EXCLUSIV  Reziliența, temă majoră în contextul războiului din Ucraina. Ovidiu Dranga: Ne putem trezi cu o criză majoră în Europa

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Excelența Sa Ovidiu Dranga, fost ambasador al României în Japonia, actual expert la E-ARC, a vorbit la interviurile DC News despre cât de important este un plan de reziliență actualmente în Europa, mai ales în contextul războiului Rusia-Ucraina.

Excelența Sa Ovidiu Dranga, fost ambasador al României în Japonia, actual expert la E-ARC, susține că Europa ar fi supusă unui risc sever în plan economic, energetic dar și electronic dacă nu există un plan solid, funcțional și aplicabil de reziliență.

"Reziliența este importantă, de aici și preocupările NATO și UE. De altfel, am derulat deja șapte serii de instruire pentru experți din țările NATO, o experiență foarte interesantă nu doar sub aspect academic. Este vorba despre o experiență practică inedită pentru că sunt experți din mai multe țări NATO cu pregătiri diferite dar complementare. De exemplu, la ultima sesiune de instruire au participat experți în siguranța alimentară și siguranța energetică dar și în securitate economică.

La nivel european a început o discuție în ceea ce privește așa numita "Economic Security" care se referă în principal la reziliența lanțurilor de aprovizionare, Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă tensiunea din Marea Roșie crește, incidentele se înmulțesc și traficul naval este perturbat! Asta înseamnă că principalele lanțuri de producție și de aprovizionare sunt afectate sever. Și ne putem trezi cu o criză majoră în Europa, nu doar în ce privește componentele electronice ci în ce privește chestiuni vitale cum ar fi aprovizionarea cu energie.

Ovidiu Dranga: Importanța rezilienței ca temă prioritară pentru NATO a fost reluată recent

Deci, importanța rezilienței ca temă prioritară pentru NATO a fost reluată recent, chiar într-un context regional. Salut acest lucru... A fost menționat în comunicatul final al Summitului Formatului București 9 (B9) de la Riga, așa cum, de altfel, sunt convins că această temă se va regăsi de-acum înainte în mod constant în comunicatele și-n documentele Uniunii Europene.

Există o aplecare instituțională asupra subiectului la nivel european, există comitete care discută această reziliență, dar problema și provocarea principală în acest moment este atingerea unui nivel de înțelegere comun a rezilienței. Nu există o doctrină a rezilienței la nivel european sau euro-atlantic. Ar fi bine să existe proceduri comune, o armonizare a procedurilor care sunt necesare în ce privește asigurarea rezilienței pentru că, așa cum spuneam, reziliența are mai multe componente - una dintre ele fiind reziliența societală" a explicat ES Ovidiu Dranga.

Interviul complet, aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel