Revoluția Google în calculul cuantic. Compania anunță rezolvarea celor mai complicate probleme matematice în câteva minute

Sursa: Unsplash
Sursa: Unsplash

Google a anunțat luni o realizare majoră în domeniul calculului cuantic, odată cu lansarea unei noi generații de cipuri denumită Willow. Cipul, dezvoltat de laboratorul companiei din Santa Barbara, California, a rezolvat o problemă matematică extrem de complexă în doar cinci minute, un calcul care ar fi necesitat mai mult timp decât întreaga istorie a universului pentru a fi finalizat de un computer clasic.

Deși problema rezolvată nu are aplicații comerciale imediate, compania speră că, pe viitor, calculatoarele cuantice vor putea aborda provocări uriașe în medicină, chimia bateriilor și inteligența artificială, sarcini imposibil de realizat pentru tehnologia actuală.

Ce face cipul Willow?

Willow se bazează pe 105 „qubiți”, unități fundamentale ale calculatoarelor cuantice. Qubiții permit procesarea unor cantități uriașe de date într-un timp extrem de scurt, însă sunt extrem de sensibili, putând fi perturbați de fenomene la scară subatomică. Creșterea numărului de qubiți pe un cip poate amplifica rata de eroare, ceea ce limitează performanța.

Totuși, Google a publicat luni un studiu în revista Nature, în care afirmă că a depășit acest obstacol printr-o metodă inovatoare de corectare a erorilor în timp real. Cipul Willow permite reducerea ratei de eroare odată cu creșterea numărului de qubiți, un pas esențial pentru realizarea unor calculatoare cuantice practice. „Am trecut de punctul critic”, a declarat Hartmut Neven, liderul unității Google Quantum AI, într-un interviu, notează Reuters.

Progresul față de 2019 și răspunsuri date criticilor

Nu este prima dată când Google anunță un avans semnificativ în domeniul calculului cuantic. În 2019, compania a susținut că un cip cuantic a rezolvat o problemă care ar fi luat unui computer clasic 10.000 de ani. IBM, unul dintre rivalii săi principali, a contestat această afirmație, sugerând că problema ar fi putut fi rezolvată în doar două zile și jumătate cu anumite ajustări tehnice.

În cel mai recent anunț, Google a precizat că a luat în considerare criticile primite și a ajustat estimările. Chiar și în cele mai optimiste condiții, un computer clasic ar avea nevoie de un miliard de ani pentru a obține aceleași rezultate ca cipul Willow, potrivit Google.

În timp ce unii rivali produc cipuri cu un număr mai mare de qubiți, Google se concentrează pe dezvoltarea unor qubiți mai fiabili și mai eficienți. „Scopul nostru este să creăm qubiți cât mai buni, nu doar să creștem numărul lor”, a explicat Anthony Megrant, arhitectul principal al proiectului Google Quantum AI.

Pentru a accelera cercetarea și dezvoltarea, Google a construit o fabrică proprie de cipuri, separată de instalația pe care o utiliza anterior la Universitatea din California, Santa Barbara. Aceasta permite echipei să testeze rapid idei noi, folosind frigidere criogenice uriașe, denumite cryostate, pentru a efectua experimente.

„Dacă avem o idee bună, vrem ca aceasta să ajungă cât mai repede în cryostat, pentru a ne învăța lecțiile cât mai rapid”, a adăugat Megrant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel