EXCLUSIV  Rezistența la antibiotice. Prof. dr. Săndesc: Printre teoriile HAOSULUI posibil, extrem de contagios, să DISTRUGĂ omenirea

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Prof.dr. Viorel Săndesc, Vicepreședinte SRATI, a făcut mai multe declaraţii despre rezistenţa pe care o dezvoltă organismul la antibiotice. 

"Este una din marile provocări ale societăţii moderne. Ea depăşeşte cadrul medical. Se discuta că printre teoriile haosului posibil, una dintre ele este tocmai rezistenţa extinsă la antibiotice. Adică scenariul în care un germen cu rezistenţă totală ar deveni şi extrem de contagios şi ar putea distruge omenirea.

Youtube video image

Una din lecţiile importante ale pandemiei este aceasta. Că înţelegem acum că dezastrele însoţesc evoluţia umanităţii, de la potopul lui Noe până în zilele noastre. Ba mai mult, în ciuda progresului societăţii, nu am reuşit să evităm dezastrele, ci chiar am adăugat unele producţie proprie, cum ar fi poluarea, pericolul nuclear, încălzirea globală. Unul dintre dezastre poate fi chiar rezistenţa la antibiotice şi selectarea acestor germeni. E o lecţie grea pe care trebuie să o învăţăm şi implicaţia ei esenţială este că, iată, sistemul sanitar este o veritabilă arcă a lui Noe, de care oamenii se agaţă disperaţi. E un citat, 'nu ploua deloc când Noe şi-a construit Arca'. Lecţia este să pregătim sistemul sanitar bine, din timp, pentru că ştim că un nou dezastru va veni", a declarat dr. Săndesc în cadrul dezbaterii "Valul 4 al pandemiei COVID-19: impact, amenințări, soluții" organizată de DCMedia Group. 

Posibile soluţii imediate 

"În ultimii 20 de ani s-au făcut tot felul de campanii şi au apărut şi antibiotice noi cu care reuşim să luptăm în ATI, dar abordarea trebuie să fie mai largă, globală, inclusiv la nivelul medicilor de familie. Există o presiune a societăţii, vine copilul cu febră şi cum să nu îi dai antibiotic? De multe ori există această presiune, iar medicul are responsabilitatea să reziste şi să explice că e periculos să expui corpul la un antibiotic despre care nu se ştie dacă va face bine, dar sigur va face rău. 

E nevoie de aşa ceva în special pentru limitarea antibioterapiei inutile. Şi reglementările ar trebui să fie mai stricte. Să nu se mai dea cu lejeritate în farmacie antibiotice fără reţete. Fenomenele acestea se întâmplă. O otită la un copil nu necesită antibiotic. Vedem această proliferare şi la pandemia COVID-19, care a favorizat cumva devierea de la orice recomandări", a mai precizat specialistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel