Rezultat VOT Guvern Cioloș

Parlamentul s-a reunit, miercuri, 20 octombrie, pentru votul de învestire a Guvernului propus de către Dacian Cioloş.

LIVE UPDATE:

- REZULTAT VOT: 88 PENTRU, 184 ÎMPOTRIVĂ. Cabinetul Cioloş nu a trecut de votul Parlamentului. Şedinţa a fost închisă.

- Rezultatul oficial urmează a fi anunţat în scurt timp.

- A ÎNCEPUT VOTUL. ÎN CURÂND, REZULTATELE.

- Anca Dragu prezintă procedura de vot.

- Dacian Cioloş ia din nou cuvântul. "Va fi votul conştiinţei dumneavoastă", a încheiat Cioloş.

- Marcel Ciolacu (PSD): "În timp ce noi am stat 2 ore aici să facem politică, alte câteva zeci de români au pierdut lupta cu viaţa. La fiecare 2 minute şi jumătate, un român moare răpus de Covid. Asta e moştenirea lăsată de fosta guvernare. Gândiţi-vă că am fi o sală arhiplină, inclusiv la balcoane, şi am fi 574 de oameni. Ieri, 574 de oameni au murit ieri de Covid. 574 de familii rămase fără cineva drag. Sunt copii care mor în timp ce clasa politică se ţine de jocuri ridicole pentru a accede la putere."

"Noi mai avem tupeul să le spunem oamenilor că suntem responsabili, stăm să analizăm cine e spartan şi Superman. Chiar nu ne pasă deloc de ceea ce se întâmplă? Acest joc politic al actualei puteri a mers prea departe. Eu consider că ne-am certat suficient. Când e nevoie de excavator ca să ne îngropăm morţii, înseamnă că este prea mult. Aşa nu se mai poate, e clar că acest guvern nu are cum să treacă. E o bătaie de joc la adresa românilor. Trebuie să punem urgent ceva în loc. De aceea fac apel către toţi şefii de partide: vă cer să ne întâlnim imediat şi să găsim împreuă o soluţie să scoatem România din criză. Gata cu politica! Nu se mai poate aşa, trebuie să facem altceva; politicienii să facă un pas în spate şi să vină experţii care să reducă numărul de morţi. Spectacolul sinistru trebuie să înceteze. Vă cer să fiţi în al 12-lea ceas bărbaţi de stat. Să trecem împreună România peste acest dezastru sanitar."

- A vorbit Claudiu Târziu (AUR), după care a venit rândul Dianei Şoşoacă. Apoi a venit rândul lui Alfred Simonis (PSD) şi al lui George Simion (AUR).

- A mai luat cuvântul Varujan Pambuccian, reprezentantul minorităţilor, altele decât cea maghiară. Acesta a spus că grupul din care face parte va vota liber. "Vor fi şi voturi pentru", a spus acesta.

- Lucian Romaşcanu (PSD) se adresează Ioanei Mihăilă: "Nu a existat ministru care să aibă pe conştiinţă mai multe victime, probabil în nicio perioadă a existenţei României. Doamna Ioana Mihăilă, există un cimitir care se măreşte în fiecare zi în România şi care ar putea să vă poarte numele".

- "PSD va vota împotriva acestui guvern făcut pe genunchi", a mai spus Romaşcanu. 

- Vorbeşte Kelemen Hunor (UDMR): "Acum un an nu am promis haos. De câteva săptămâni, cam de 1-2 luni, majoritatea clasei politice oferă cetăţii numai scandal. Vedem atitudine duplicitară, isterie şi balet politic inutil. Trebuie să cerem scuze de la oameni. (...) Stimaţi colegi, aţi cam rămas singuri. Astăzi veţi pica la acest test, dar începând de mâine trebuie să facem încă un efort de a resuscita coaliţia. Astăzi nu vom participa la vot. Ca să fim consecvenţi, pentru noi rămâne singura soluţie să fim prezenţi şi să nu participăm la vot. Şi să vă spun că vă aşteptăm la discuţii pentru a găsi soluţii împreună şi nu separat".

- A mai luat cuvântul Radi Mihail (USR) iar George Simion (AUR) a spus că el vrea să ia cuvântul la final.

- Ia cuvântul Alexandru Rafila (PSD): "Îl felicit pe Dacian Cioloş pentru discursul pe care l-a ţinut. Un discurs perfect, ideal, care ne duce într-o poziţie prin care noi trebuie să credem că ceea ce ne-a spus sunt lucruri care ar putea să se întâmple în România. Toţi ne dorim încheierea crizei de sănătate, politice, economice, dar avem în minte lucrurile care s-au întâmplat în trecut. MS a fost condus de USR. (...) Noi avem 18.000 de cazuri pe zi, peste 500 de persoane care decedează zilnic şi nu am auzit ieri la audierea doamnei ministru niciun mesaj prin care să-şi asume răspunderea".

- "Mă gândesc că domnul Dacian Cioloş a folosit acest discurs pentru a crea o responsabilitate suplimentară către parlamentari. Cred că, în această perioadă, dacă continuăm cu aceiaşi oameni, supunem poporul român unui experiment nefericit", a mai declarat Rafila. 

- Dacian Cioloş. premierul desemnat, se adresează Parlamentului: "Pandemia este o imensă tragedie care a îndurerat mii de familii. Un sfert de milion de români au fost afectaţi direct prin pierderea unuia dintre cei dragi. Nu intenţionez să polemizez cu nicio formă politică. Suntem în mijlocul furtunii şi nu ne permitem să fim superficiali sau iresponsabili. (...) Pentru toţi cei care şi-au pierdut viaţa, pentru familiile îndoliate, pentru cei care nu ştiu cum vor ieşi din această iarnă, suntem datori să răspundem cu solidaritate".

- Dacian Cioloş a cerut un moment de reculegere pentru victimele pandemiei. 

- "Formula guvernamentală propusă este adaptată cerinţelor momentului. Oameni care au experienţă pentru a ne asigura că vom avea posibilitatea de a acţiona din prima zi. Politica românească trebuie să depăşească partizanatul toxic. Ne interesează să scoatem căruţa din mocirlă, nu să ne certăm. (...) Punctajele de partid care ne îndeamnă pe unii şi alţii să ne atacăm, sunt bune pentru jurnalele de ştiri. E important să ne rupem din acest coşmar al strategiei politice prin care dorim să ne doborâm adversarul în mod permanent. Vă propun acest armistiţiu politic. Programul nostru de guvernare conţine soluţii pentru cele două crize: criza pandemică şi facturile la energie şi gaze", a mai declarat Cioloş.

- "În maxim 6 luni putem controla pandemia", a mai spus premierul desemnat, referindu-se la certificatul verde.

- "Vă cer un mandat limitat în timp şi care să se întindă pe perioada crizei", a mai afirmat Dacian Cioloş.

***

- Ora 10.13. A început şedinţa. 273 de parlamentari şi-au înregistrat prezenţa la şedinţă, a anunţat Anca Dragu. 

- "Dacian Cioloş și miniștrii desemnați au intrat în sala de plen. Aici suntem prezenți doar membri USR. Restul absentează. Cu mici excepții. Așa arată iresponsabilitatea. Mai sunt 5 minute până la începerea plenului", a scris Iulian Bulai pe Facebook. 

Iată şi o fotografie făcută de către parlamentarul USR: 

- LIVE VIDEO:

Youtube video image

- Dacian Cioloş, declaraţii înainte de şedinţă: 

"Sper în înţelepciunea parlamentarilor să voteze acest guvern. Sper ca mesajele noastre să-i convingă pe parlamentari, pentru că soluţia este aici, nu mai avem timp de pierdut, iar noi ştim ce avem de făcut", a declarat Cioloş.

- Ciolacu, înainte de şedinţă: "După aceste voturi, eu şi colegii mei care nu au făcut doza a treia (n.r. - de vaccin anti Covid-19), vom merge să o facem". Află ce a mai declarat preşedintele PSD, aici: Guvernul Cioloș, supus la vot. Ciolacu, primele declarații: După, mergem să facem doza trei!

- Şi Gabriela Firea (PSD) a anunţat că va lipsi de la şedinţă din cauză că are Covid-19. "Absentez motivat de la dezbaterea și votul de azi,din Parlament asupra programului guvernamental și listei miniștrilor premierului desemnat Dacian Cioloș. Deși chiar azi împlinesc trei săptămâni de la cea de-a 3-a doză de vaccin, în urma unui test am aflat că sunt pozitivă. Forma este una ușoară și așa sper să rămână. Toți din casă suntem vaccinați cu 3 doze : soțul, mama, apropiații dar acum suntem pozitivi", a scris Gabriela Firea pe Facebook.

- Ionuţ Moşteanu a anunţat că doi parlamentari USR vor lipsi de la şedinţă din cauză că sunt infectaţi cu noul coronavirus. 

***

Conform programului, premierul desemnat Dacian Cioloş va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Ulterior, vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii liste a Guvernului. DC News vă prezintă, atât în cadrul acestui articol cât şi prin materiale separate, principalele discuţii şi rezultatul votului. 


Candidaţii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş sunt: 

Dan Barna - ministrul Afacerilor Externe; Nicu Fălcoi - ministrul Apărării Naţionale; Alin Stoica - ministrul Afacerilor Interne; Stelian Ion - ministrul Justiţiei; Dragoş Pîslaru - ministrul Finanţelor; Cătălin Drulă - ministrul Transporturilor şi Infrastructurii; Cristina Prună - ministrul Energiei; Claudiu Năsui - ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului; George Căţean - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; Mihai Goţiu - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor; Cristian Ghinea - ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene; Ioana Mihăilă - ministrul Sănătăţii; Ionuţ Moşteanu - ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei; Oana Ţoiu - ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale; Corina Atanasiu - ministrul Educaţiei; Monica Berescu - ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării; Iulia Popovici - ministrul Culturii; Tudor Pop - ministrul Tineretului şi Sportului.

Marţi, miniştrii propuşi în Cabinetul Cioloş au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, toţi, cu excepţia ministrului propus la Transporturi, Cătălin Drulă, primind avize negative. Drulă a primit aviz favorabil din eroare procedurală, după ce în comisii nu s-au întrunit voturile necesare pentru un aviz nefavorabil. Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.

Pentru a fi învestit, Guvernul Cioloş are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. USR are 80 de deputaţi şi senatori şi nicio altă formaţiune politică parlamentară nu a anunţat că susţine Cabinetul propus de Dacian Cioloş.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel