Membrii Fundaţiei Revoluţiei din Decembrie 1989 Arad au anunţat că vor să-l excludă pe deputatul democrat-liberal Adrian Niţu din rândurile lor. Revoluţionarii şi-au motivat decizia spunând că „Niţu a votat alături de colegii săi de partid împotriva intereselor revoluţionarilor, atunci când s-a decis suspendarea pentru 2012 a plăţii indemnizaţiilor către luptătorii cu merite deosebite”, informează Glasul Aradului.
Autor: Adi Stroescu
Şefii Fundaţiei spun că revoluţionarii au ajuns în pragul dispe- rării, după ce deputaţii au decis să modifice un act normativ trecut de Senat, prin care au fost lăsaţi fără venituri în 2012. „Guvernul ăsta nu mai are bani pentru nimic, nici pentru pensionari, nici pentru noi. Aproximativ 90% dintre revoluţionari trăiesc din aceste indemnizaţii, iar mulţi au credite bancare pe care nu vor mai putea să şi le achite. Cei aflaţi în pragul pensionării au o situaţie foarte delicată, pentru că nu au nici pensie şi nici nu o să-i angajeze nimeni la această vârstă. Cam 40% dintre ei au rămas cu sechele de la Revoluţie şi au probleme grave de sănătate. Fiind privaţi de această indemnizaţie, care are o valoare medie de 1.800 – 1.900 de lei, oamenii nu vor avea nici măcar cu ce să îşi cumpere medicamente. După votul din Camera Deputaţilor m-au sunat mulţi oameni care au izbucnit în plâns la telefon”, a declarat Gheorghe Curta, preşedintele Fundaţiei Judeţene Arad a Revoluţiei din Decembrie 1989 şi secretar general al Blocului Naţional al Revoluţionarilor. Acesta susţine că revoluţionarilor nu le-a mai rămas altceva de făcut decât să iasă din nou în stradă. „Vom protesta şi pentru profesori, şi pentru pensionari şi pentru drepturile noastre. Nu e normal ca la 22 de ani de la Revoluţie să ne confruntăm cu astfel de probleme. Ar fi normal să se respecte legile, iar legea în baza căreia am primit noi aceste indemnizaţii a fost una organică. Din păcate au fost şi parlamentari, foşti revoluţionari, cum este domnul Niţu, care au votat împotriva noastră. Acum cred că va fi dat afară din Fundaţie”, a continuat Curta. Preşedintele Fundaţiei Judeţene a Revoluţiei din Decembrie 1989 susţine că nu înţelege motivele pentru care revoluţionarii au fost lăsaţi fără indemnizaţii, în condiţiile în care au mai rămas doar 8-9.000 la nivel de ţară, iar în Arad sunt în plată numai 260 de indemnizaţii. „Foştii securişti şi activişti comunişti au fost scoşi la pensie şi primesc zeci de milioane pe lună, iar noi am fost lăsaţi fără nicio sursă de venit”, a încheiat Curta.
La rândul său Atila Duka, secretarul Fundaţiei Judeţene a Revoluţiei, spune că revoluţionarii au fost lăsaţi fără indemnizaţii prin actul normativ adoptat în Camera Deputaţilor şi cu votul lui Niţu, după ce trecuse de Senat fără niciun amendament care să-i priveze de drepturi. „Ministrul de Finanţe a venit cu o serie de amendamente prin care se anulează în 2012 indemnizaţiile eroilor martiri, pe care le-a prezentat doar deputaţilor. Ar fi fost normal să le prezinte şi în Senat. Nu pot spune însă că mă surprinde ceea ce s-a întâmplat, pentru că, în contextul general al strategiei fiscale pe 2012-2014, din capitolul finanţări prestaţii de asistenţă socială, a pensiilor agricole şi a indemnizaţiilor reparatorii au fost excluşi luptătorii cu merite deosebite în Revoluţie”, susţine Duka. În ceea ce-l priveşte pe Niţu, Atila Duka susţine că au fost trimise extrem de multe scrisori din partea revoluţionarilor, prin care aceştia cer excluderea deputatului din Fundaţie. „Vom convoca o adunare generală în care se va discuta propunerea de a-l exclude pe domnul Niţu. Acesta a făcut o mare eroare prin faptul că a votat împotriva revoluţionarilor. Cu toate că ştia că nu de votul lui depinde această lege, a ales să meargă alături de colegii de partid. Măcar de ochii lumii ar fi putut să fie alături de revoluţionari”, a mai spus Duka.
Acesta a ţinut să menţioneze că a fost deja convocat Congresul Blocului Naţional al Revoluţionarilor, unde se va discuta situaţia indemnizaţilor şi paşii care vor fi făcuţi în continuare. „Sperăm că decizia Curţii Constituţionale să ne fie favorabilă, asta cu atât mai mult cu cât există un precedent în acest sens, sperăm ca domnul preşedinte să nu promulge legea, dacă aceasta va trece şi de Curtea Constituţională, iar în ultimă instanţă, dacă nu se rezolvă nimic, ultima soluţie, încă o revoluţie”, a încheiat Duka.
Pe de altă parte, deputatul Adrian Niţu ne-a declarat că nu ţine la calitatea de membru al Fundaţiei conduse de Curta şi Duka, ţinând să precizeze că măsura se aplică doar pentru 2012. „Asta e situaţia în ţară, ce să facem… Vom vedea ce va decide Curtea Constituţională cu privire la amendamentul care îi priveşte pe revoluţionari. Nu au decât să mă dea afară din Fundaţie, dacă asta vor. Nu m-a onorat prea mult relaţia mea din cadrul acestei asociaţii cu domnii Duka şi Curta”, spune Niţu.
Citeşte şi:Revoluționarii își apăra pensiileFiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News