LIVE  GUVERNUL CÎȚU a căzut. Moțiunea a trecut cu un număr istoric de voturi. Hunor, Cioloș, Barna, Orban, Turcan, primele reacții - OFICIAL

Moțiune cenzură
Moțiune cenzură

Guvernul Cîțu a fost demis! 281 de parlamentari au votat pentru moțiunea de cenzură. Au fost 0 abțineri, 0 voturi împotriva.

Publicitate

Vezi aici cele mai importante momente de la moțiunea de cenzură:

UPDATE: ”PENTRU! Ori de câte ori Parlamentul înfrânge abuzul de autoritate și disprețul anticonstituțional al președintelui României, renaște speranța că democrația românească poate fi salvată. Poate unora le pare puțin lucru, dar în Decembrie 1989 pentru asta au murit tineri din generația mea.Nu sunt naiv. Doar sufăr de românism cronic!” a scris Șerban Nicolae pe Facebook. 

UPDATE: Rezultatul votului de marţi la moţiunea de cenzură este unul aşteptat, a declarat pentru Agerpres preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care mai susţine că partidele care au dat jos Guvernul nu au venit cu o alternativă, context în care trebuie văzut dacă există posibilitatea de a se reface coaliţia.

"În primul rând, este un rezultat aşteptat. Nu este nicio surpriză, fiindcă nu te cerţi cu matematica, nu te cerţi cu cifrele şi, după anunţurile făcute de colegii din PSD, USR PLUS, AUR înainte de moţiune, era clar că nimeni nu a lăsat niciun pic de loc de manevră şi toţi o să meargă spre a vota moţiunea de cenzură şi în condiţiile în care marea majoritate a moţiunii de cenzură îi critica pe colegii de la USR şi acest lucru s-a văzut şi la dezbaterea moţiunii. Problema e că cei care au dat jos Guvernul nu au venit cu alternativă, că de obicei, când ai majoritate de 280 de voturi, dai jos un Guvern, vii cu alternativă. Asta este aşteptarea societăţii, asta este aşteptarea în lumea politică şi economică. Dai jos Guvernul, ăsta este jocul democratic, şi vii cu o propunere de prim-ministru, o coaliţie PSD-USR PLUS-AUR. Dar ei nu cred că se gândesc la această variantă fiindcă, dacă s-ar fi gândit, ei ar fi anunţat deja o astfel de alianţă şi o astfel de majoritate. Pentru ei era mai important să fie dat jos Guvernul decât să se uite ce se va întâmpla mâine, poimâine. În aceste condiţii, trebuie să începem discuţiile cu foştii parteneri, în primul rând cu USR PLUS, să vedem dacă există posibilitatea de a reface coaliţia", a afirmat liderul UDMR.

El a adăugat că este foarte sceptic în legătură cu o astfel de posibilitate, de refacere a coaliţiei de guvernare.

"După discursurile de astăzi, după tot ce s-a întâmplat în aceste zile, e greu de crezut că se poate. Deci poţi să dai jos pe primul ministru, care este şi preşedintele PNL-ului, dar în a doua clipă cu el trebuie să stai la masă, să discuţi. Şi asta înseamnă că ori nu vrei să te întorci la guvernare, ori nu ţii cont de o grămadă de chestii umane, nu de altceva. Din acest punct de vedere, există o oarecare reţinere în ceea ce ne priveşte", a argumentat Kelemen Hunor.

O altă variantă care poate fi luată în considerare, în acest context, este aceea a unui guvern minoritar, a opinat liderul UDMR.

"Dar aici trebuie să găseşti un om care are capacitatea de a închega o majoritate parlamentară pentru un guvern minoritar şi pentru susţinere parlamentară, pentru o anumită perioadă - de jumătate de an, de un an, de trei ani, acum depinde. Şi această variantă cred că este o variantă absolut fezabilă, important este să găsim o soluţie cât de repede se poate, fiindcă suntem în valul 4 al pandemiei, plus celelalte chestiuni - inflaţia, preţurile la energie şi tot ce ţine de guvernarea ţării. Deci trebuie să ne mişcăm destul de repede", a adăugat preşedintele UDMR.

UPDATE: Vezi și: Cioloș, scenarii pe masa PNL, după ce Guvernul Cîțu a picat

UPDATE: USR PLUS va participa "cu responsabilitate" la consultările pentru desemnarea viitorului premier, a declarat, marţi, vicepreşedintele partidului Dan Barna, care a adăugat că se vor purta discuţii cu liberalii dacă vin cu o altă propunere de premier decât Florin Cîţu.

El a subliniat că nu se pune problema unei guvernări alături de PSD şi AUR.

"După cum preşedintele ales al partidului a anunţat, participăm cu responsabilitate la consultări. Avem şi o opţiune de premier - este colegul meu Dacian Cioloş. Este validat de partid, este proaspăt ales, deci aici este o legitimitate maximă. Dacă preşedintele ar decide un astfel de scenariu putem discuta despre el. Pe ceea ce s-a semnat şi pe acordul de coaliţie, evident, opţiunea de premier aparţine PNL, respectăm lucrul acesta. Dacă se vine cu un alt premier discutăm. (...) Participăm la consultări. Suntem deschişi pe toate variantele prin care putem ieşi cât mai repede din criză", a afirmat Barna, la Palatul Parlamentului, conform Agerpres. 

Potrivit acestuia, USR PLUS va discuta cu preşedintele PNL, Florin Cîţu, dacă liberalii propun un alt premier.

"Fiind rezultatul Congresului de la PNL, înţelegem că Florin Cîţu reprezintă caracterul, valorile şi principiile liberale. Este preşedintele PNL, discutăm cu domnia sa dacă va fi cazul şi dacă într-adevăr PNL propune un alt premier. (...) Această problemă a premierului a fost rezolvată astăzi de către Parlament într-un mod firesc, moţiunea de cenzură trecând cu o largă majoritate", a menţionat Dan Barna.

În opinia sa, sunt mai multe personalităţi în PNL care ar putea să aibă o prestaţie "decentă" de premier.

"Miza ţine de reformele pe care le-am pus în programul de guvernare şi care au fost blocate de Florin Cîţu. Dacă cădem de acord pe aceste reforme, putem discuta. (...) O guvernare din care nu facem parte nu văd de ce am susţine-o altfel decât discutând proiect cu proiect", a mai spus Barna.

El şi-a exprimat speranţa că nu se va prelungi criza politică.

"Eu sper să nu se prelungească. (...) Am văzut că PSD murea de grija stabilităţii politice. Am fi putut să avem deja situaţia rezolvată, dacă nu l-ar fi susţinut cu atâta abnegaţie pe Florin Cîţu o lună şi jumătate. Eu sper ca această criză să se rezolve cât mai repede, cu o nouă propunere de premier. Avem o structură de coaliţie agreată deja. S-ar putea rezolva repede, dar ar putea să şi dureze în funcţie de poziţia preşedintelui şi a celor de la PNL", a explicat vicepreşedintele USR PLUS. 

UPDATE:  "Vi se pare că sunt fericit după ce munca mea de 30 de ani este aruncată pe apa sâmbetei de nişte aventurieri care nu înţeleg nimic din ceea ce înseamnă politică şi interes public?", a răspuns Orban, la Parlament, întrebat dacă este fericit după ce moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a trecut.

El a dezminţit informaţiile potrivit cărora s-ar fi autopropus pentru a fi nominalizat de PNL pentru funcţia de premier.

UPDATE 47: Raluca Turcan a transmis umătorul mesaj: „Evident, este o situație dificilă politic și soluțiile care nu se văd pe loc, în acest moment, în care toată lumea este tensionată, se vor găsi, după ce situația se mai calmează. Criza politică trebuie rezolvată de urgență, pentru că societatea se confruntă cu două situații foarte dificile: criză sanitară și creșterea prețurilor la energie, iar oamenii doresc ca toată atenția să fie concentrată pe problemele dificile cu care se confruntă România. Este un moment politic care reclamă maturitate și responsabilitate din partea clasei politice. De aceea, refuz să mai intru în replici politice, să mai răspund la atacurile din partea PSD sau a altor partide. Cel mai important pentru PNL este să arate că va face ce a promis, adică sa propuna solutii la problemele de pe agenda cetatenilor. Iar pentru asta, PNL trebuie să păstreze guvernarea. Un obiectiv politic egal important cu apărarea guvernării este apărarea președintelui Klaus Iohannis. Și pentru asta trebuie privit și dincolo de criză, și de moțiunea de azi. Președintele este liderul politic cu cea mai mare credibilitate și singurul care poate face transfer de încredere către PNL și poate ajută și la recâștigarea încrederii în guvernarea PNL. Vom găsi o soluție politică, PNL trebuie să rămână unit, cine nu are curaj să rămână să lupte este liber să plece. Partidul Național Liberal are puterea să asigure guvernarea și să depășească această criză care nu este a românilor, românii au alte priorități, este a politicienilor.”

UPDATE 46: Consultările pentru noul Guvern ar putea avea loc joi la Palatul Cotroceni. Președintele României, Klaus Iohannis, este așteptat să convoace la consultări partidele parlamentare.

UPDATE 45: AUR propune un guvern de specialiști. Co-președintele AUR, George Simion, spune că formațiunea politică are o propunere de guvern de specialiști și vorbește chiar și de suspendarea președintelui Klaus Iohannis, în condițiile în care se cramponează de Florin Cîțu.

„Noi avem o propunere de guvern de specialiști. Sperăm să nu se mai cramponeze Klaus Iohannis de Florin Cîțu. Nu avem încredere nici în dl. Orban, nici în dl. Rafila. Suntem de acord cu alegerile anticipate. Mergem până la capăt. Dacă ne va ignora, ne vom gândi și la suspendarea lui Klaus Iohannis. Florin Cîțu este demis și trebuie să părăsească Palatul Victoria”, a spus George Simion, copreședinte AUR.

UPDATE 43: Marcel Ciolacu, liderul PSD, a transmis: ”Guvernul Cîțu a fost demis cu un scor fabulos – 281 de voturi! Este victoria voastră, a tuturor românilor!” El a postat și o magine cu mesajul ”Cîțu a fost demis! Am promis, am votat, l-am zburat”. ”Am și dat soluție, dacă se creează o majoritate politică împreună cu președintele României, putem stabili un guvern de specialiști până vor avea loc alegerile anticipate”, a mai zis Ciolacu.

UPDATE 42: Guvernul Cîțu a fost demis. 281 de parlamentari au votat pentru moțiunea de cenzură. Votul a fost secret cu bile. Parlamentarii PNL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale nu şi-au exprimat votul, fie au fost prezenţi şi au anunţat că nu votează, fie au fost absenţi. Membrii Birourilor permanente urmează să se întrunească pentru verificarea şi numărarea voturilor exprimate. Pentru a trece moţiunea este nevoie de 234 voturi.

UPDATE 41: USR PLUS susține că Florin Cîțu a fost demis, iar de acum alegerea este simplă pentru PNL: „un guvern cu USR sau unul cu PSD”.

„Florin Cîțu a fost demis. Toți parlamentarii USR PLUS au votat pentru plecarea prim-ministrului care a aruncat România în haos. USR PLUS cere responsabilitate din partea PNL și a președintelui Klaus Iohannis. Prea multe luni, România a fost prizoniera congresului PNL. De astăzi, alegerea e simplă: un guvern cu USR PLUS sau cu PSD”, au scris reprezentanții formațiunii pe Facebook.

Aceștia susțin că Florin Cîțu a fost demis pentru toate reformele blocate în ultimele luni, pentru eșecul campaniei de vaccinare, pentru folosirea banilor și a funcțiilor publice pentru cumpărarea voturilor la congresul PNL.

„România poate merge mai departe doar cu premier care să nu blocheze reformele așteptate de 30 ani și cerute de milioanele de români care în urma cu doar un an votau USR PLUS și PNL. Premierul acesta nu e Florin Cîțu”, a mai transmis USR PLUS.

UPDATE 40: 281 voturi au fost în favoarea moțiunii de cenzură.

UPDATE 39: Guvernul Cîțu a fost demis. 234 de parlamentari PSD, USR și AUR au votat deja pentru moțiunea de cenzură. Este numărul minim necesar pentru demiterea cabinetului. Procesul de votare nu s-a încheiat, iar cele trei partide au împreună 280 de parlamentari.

UPDATE 38: Premierul Florin Cîţu a declarat că după votul la moţiunea de cenzură ”toate opţiunile sunt pe masă' şi că PNL va negocia 'pe proiecte' cu toată lumea. Întrebat cu cine va face PNL majoritatea, Florin Cîţu a replicat: ”Cu cei care nu sunt mai socialişti ca socialiştii şi mai extremişti ca extremiştii”. Totodată, el a subliniat că decizia aparţine Partidului Naţional Liberal.

”Când vom avea o decizie a PNL, vom veni cu ea şi vom prezenta public. Toate opţiunile, după votul de astăzi, sunt pe masă. Toate scenariile sunt pe masă. (...) Vom negocia pe proiecte cu toată lumea', a spus el. Pe de altă parte, întrebat dacă e posibilă recrearea unei coaliţii cu USR PLUS, Cîţu a reamintit că o decizie a Biroului Executiv al PNL nu permite guvernarea alături de cei care susţin moţiunea.

”Este o decizie a Biroului Executiv al PNL de a nu mai avea discuţii în ceea ce priveşte guvernarea cu partidul care votează astăzi alături de PSD şi AUR”, a spus el. Întrebat dacă, în calitate de preşedinte PNL, va face o nominalizarea pentru funcţia de premier, în cazul în care moţiunea de cenzură va fi adoptată, Cîţu a replicat că va exista o discuţie în partid.

”Vom avea o discuţie în PNL şi vedem cu ce decizie venim. (...) PNL va merge cu propria strategie la consultări, atunci când vor fi consultările. Nu ştim noi ce vor să facă coaliţia PSD-USR-AUR. Asta e treaba lor”, a spus el.

UPDATE 37: Premierul Florin Cîţu a afirmat că prin declaraţiile făcute la dezbaterea de la moţiunea de cenzură USR şi PSD au demonstrat că nu au un plan de guvernare după vot şi a reiterat că guvernarea va fi făcută tot în jurul valorilor liberale.

”A fost o dezbatere care a arătat clar cum stă România. USR se ceartă cu PSD în timpul moţiunii, ceea ce înseamnă că nu au un plan de guvernare după, nu ştiu ce se întâmplă. Întrebarea rămâne pentru USR: până la urmă votaţi moţiunea care spune că aţi fost incompetenţi sau mergeţi cu varianta imaginară că ar exista o altă moţiune care spune că sunteţi competenţi. Votul de azi arată clar că sunteţi de acord cu PSD şi asta va rămâne în istorie. (...) Dragi colegi, aşa cum am spus guvernarea va fi făcută tot în jurul valorilor liberale. Mergem mai departe”, a declarat Florin Cîţu, în plenul Parlamentului, în finalul dezbaterilor pe marginea moţiunii de cenzură iniţiate de PSD. 

UPDATE 36: Deputaţii şi senatorii au început, marţi, votul asupra moţiunii de cenzură iniţiate de PSD. Senatorii votează primii şi, apoi, deputaţii. Votul este secret cu bile. Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată este nevoie de 234 de voturi favorabile.

UPDATE 35: Florin Cîțu a luat, din nou, cuvântul. ”Mergem mai departe cu guvernarea făcută în jurul valorilor liberale!”, a zis premierul.

”USR se ceartă cu PSD, deci nu au un plan de guvernare. Întrebarea rămâne pentru USR: Votați moțiunea de azi care arată că sunteți incompetenți? Sau o moțiune imaginară în care dumneavoastră sunteți competenți? Guvernarea va merge tot în jurul liberalilor”, a spus Florin Cîțu.

UPDATE 35: Diana Șoșoacă vorbește de la tribună. Senatoarea a avut un discurs în stilu-i caracteristic de la tribuna Parlamentului. Citiți aici ce a zis.

UPDATE 34: Din nou, Dan Barna a luat cuvântul. „Miniștrii care au făcut bucăți de reforme au fost cei de la USR”, a spus acesta. 

UPDATE 33: Ludovic Orban anunță că PSD și-a epuizat minutele pe care le avea. 

UPDATE 32: Votul de astăzi la moțiune nu este suficient pentru a poza în virgină, le-a transmis Sorin Grindeanu parlamentarilor USR. El spune că aceștia au „născut împreună cu liberalii, în beția Puterii, un zombie politic numit Cîțu”. Grindeanu cere USR să-și asume răspunderea guvernării alături de PNL.

UPDATE 31: Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a declarat că adoptarea moţiunii de cenzură în contextul actual reprezintă un gest de majoră iresponsabilitate. „Adoptarea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Cîţu în contextul actual este un act de majoră iresponsabilitate. Nu am văzut nicio opinie publică a celor care vor să îl demită pe Florin Cîţu că vor să guverneze, că vor ceva bun pentru români. Nu am văzut altceva decât o demagogie pură, o demagogie în care oameni care s-au oferit să se pronunţe direct în legătură cu măsurile Guvernului, care erau măsuri necesare chiar dacă au fost impopulare, nu au făcut altceva decât să pareze. Toţi parlamentarii responsabili astăzi vor vota împotriva acestei moţiuni”, a spus Fenechiu la moțiune. 

UPDATE 30: Florina Presadă a spus că, în opinia sa, „singura diferență dintre Ponta și Cîțu e că Ponta mai avea haz la dezbaterea moțiunii și nu citea de pe foi ca un robot virusat”.

UPDATE 29: „E târziu când ne-a chemat domnul Orban la microfon. Nu mai avem ce spune. Nu o să irosim nici o secundă pe Florin Cîțu. La revedere!”, a zis George Simion.

UPDATE 28: Vicepreședintele USR Dan Barna i-a spus, în Parlament, premierului că ar fi putut fi un adevărat Superman, dar că a ales să fie „un oarecare banal Florin Cîțu”. „Ați fi putut fi premierul reformator de care țara aceasta are disperată nevoie, dar ați preferat rolul de frânarul programului de guvernare. Ați fi putut fi eroul luptei cu pandemia, dar ați preferat această iresponsabilitate relaxată în care ați explicat că valul patru nu ne privește pe noi. Ați sacrificat cinic stabilitatea politică pentru o mână de voturi în partidul dvs”, i-a spus premierului Dan Barna.

„În miercurea aceea, în care ați decis să aruncați în aer stabilitatea țării, eu v-am spus că aici vom ajunge și, da, noi ne respectăm cuvântul dat: vom vota această moțiune de cenzură”, a mai spus Dan Barna. 

„Chiar ați fi putut fi Superman, dar ați ales să fiți doar un oarecare banal Florin Cîțu”, a conchis acesta. 

UPDATE 27: A luat cuvântul și Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Faptul că eu vorbesc primul înseamnă că PSD a câștigat alegerile”. Aplauze din sală. 

„Astăzi facem dreptate pentru români, Guvernul Cîțu va pleca acasă”, a spus președintele PSD. Din nou, aplauze. „Astăzi sper să nu vă cadă bilele de vot”, i-a spus Ciolacu lui Barna. „Iohannis ne spune relaxat că statul a eșuat. Așa este! (...) 12 tragedii și zeci de oameni care au murit nevinovați”, a mai spus Ciolacu. „Românilor le e frică să mai meargă la spital. Guvernarea voastră a eșuat! Trebuia să aveți grijă de români, voi ați eșuat. Tu, Florin Cîțu, ai eșuat, big time!”, a zis Ciolacu. „Toți vă urăsc, nimeni, dar nimeni nu vă mai crede. Nu sunteți wow, sunteți rupt de realitate și de problemele oamenilor. Ați ajuns cel mai detestat om din România. Acasă! Nu știți cât costă pâinea. Acum, pentru că nu ne aude nimeni, sunt curios ce consumați dvoastră”, a spus Ciolacu. 

„Mă uit la domnul Barna. Aveți șansa astăzi să vă spălați păcatele. Votați la vedere moțiunea PSD. Trebuie să trimitem acasă acest Guvern, trebuie să salvăm România de un Guvern care a devenit un pericol. Azi, moțiunea PSD va trece cu un scor istoric. Florine, Superman, zboară acasă”, a conchis Ciolacu. 

UPDATE 26: Florin Cîțu a luat cuvântul, criticând USR în timpul dezbaterii moțiunii de cenzură. 

„Azi a murit moralitatea! Moțiunea este susținută și votată de USR. Dragi români, ați fost trădați! USR vrea să dea jos Guvernul din care face parte! Cu mine premierul, guvernarea nu e un joc de copii răsfățați. Nu acționezi în interesul românilor, pleci acasă! Trebuie să ne facem treaba pentru că ni s-a acordat încrederea. Sunt dezamăgit. USR vrea la guvernare cu un șef mai indulgent. (...) Vă cer scuze că am crezut în USR! Astăzi vedem adevărata față a USR!”

Florin Cîțu a vorbit și în limba engleză în discursul său. „Cu regret vă spun că ați votat un partid bipolar”, a mai zis Florin Cîțu, care a anunțat că urmează „o iarnă grea pentru toți românii”. „Responsabilitatea pentru tot ce urmează e a USR. La PSD... e de înțeles, dar la USR...”, a continuat Florin Cîțu.

Acesta a citat din moțiunea PSD în mai multe rânduri. 

„Spitalele sunt la fel de nepregătite ca la începutul pandemiei - am citat din moțiune. Ministerul USR al Sănătății un incompetent, nu a pregătit valul 4. Asta spune PSD. Să recunoaștem greșelile, dar să nu le repetăm. Nu mai au ce căuta la guvernare. USR e iresponsabil și imatur. Concluzia e că am fost prea indulgent. Trebuia să îi fi demis pe toți mult mai devreme. (...) USR stă lângă PSD, unde îi este locul. Ce mă supără cel mai tare e că și-au bătat joc de sistemul de sănătate. Au avut bani, nu au pregătit valul 4”, a zis Cîțu. „Veți răspunde în fața românilor!”, a avertizat Cîțu. „Ați mințit și ați trădat!”, a continuat Cîțu. 

RESPONSABILITATE - strigă Cîțu, „e ceea ce voiau românii”.

„I-ați dezamăgit pe români. Politica din România e pentru români, iar românii nu vă vor uita că în pandemie ați acționat pentru propriul interes”, a mai zis Cîțu.

Acesta a citat din dicționar ce înseamnă sinceritate. „România va avea un buget bun pentru 2022”, a spus Florin Cîțu.

„E trist cum PSD - USR și extremiștii propun o aventură din care pierd doar românii”, a mai zis Cîțu. „PNL nu e un partid perfect, dar e responsabil. Rămânem în picioare, nu suntem lași, rămânem până la capăt. Vom dezvolta România! Dacă acest guvern va pica, vom face altul, tot în jurul valorilor liberale”, a subliniat acesta. 

UPDATE 25: Senatorul PSD Lucian Romașcanu citește moțiunea de cenzură.

UPDATE 24: În plen sunt prezenți 379 de senatori și deputați. Pentru demiterea Guvernului sunt necesare 234 de voturi. PSD, USR și AUR au 280 de parlamentari.

UPDATE 23: Programul de lucru a fost adoptat. Urmează să fie transmisă lista vorbitorilor. 

UPDATE 22: Romașcanu, senator PSD, a cerut un moment de reculegere pentru victimele pandemiei: „Să nu uităm drama prin care trecem!”

UPDATE 21: Ședința a fost declarată deschisă. Ludovic Orban a anunțat că e cvorum. 

UPDATE 20: Ședința este condusă de Ludovic Orban. „Lăsați premierul în pace! (...) Vă rog, ocupați-vă locurile, pentru a putea începe ședința”, a spus Ludovic Orban. 

Youtube video image

UPDATE 19: Ca de obicei, George Simion face live pe Facebook din Parlament:

UPDATE 18: Dan Barna a făcut declarații de presă din Parlament și a precizat că Dacian Cioloș va fi propunerea de premier a USR.

UPDATE 17: „Jocurile sunt făcute. Va fi moțiunea cu cele mai multe voturi pentru din istoria noastră parlamentară”, a scris avocatul Toni Neacșu pe contul de Facebook. 

UPDATE 16: În ziua în care se decide soarta Cabinetului Cîțu, analistul politic Bogdan Chirieac a spus că, „fără niciun fel de dubiu”, Guvernul va pica.Mai multe declarații, AICI!

UPDATE 15: PNL va respecta cutuma ca președintele partidului să fie și propunerea de premier, declară Florin Roman. El spune că PNL a avut discuții cu mai mulți parlamentari și afirmă despre acuzațiile AUR că „între parlamentari au loc tot felul de discuții, mai mult sau mai puțin serioase”.

UPDATE 14: Marcel Ciolacu a făcut un pronostic pentru moțiunea împotriva guvernului Cîțu. Declarațiile AICI!

UPDATE 13: Mihai Polițeanu va vota pentru demiterea Guvernului Cîțu. „Cîțu și PNL au pierdut total încrederea mea în cursul celor 9 luni de guvernare comună, timp în care au sabotat încrederea între parteneri, proiecte fundamentale promise românilor (reforma legislației electorale, repornirea luptei anticorupție, repararea legilor Justiției și codurilor penale, depolitizarea sistemului de educație, desființarea SIIJ, vaccinarea cu prioritate a categoriilor vulnerabile, cheltuirea eficientă și corectă a banilor publici etc), au atacat direct sau prin intermediari miniștri ai USR PLUS, au trăit în concubinaj cu PSD în special la nivel local și județean, au continuat pe cărările bătătorite de PSD în cheltuirea banului public. O reîntoarcere la guvernare a USR PLUS este posibilă, din punctul meu de vedere, nu doar după plecarea prim-ministrului Cîțu, ci și după asumarea clară a unui calendar de reforme care să ofere o garanție că speranțele românilor nu vor mai fi înșelate”, a transmis acesta, înainte de vot. 

UPDATE 12: Sociologul Mădălina Hideg, director științific al ARGUMENT, institut de sondaje al DCMedia Group, susține că, deși Florin Cîțu va fi demis în urma moțiunii de cenzură de marți, tot el, de fapt, „are cel mai mult de câștigat”. De ce? AFLAȚI AICI!

UPDATE 11: Deputatul Nicușor Halici a vorbit, în exclusivitate pentru DCNews, despre opțiunea pe care PSD o agreează dacă moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Florin Cîțu va trece. Declarațiile AICI!

UPDATE 10: Eurodeputatul PSD Dragoș Benea susține că „superman Cîțu” îşi va încheia „croaziera bezmetică în care a dus România, urmând să aterizeze forțat”.

UPDATE 9: „Este pentru prima dată în istoria politicii românești când un premier a ajuns să fie atât de detestat”, afirmă secretarul general al PSD, Paul Stănescu. El pledează pentru declanșarea alegerilor anticipate.

UPDATE 8: Social-democrații au dus marți în Parlament o machetă cu Superman, care pare că plonjează în cap. Alina Gorghiu, senator PNL, a zis că este o invitație la violență.

„Recuzita PSD la plenul de azi. Balta de sânge e o invitație, un îndemn clar la violență. Apropo de apropierea dintre PSD și AUR. Bucuria nebunilor va fi azi în plen… dar mai ales după”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

UPDATE 7: Parlamentarii PNL care îl susțin pe Ludovic Orban s-au întâlnit pentru discuții cu Orban în biroul acestuia, potrivit România TV.

UPDATE 6: Sociologul Alfred Bulai a vorbit, marți, în exclusivitate pentru DCNews, despre ziua moțiunii de cenzură și despre variantele pe care președintele Iohannis le are la îndemână începând de mâine. ARTICOLUL AICI!

UPDATE 5: Năsui susține că moțiunea de marți va trece. Într-un mesja publicat pe Facebook, acesta a transmis: „După o lună de tergiversări, o moțiune va fi în sfârșit supusă la vot. Ea va trece. Numărul parlamentarilor care o susțin este prea mare să nu treacă. Chiar dacă vedem tentative de dare de mită pentru ca unii parlamentari să nu voteze. Chiar dacă unii se vor îmbolnăvi fix azi la moțiune sau vor avea urgențe justificabile. Marja de eroare este de 46 de parlamentari în plus față de cât e nevoie ca să treacă (PSD 157 de parlamentari, USR+ 80, AUR 43). E neplauzibil să lipsească sau să trădeze atât de mulți.


După moțiune, depinde de președintele Iohannis ce va alege să facă. Un scenariu este cel în care refuză să nominalizeze alt prim-ministru. Scenariu la care a făcut aluzie Florin Cîțu într-o conferință de presă când a zis că el nu pleacă nicăieri și, dacă trece moțiunea, să ne pregătim pentru un lung interimat. Sunt probleme mari constituționale cu acest scenariu. Dar probleme mari constituționale au fost și atunci când o majoritate în parlament a împiedicat votarea unei moțiuni. Nu mai putem bănui că există limite la ce va face PNL să se agațe de putere. Alte două posibilități scenariu este cel în care președintele Iohannis face totuși o propunere care să poată avea o majoritate. Fie fix aceeași majoritate care exista înainte să fie dinamitată de adoptarea programului corupt de cumpărare a primarilor și contracte pentru firme de partid, PNDL 3. Fie o majoritate cu PSD. Aici poziția USR+ este clară. Evident, o altă posibilitate este ca președintele Iohannis să-l forțeze tot pe Florin Cîțu ca prim-ministru. Conform unei decizii CCR, doar după ce pică o propunere. Astfel ar putea face o propunere neserioasă care să pice în parlament, după care să revină tot cu Florin Cîțu. În cazul ăsta, fie asigură voturile de la PSD, fie scenariul alegerilor anticipate devine posibil.”

UPDATE 4: În contextul în care premierul Florin Cîțu publicase pe contul de Instagram un videoclip din filmul „Superman Returns”, marți, în ziua moțiunii de cenzură, a fost adus la Parlament un manechin cu Superman. IMAGINI AICI!

UPDATE 3: Deputatul Iulian Bulai a transmis un mesaj înainte de votul pentru moțiune: „După corupție, instabilitatea politică este cel mai mare dușman al bunei guvernări. Este trist că trebuie să dăm jos un guvern de dreapta. Nu mi-aș fi dorit să ajungem aici. Totuși, plecarea lui Florin Cîțu este singura cale de a ieși din această criză. Astăzi voi vota transparent pentru moțiunea de cenzură. Cîțu trebuie să plece, PNL trebuie să propună un alt prim-ministru. Împreună trebuie să agreăm un calendar clar de reforme pentru a guverna din nou împreună!”

UPDATE 2: Europarlamentarul Victor Negrescu (PSD) a enumerat cinci motive pentru care apreciază că Guvernul Cîţu trebuie să pice. Motivele, AICI!

UPDATE 1: Ion Cristoiu afirmă că moţiunea de cenzură a PSD va fi adoptată de Parlament, iar Guvernul va pica. Vezi AICI de ce, în opinia sa, căderea Guvernului la moţiunea PSD are pentru PNL o serie de avantaje.

--------

PSD a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor. Jos Guvernul Cîțu”. Și parlamentarii USR PLUS și AUR au făcut un demers asemănător, însă a fost atacat la CCR. Membrii Birourilor Permanente au decis că moțiunea de cenzură a USR - AUR va fi dezbătută și votată după publicarea motivării Curții Constituționale, iar moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi dezbătută și votată marți, 5 octombrie, în plenul reunit al Parlamentului, începând cu ora 12:00.

Pentru ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul Cîțu să fie demis e nevoie de 234 de voturi. USR și AUR au anunțat că votul lor va fi „pentru”. La nivel declarativ, 280 de senatori și deputați vor vota pentru demiterea Guvernului Cîțu.

Parlamentarii PSD au fost sfătuiți să evite adunările publice cu multe persoane și evenimentele care pot fi amânate pentru a nu se infecta cu virusul SARS-CoV-2, în contextul în care marți trebuie să fie prezenți în Parlament pentru a vota moțiunea de cenzură.

Moțiunea de cenzură a PSD are șanse foarte mari să treacă, dacă social-democrații o și votează, afirma Dan Barna. El preciza că USR va vota „pentru”. 

PNL îi așteptă în continuare pe cei de la USR PLUS la discuții, dar va „trage linie” în momentul în care vor vota moțiunea de cenzură a PSD, a declarat președintele PNL, Florin Cîțu. Acesta anunțase că va negocia cu parlamentarii pentru susținerea Guvernului pe care-l conduce.

Toate scenariile, pe masă

Premierul Florin Cîțu pare pregătit să pice Guvernul la moțiunea de cenzură de marți. El a spus, luni, după ședința BEX, că toate scenariile sunt pe masă și crede că PSD va veni cu o propunere de premier, care va fi susținută de USR și AUR.  

„Ar fi tupeu maxim să vii tot cu Florin Cîțu”, a spus Ludovic Orban despre varianta în care, dacă Guvernul ar fi demis, președintele Klaus Iohannis să îl desemneze tot pe Florin Cîțu să formeze guvernul.

De precizat că premierul Florin Cîțu a spus că toți parlamentarii PNL vor participa la moțiunea de marți, dar nu vor vota, aceasta fiind decizia luată în ședința BEX a PNL.

De ce are Laura Vicol dubii cu privire la voturile AUR și USR pentru moțiunea de cenzură

Deputatul PSD Laura Vicol a vorbit, în exclusivitate la DC News, despre moţiunea de cenzură de marţi. „Cu siguranţă, vom vota la vedere, pentru că, în continuare, vrem să nu existe niciun dubiu cu privire la calitatea votului nostru”, a precizat Laura Vicol.

„Am dubii cu privire la cei din AUR și USR”, a mai declarat Laura Vicol. „De ce spun acest lucru? Când moțiunea a fost citită în plen, USR și AUR au lipsit. În sală eram doar noi, cei de la PSD. Toți! Niciun reprezentat USR, AUR sau PNL, evident, nu s-a aflat în sală!", a subliniat Laura Vicol. Mai multe, AICI!

VEZI ȘI: Cîţu, susţinut de Iohannis la Guvern chiar dacă pică la moţiune? Vicol: Asta se va întâmpla dacă nu se va ajunge la alegeri anticipate

Rămâneți pe DCNews, pentru informații pe tot parcursul zilei și rezultatul moțiunii!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel