Anul acesta, pentru concursul de admitere în rezidențiat, ce va fi organizat de către Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, în centrul Expozițional ROMEXPO din Capitală, duminică, 20 noiembrie, s-au înscris 3.636 de absolvenți ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie.
La nivel național, examenul de rezidențiat organizat de Ministerul Sănătății se va desfășura în centrele universitare București, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara și va aduna la start 10.330 de candidați care își vor disputa șansele pentru ocuparea celor 5.634 de locuri și 231 de posturi scoase la concurs.
În centrul universitar București, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” vor susține concursul de intrare în rezidențiat cei mai mulți candidați, peste 35% din totalul candidaților înscriși la nivelul întregii țări (2.090 pentru domeniul medicină, 798 pentru domeniul medicină dentară și 748 pentru domeniul farmacie). La nivel național, pentru ocuparea celor 4.505 de locuri scoase la concurs pe domeniul medicină s-au înscris 5.965 de candidați, pentru cele 621 de locuri alocate domeniului medicină dentară, 2.159 candidați, în timp ce pentru cele 508 de locuri din domeniul farmacie s-au înscris 2.206 de concurenți.
”Urez succes deplin tuturor candidaților și am convingerea că, şi în 2022 absolvenţii Universităţii noastre vor traversa , în număr cât mai mare, dar şi cu medii ridicate, acest important examen din cariera lor profesională, iar prin rezultatele obţinute, vor reliefa încă odată valoarea incontestabilă a învăţământului superior medical românesc şi totodată vor da continuitate ascensiunii Universității de Medicină şi Farmacie Carol Davila în ierarhia valorilor medicinei la nivel național, dar mai ales în plan internațional“ a declarat Prof.Dr.Viorel Jinga, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.
La rândul său coordonatoarea concursului de rezidențiat în Centrul universitar București, Prof.Dr.Cătălina Poiană, Prorector cu probleme de Învățământ postuniversitar al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București a subliniat:
“Organizarea concursului de rezidențiat reprezintă una dintre cele mai importante acțiuni anuale în cadrul unei Universități de Medicină și Farmacie. Peste tot în lume, resursa umană, respectiv medicii, reprezintă un element strategic pentru buna funcționare a sistemelor de sănătate. Concursul de rezidențiat reprezintă astfel un prim test de maturitate profesională pentru absolvenții Universităților de Medicină și Farmacie și îmi doresc ca aceștia să fie cât mai bine pregătiți pentru că sistemul de sănătate românesc are nevoie de medici rezidenți cu un bagaj solid de cunoștințe. Medicii care intră în sistemul de rezidențiat formează prezentul, dar mai ales viitorul sistemului de sănătate.Le urez mult succes tuturor candidaților în această primă provocare majoră din cariera lor!”
Concursul se va derula sub forma de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pe o durată de 4 ore. După o pauză de 15 minute, va începe corectura în săli, iar pentru a depune contestaţii, candidaţii vor avea la dispoziţie 24 de ore. Acestea pot viza, întrebările de concurs, recorectarea lucrărilor sau organizarea concursului. Răspunsul contestaţiilor se va da în 48 de ore de la depunerea acestora. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, din care 50 de tip complement simplu şi 150 de tip complement multiplu. Candidații vor putea intra în sala de concurs unde au fost repartizați începând cu ora 8:30.
Potrivit regulamentului atribuit de către Ministerul Sănătății Concursului de intrare în rezidențiat pe loc și post în medicină, medicină dentară și farmacie, fiecare candidat a achitat o taxă în valoare de 500 de lei, valoare similară celei din 2021. Totodată, ocuparea locurilor în cele 70 de specialităţi se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu , alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu.Afişarea rezultatelor se va face numai după semnarea ordinului Ministerului Sănătăţii de confirmare a rezultatelor. Într-un top cinci al numărului de locuri scoase la concurs, pe specialități, în domeniul medicină se află: medicina de familie (321 de locuri), anestezie și terapie intensivă (231 de locuri), medicină internă (207 de locuri), medicina de urgență (204 de locuri) și chirurgie generală (195 de locuri).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci