Oamenii de știință au descoperit bacterii care pot provoca cancerul de prostată agresiv. Descoperirea ar putea reprezenta o potențială revoluție pentru prevenirea și tratamentul celei mai mortale forme a bolii.
Publicitate
Cercetătorii conduși de Universitatea din East Anglia au efectuat analize genetice sofisticate pe urina și țesutul de prostată a peste 600 de bărbați cu și fără cancer de prostată și au descoperit cinci specii de bacterii legate de progresia rapidă a bolii.
Studiul nu dovedește că bacteriile conduc sau exacerbează cancerul de prostată, dar dacă lucrările în curs de desfășurare le confirmă rolul, cercetătorii pot dezvolta teste pentru a identifica bărbații cei mai expuși riscului și pot găsi antibiotice pentru a preveni cancerul.
„Aceasta este o descoperire interesantă care are potențialul de a revoluționa cu adevărat tratamentul pentru bărbați”, a spus dr. Hayley Luxton de la Prostate Cancer UK, care a co-finanțat cercetarea, potrivit The Guardian.
Scriind în jurnalul European Urology Oncology, oamenii de știință descriu modul în care investigațiile lor genetice au descoperit cinci specii de bacterii - trei noi pentru știință - care au fost asociate cu cancerul de prostată avansat.
Omul de știință Colin Cooper, profesor de genetică a cancerului la Universitatea din East Anglia, a spus că este posibil ca bacteriile să nu fie implicate în boală.
De exemplu, bărbații cu cancer de prostată mai agresiv pot avea deficiențe ale sistemului imunitar care permit anumitor bacterii să prospere.
Dar cercetătorii bănuiesc cu tărie că microbii sunt implicați, la fel cum infecțiile cu Helicobacter pylori cresc riscul de cancer de stomac.
„Dacă ai ști cu siguranță că o specie de bacterie provoacă cancer de prostată, ai putea găsi un antibiotic pentru a-l elimina și care ar preveni progresia, s-ar spera”, a spus Cooper.
Dar acest lucru nu este atât de simplu pe cât pare, a avertizat acesta.
„Sunt multe complicații. Antibioticele nu intră foarte bine în prostată și ar trebui să alegeți un antibiotic care ucide doar anumite bacterii”, a continuat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu