"Rezervația Jurassic Park": Cum speră oamenii de știință să "readucă" mamutul până în 2028

Pixabay
Pixabay

Ideea ca oamenii de știință să readucă la viață animale preistorice cu ajutorul unor experimente pe ADN ar putea suna familiar pentru fanii superproducției hollywoodiene Jurassic Park din 1993.

Alegeri prezidentiale 2024

Colossal Biosciences este o companie care speră să reintroducă specii dispărute, cum ar fi dodo și mamutul, iar pentru ei ideea de a readuce la viață animale preistorice este mai mult decât un simplu scenariu de film.

Este o realitate - și una care ar putea fi la doar câțiva ani distanță.

"Avem toată tehnologia de care avem nevoie", spune Ben Lamm, directorul executiv al firmei, cu sediul în Dallas, Texas.

"Este vorba doar de o concentrare de timp și de finanțare. Dar suntem 100% încrezători că putem readuce la viață tigrul tasmanian, dodo și mamutul."

Știința din spatele proiectului este definită ca fiind "relativ simplă": Descoperim genele care fac dintr-un animal dispărut ceea ce este și apoi replicăm aceste gene folosind ADN-ul unei rude apropiate existente.

"Este aproape ca în Jurassic Park invers", spune Lamm, în cadrul unui interviu pentru Sky News.

"În film, ei umpleau găurile din ADN-ul dinozaurilor cu ADN de broască. Noi ne folosim de inteligența artificială și de alte instrumente pentru a identifica genele de bază care fac din mamut un mamut și apoi le reconstruim în genomul elefantului", spune Ben Lamm.

Dar Colossal trebuie să depășească și alte obstacole practice, și anume cum, odată ce ai celule de mamut, poți da naștere unui mamut în viața reală?

Dar Colossal trebuie să depășească și alte obstacole practice, și anume cum, odată ce ai celule de mamut, poți da naștere unui mamut în viața reală?

Răspunsul, potrivit Colossal, este în pântecele unui elefant asiatic.

Dar este un proces care ar putea dura aproape doi ani, chiar și după ce au aflat cum să facă acest lucru.

"Fiecare dintre diferitele proiecte [mamutul, dodo și tigrul tasmanian] au provocări multiple - mamutul este într-adevăr în jurul gestației - care durează aproximativ 22 de luni", spune Ben Lamm.

"Gestația dodo este destul de mare - folosim pui de substituție. Cea mai dificilă parte este cultivarea celulelor germinale primordiale", a mai completat el.

Așadar, după aproximativ 4.000 de ani de dispariție, am putea asista la revenirea mamutului - o creatură care a căzut victimă vânătorii umane și a condițiilor schimbătoare aduse de sfârșitul ultimei ere glaciare.

"Ne aflăm în faza de editar. Nu avem încă mamuți, dar ne simțim încă foarte încrezători în legătură cu anul 2028", spune Lamm.

În afara laboratorului, condus de Eriona Hysolli, șefa departamentului de științe biologice de la Colossal, există și alte probleme de depășit - inclusiv unde vor trăi speciile revenite după ce se vor naște.

Lamm spune că firma lucrează deja cu grupuri locale, grupuri de conservare, grupuri de populații indigene, proprietari de terenuri private și publicul larg pentru a pregăti întoarcerea animalelor în habitatul lor natural.

"Scopul nostru final este de a readuce toate animalele pe care le producem în mediul natural", spune el, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel