Rezoluție PE de returnare a tezaurului românesc. Bogdan Chirieac: Trebuie să ții problema caldă. Va exista un istoric al acestor cereri

FOTO: Freepik @wirestock
FOTO: Freepik @wirestock

Analistul politic Bogdan Chirieac a subliniat care este partea pozitivă, la acest moment, a rezoluției PE privind returnarea tezaurului românesc de către Rusia. 

Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit pe marginea unui subiect care se află pe agenda Parlamentului European, cel al returnării tezaurului României, aflat în Rusia de mai bine de un secol. Bogdan Chirieac a precizat că proiectul de rezoluție inițiat de europarlamentarul Eugen Tomac, și care ar urma să fie dezbătut și votat de europarlamentari, în 14 martie, are un rol important, de a menține în atenția Europei un subiect fierbinte pentru România, dar care, în opinia, sa nu va duce direct la o revenire a tezaurului în România.

”Da, peste vreo sută de ani, dacă ne ajută Dumnezeu și ajunge și Rusia o democrație. Acela a fost un furt autentic, unul dintre cele mai mari din istorie. Au venit bolșevicii și tezaurul României a trecut la bolșevici. Era important să știți că dacă ne dădeau aurul, nu știu, că nu scoți de la ruși așa ceva, niciodată, dar erau documente, erau opere de artă, câte ceva au mai returnat, foarte puțin. Dar măcar astea, că sunt parte a istoriei noastre”, a declarat analistul politic Bogdan Chirieac la Realitatea Plus.

Chirieac: Trebuie să ții problema caldă

Întrebat dacă, în contextul relațiilor sensibile dintre România și Rusia, este posibilă reîntoarcerea tezaurului, Bogdan Chirieac a subliniat că ”nu se pune problema reîntoarcerii Tezaurului”, dar apreciază că este o problemă și la care europarlamentarul Eugen Tomac procedează corect.

”Trebuie să ții problema caldă. După o sută de ani nu am uitat, după o altă sută de ani, vă spun, dacă Rusia devine și ea un stat democratic, poate că atunci se va întâmpla, va exista un istoric al acestor cereri, ceea ce va însemna, practic, ca la fiecare 5 ani, o rezoluție până la actualitate, pentru că altminteri, Rusia va fi în stare să spună că: Nu ați mai cerut tezaurului și noi am crezut că era al nostru. A fost un act, de tip colonialist”, a concluzionat Bogdan Chirieac.

De altfel, chestiunea tezaurului românesc este dezbătută în premieră, iar momentul este potrivit, în contextul unor negocieri cu Rusia după încheierea invaziei din Rusia, când UE ar putea utiliza această rezoluție pentru a ridica subiectul returnării tezaurului pe agenda relațiilor cu Rusia.

Citește și: Ambasadorul Rusiei, afirmații revoltătoare despre tezaurul României. Radu Tudor: Este etapa în care Vladimir Putin planifică un conflict cu România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel