termică. Și acolo trebuie să eliminăm risipa și dacă reușim să facem acest lucru cu siguranță și acolo putem să scădem cantitatea de energie consumată”, a adăugat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Citește și:
vernul se pregăteşte să ia măsuri privind risipa de energie. Fiecare minister ar urma să vină cu o propunere, la cererea premeirului Nicolae Ciucă, potrivit surselor DCNews. Ministerul Mediului are termen până săptămâna viitoare să o facă.
De menționat că propunerile vor viza marii consumatori, instituțiile publice, clădiri cu zeci, sute de camere, propunerile urmând să fie discutate în cadrul ședinței de Guvern de miercurea viitoare. De asemenea, se vorbește și de un fel de "rabla pentru becuri", cele cu filament urmând să fie înlocuite.
Deocamdată nu se ia în calcul impunerea unor sancţiuni pentru cei care fac risipă de energie. Însă, pentru a fi stabilit plafonul de la care se poate vorbi despre risipă, ar urma să se ia în calcul o medie a ultimilor trei ani. Această măsură s-ar putea aplica și consumatorilor casnici. Momentan, Guvernul nu știe cum să regleze consumul în orele de vârf.
În ceea ce îi priveşte pe consumatorii industriali, se pare că aceştia încă nu ar avea contracte bilaterale încheiate, urmând ca poducătorii să stabilească, până în noiembrie, strategia pe termen mediu și lung. Din decembrie, vor fi contracte bilaterale pe 4 ani.
Cât despre depozitele de gaze, România ar urma ca mâine să ajungă la 80% din capacite. Premierul ar fi declarat că, la 1 noiembrie, vom avea peste 85%. De asemenea, ar fi fost date asigurări că nu se pune problema să nu avem gaz.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu