UPDATE. Rezultat vot moțiune cenzură Guvern Dăncilă

Motiunea de cenzura
Motiunea de cenzura

Marţi, 18 iunie, s-a dezbătut și votat în Parlament moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot".

LIVE TEXT:

MOȚIUNEA A PICAT!

- numărul total de deputaţi şi senatori 465 - prezenţi 359

- numărul total de voturi 210, din care 200 pentru, 7 contra , 3 abțineri

- Potrivit unor surse Antena 3,  moţiunea a fost respinsă! 202 voturi pentru și 7 abțineri.

S-A ÎNCHEIAT VOTUL.

- Au votat la moțiune doar partidele de opoziție și câțiva dintre deputații minorităților.

- Chestorii si secretarul senatului sunt chemati. Continuă votul.

- Parlamentarii PSD și ALDE, prezenți, nu votează.

- A început votul secret cu bile asupra moțiunii de cenzură. Pentru a fi adoptată este nevoie de minimum 233 de voturi.

DEZBATEREA S-A ÎNCHEIAT. URMEAZĂ VOTUL.

Viorica Dăncilă

- Se pare că este un scenariu pe care-l repetaţi când este o moţiune de cenzură. Aţi vorbit despre OUG. Vreau să vă reamintesc că într-un an guvernul Cioloș a dat 114 OUG. Guvernul Boc a dat 130, Guvernul Dăncilă 114. Există o diferenţă: Guvernul Dăncilă nu a modificat 151 de articole într-o noapte ca guvernul Cioloș. De ce folosiţi dublu standard, spuneţi ce vă convine.

- Doamna Ţurcan vorbiţi de ignorarea votului oamenilor. Noi am învăţat din acest vot, nu repetăm greşelile. Dvs ignoraţi votul. Românii au votat în 2016 pentru o majoritate PSD-ALDE. Faceţi diferenţa între votul la parlamentare, europarlamentare şi locale. Am să rog pe cineva să vă explice semnificaţia fiecărui vot. Mai uşor cu ameninţările! Ştiu că vă puteţi da doctoratul în plângeri penale. Veţi face plangere împotriva tuturor celor care nu v-au votat şi nu o vor face pentru că nu inspiraţi încredere (...)

- Oamenii nu apreciază ura, jignirlie. Aş fi vrut să veniţi cu argumente. Dacă tot vorbiţi de partide mici, cred că faceţi referire la partidul care v-a promovat, PDL. Aţi devenit mult prea devreme aroganţi şi vă va duce la pierzanie. Ne vom vedea la următoarele alegeri generale şi vom vedea dacă veţi vorbi în acelaşi mod. Nu aveţi un plan de guvernare. Deci cum vreţi să guvernaţi ţara asta?

- Domnule Barna, pentru interesul dvs chiar sunteţi în stare de orice? Să duci în derizoriu rezultatele preşedinţiei Consiliului Uniunii? (....) Domnule Pașcan faceţi o gravă confuzie. Nu aţi înţeles ce au transmis românii (...) Dacă jigniţi, să nu credeţi că sunteţi mai puternic, nu aveţi argumente.

- Domnule Viziteu este jenantă abordarea dumneavoastră. La asemenea afirmaţii nu pot da un răspuns, nu mă pot coborî (...) Dvs veţi rămâne în istorie prin ura adusă în societate. Acest lucru va fi taxat de români.

- Am crezut că vom avea un dialog constructiv, că veţi veni cu lucruri pe care le putem prelua, dar aţi venit cu jigniri, acuze, dorinţa de a elimina anumite lucruri fără a pune nimic în loc (...) Nu am avut niciodată probleme penale, nici nu am.

- Cei care vor ca această țară să aibă stabilitate şi predictibilitate nu vor vota această moţiune de cenzură.

Fenechiu, replică pentru Șerban Nicolae

- PSD şi cei care se joacă cu lucruri de genul ăsta în loc să ţină cont de votul românilor, se ocupă cu prostii de genul ăsta.

Șerban Nicolae

- Spre deosebire de majoritatea semnatarilor, eu chiar am citit acest text şi nu am cum să nu observ câteva lucruri care ies în evidenţă (...) Domnul Fenechiu ar putea vota această moţiune deşi mai sper în demnitate. Când îi falsificaţi semnătura măcar apelaţi la unul care se pricepe, la ăla cu şapte case. Am urmărit intervenţiile pe care le-aţi avut (...)

- Dincolo de fracturirle logice, lozinci măcar este o moţiune politică (...) Vorbiţi de alegerile din 26 mai, s-au finalizat cumva numărătorilor? Ionuţ Apahideanu v-a făcut de râs cu rezultatele cu care vă mândriţi. Nu veţi scăpa. Veţi da socoteală pentru fraudă. 

- Acest guvern a închis peste 100 de dosare (...) Abia aştept următoarea moţiune de cenzură, să văd pe cine pune PNL să se facă de râs (...) Indiferent cât şi-ar dori unii puterea, colegi, nu fiţi complicii marii trădări legată de Valea Uzului. Acest text nu poate fi votat.

Stanciu Viziteu, USR

- Nimeni nu bănuia răul pe care îl veţi arunca asupra românilor (...) Nu ştiu dacă moţiunea va trece, dar pentru ce aţi făcut românii vă vor trimite în opoziţie, în istorie.

Tudor Benga

- Acet guvern trebuie să plece! (....) Nu doar eşecul guvernului privind organizarea alegerilor, ci şi reacţia de după. A dat un OUG să îşi protejeze baronii (...) Este inacceptabil să restricționăm accesul la vot a milioane de români. Guvernul Dăncilă trebuie să plece că afectează rezultatul la vot.

Vasile Câțu

- Sincer pe mine mă miră tupeul pe care îl aveţi să veniţi în fata românilor şi să spuneţi că vreţi să rămâneţi la guvernare. Aţi manipulat opinia publică şi aţi comis ilegalităţi pe bandă rulantă (...) Sunt doi ani şi jumătate de dezastru. Eu am să vorbesc despre ultimele 5 luni. Aceste lucruri ar fi trebui să vă facă să vă daţi demisia doamna premier. OUG 114 a omorât piaţa de capital, sistemul bancar a anunţat că pleacă din România, leul s-a depreciat. Asta a fost OUG 114 (....) Aţi pierdut locul de membru nepermanent Consiliul de Securitate al ONU (...)

- Şase luni vom sta să reparăm ce aţi făcut. Unele prostii nu mai pot fi corectate (...) Cel mai grav este că spuneţi că nu vă asumaţi bugetul. Când s-a discutat v-am spus că trebuie să semnaţi o declaraţie pe proprie răspundere să vă asumaţi bugetul, nu aţi vrut. Nu aveţi cum să guvernaţi această ţară.

Emil Pașcan

- Am urmărit această retorică glorioasă a guvernului şi m-am întrebat dacă înţelege guvernul în ce film ne aflăm (...) Nu trebuie să ne aşteptăm la mare lucru din partea Guvernului Dragnea 3. Doamna Dăncilă stâlceşte limba română. Teodorovici îndatorează România în fiecare oră. Domnul Daea luptă cu cormoranii. Doamnul Bădălău are nişte probleme de incontinența urinară şi face dedicaţii diasporei (....) Iată cum sunt trataţi românii. Când nu sunt bătuţi în fata Pieţei Victoriei, îi umileşte România la cozile interminabile (...).

Victor Ponta, PRO România

- Dacă Tăriceanu a beneficiat de timp de la PSD, eu mă mulţumesc cu cel de la PRO România. Parlamentarii PRO România nu au semnat textul moțiunii, dar vor vota pentru. A fost de la început un fake. Când spui doar "vrem să dăm jos guvernul" este clar că nu vrei de fapt, iar unii din semnatari care au guvernat în 2016 ştiu că dacă ajung la guvernare nu îi mai votează nimeni.

- Vom vota pentru moţiune pentru a atrage atenţia asupra adevăratei probleme. Doamna premier veţi avea probleme după, cu situaţia bugetară şi economică a României (...) Bomba a explodat deja, seamănă cu 2009. Să nu vă bazaţi pe mincinoşi şi laşi, doamna premier. Trebuie să luaţi măsuri imediat.

Călin Popescu Tăriceanu, ALDE:

- Cum le-ar sta românilor cu un guvern condus de un şomer politic; mă refer la domnul Orban. E un caz unic în ceea ce priveşte un partid liberal: să aibă la conducere un şomer.

- Românii au votat pentru stoparea abuzurilor, aidoma celor din regimul comunist. 

- Aţi ridicat insulta la rang de virtute. (...) Sunteţi susţinătorii unui preşedinte care a împărţit România între alegătorii lui şi penali. 

- Vorbiţi de şantaj şi de teroare dar nu sunteţi în stare să accedeţi la guvernare dar vreţi să o faceţi prin proteste, prin blocarea pieţelor şi a arterelor. Îmi pare foarte rău. Vă spun lucruri care ştiu că vă dor. Dumneavoastră care veniţi sporadic la putere dar nu prin alegeri ci prin nişte evenimente tragice? Dumneavoastră care contestaţi proprietatea privată şi spuneţi că familia ar trebui să dispară ca să trăiţi în grup?

- Nu cred că guvernarea PSD-ALDE e una perfectă. Am făcut şi lucruri bune, am făcut şi greşeli.

- În calitate de parlamentar am trecut prin nenumărate moţiuni de cenzură. M-am obişnuit să dau piept cu tot felul de acuzaţii la adresa mea sau a guvernului din care făceam parte sau pe care-l conduceam. Am înţeles că acesta este jocul democratic. Este un moment adânc şi larg mediatizat. Stau rudele şi vă urmăresc, e un spectacol.

-----------------------

Attila Korodi, UDMR: 

- Suntem obligaţi să sancţionăm coaliţia de guvernare. UDMR votează moţiunea.

- S-a reuşit evitarea unui conflict interetnic dar nu prin implicarea Guvernului.

- UDMR consideră că Guvernul României şi unele ministere au avut o responsabilitate cu privire la ce s-a întâmplat în 6 iunie în Valea Uzului.

--------------------------------

Dan Barna, USR:

- Dacă vă încăpăţânaţi să susţineţi acest guvern, în 2020 veţi dispărea o dată cu el. 

- Practic alungaţi românii din ţară. Românii nu mai au încredere în acest guvern. Vă cer, domnilor de la USR şi ALDE, să începeţi să ascultaţi voinţa românilor.

- După 26 mai, acest guvern nu mai are sprijinul poporului român. 

- Din păcate, dvs ne-aţi spus că avem un bilanţ pozitiv (n.r. - al preşedinţiei Consiliului UE). Da, am avut şansa să ne facem de râs şi în UE.

- Guvernul Dăncilă a fost o greşeală de la bun început şi este o catastrofă în prezent. 

-------------------------

Raluca Turcan, PNL:

- Votul la referendum a fost ca guvernul Dăncilă să fie trimis acasă. 

- Oamenii au dat un vot cu năduf. Românii au votat împotriva corupţiei politice, a poliţiei politice şi împotriva incompetenţei guvernului Dăncilă. Sunteţi guvernul incompetent al lui Liviu Dragnea. Cel puţin doi miniştri ar trebui să fie lângă Liviu Dragnea. 

- Tot ceea ce am scris în moţiunea de cenzură v-au confirmat-o oamenii la vot în 26 mai. V-au spus-o verde în faţă. În 26 mai oamenii au dat un vot foarte clar împotriva persoanei care a asigurat patronajul guvernului Dăncilă. 

--------------------------

Florin Iordache, PSD: 

- Noi vom asigura cvorumul şi nu vom vota moţiunea de cenzură.

- V-aţi făcut un obicei din a contesta orice emite majoritatea. Dacă blocaţi Parlamentul cu sesizări la CCR nu ne mai acuzaţi că suntem răi să guvernăm prin ordonanţe de urgenţă. 

- Dacă mi s-ar cere să descriu într-un singur cuvânt moţiunea, termenul este cel de ipocrizie. Acuzaţi votul din diaspora dar nu am auzit înainte de vot pe cineva de la opoziţie să ceară suplimentarea numărului de secţii de votare.

---------------------------------------- 

Viorica Dăncilă:

- Voi face referire şi la problematica votului românilor. (...) Spuneţi că voi răspunde pentru modul în care au fost organizate europarlamentarele. O acuzaţie extrem de gravă. Speraţi să vă vedeţi adversarii politici după gratii chiar dacă nu există temei. Să ştiţi că nu mă intimidaţi. (...) Urmează alegerile prezidenţiale. Aştept să văd câte propuneri de înfiinţare de secţii vor veni de la preşedinte şi de la partidele de opoziţie. 

- Voi respecta minoritatea maghiară indiferent de votul UDMR de astăzi. Sunt cetăţeni români, iar eu sunt prim-ministrul românilor. Dar nu voi accepta punerea în scenă a unor provocări interetnice în România. 

- Vă recomand să puneţi moţiunea într-un plic şi să i-o trimiteţi domnului Iohannis la Cotroceni. Majorarea alocaţiilor a fost amânată din cauza lui Klaus Iohannis. 

- Ne acuzaţi de lipsa investiţiilor. O vorbă goală la care eu răspund cu date concrete. Anul trecut am avut investiţii de 5,1 miliarde lei pentru obiective de impact major în economie, iar în 2019 vom depăşi acest prag.

- Guvernare e despre ceea ce faci bine pentru oameni, nu despre circ şi instabilitate.

- România are cea mai mare creştere economică din UE în ultimii doi ani şi jumătate. Rata şomajului şi numărul de şomeri au atins nivelul minim din ultimii 28 de ani. Avuţia românilor a ajuns la recordul maxim al ultimilor zece ani. Sunt date care arată că românii o duc mai bine. Nu o spun eu, o spune EUROSTAT. 

- E a treia oară când veniţi în faţa parlamentului fără nicio viziune. 

- Ce le propuneţi românilor? Ce vor câştiga dintr-o eventuală venire a dvs la guvernare? Austeritate? Dacă e aşa, trebuie să vă asumaţi public şi să le spuneţi românilor să se pregătească. Să le spuneţi că sunteţi alianţa austerităţii.

- E a treia oară când vin în Parlament ca prim-ministru cu ocazia unei moţiuni de cenzură. (...) Am parcurse textul cu speranţa că voi găsi măcar o idee constructivă. Nu am găsit. Arată doar incapacitatea opoziţiei de a livra un proiect serios. Stimaţi colegi din opoziţie, vă întreb cu sinceritate: chiar vă doriţi să veniţi la guvernare? Eu ştiu că nu. 

---------------------------------------

- Este depusă lista cu cei înscrişi la cuvânt. Cristina Prună prezintă moţiunea de cenzură: "Duminică, 26 mai, românii au votat în mod covârşitor cea mai legitimă moţiune de cenzură împotriva celei mai toxice guvernări. Românii au spus un 'da' categoric pentru o Românie europeană. (...) În 2 ani şi jumătate, PSD şi ALDE au dezbinat o ţară întreagă, au mutilat legi importante. Au atentat la bazele democraţiei româneşti şi ale statului de drept. (...) Doamna prim-ministru, rolul dvs s-a încheiat, puteţi pleca liniştită acasă. (...) În fiecare zi petrecută de guvernul PSD-ALDE pierdem şansa de a ne dezvolta cu fonduri europene gratuite. Pierdem spitale regionale şi şcoli moderne".

- Este păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor deportărilor în Bărăgan.

- Este întrunit cvorumul, anunţă Marcel Ciolacu. Şedinţa Camerei Deputaţilor şi Senatului e declarată deschisă. 

- Începe şedinţa. S-a stabilit ca votul pentru prezenţă şi cvorum să se facă electronic.

- Parlamentarii încep să intre în sala de plen. În curând va începe şedinţa.


LIVE VIDEO:

UPDATE 1: Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marți, că negocierile pentru moțiunea de cenzură vor continua până în momentul votului din plen. El a afirmat că parlamentarii PSD-ALDE trebuie să înțeleagă că oamenii vor un alt guvern. "Până la momentul votului, aceste voturi și negocieri vor continua și vom cuantifica, la vot, câte voturi efective va avea moțiunea de cenzură.

Parlamentarii PSD și ALDE trebuie să înțeleagă că românii vor altă guvernare, că românii nu mai acceptă această coaliție la putere și că este în puterea fiecăruia dintre ei să decidă ca voința românilor să fie transpusă în fapte. Orice parlamentar ALDE sau PSD care va vota moțiunea de cenzură va avea șansa să își repare imaginea publică să se debaraseze de ultimii doi ani jumătate în care au fost complicii unui regim ticălos și să își poată continua cariera politică, fie în partidul din care fac parte, fie într-o altă formațiune politică", a transmis Orban. 

ŞTIREA INIŢIALĂ: DC News va transmite, în cadrul acestui articol principalele declaraţii ale liderilor politici de la tribuna Parlamentului, precum şi rezultatul votului asupra moţiunii de cenzură depusă de către opoziţie. Moţiunea de cenzură a fost depusă şi citită săptămâna trecută în plen de deputatul liberal Gigel Ştirbu.  Documentul este semnat de 173 de parlamentari aparţinând grupurilor PNL, USR, PMP, UDMR şi neafiliaţi. 

Pentru a fi adoptată este nevoie de 233 de voturi favorabile. Conform calculelor, parlamentarii Opoziţiei sunt: 93 - PNL, 40 - USR, 17 - PMP, 30 - UDMR, iar PRO România are 24, în total fiind 204.  De cealaltă parte, PSD are 208 parlamentari, iar ALDE - 31, în total fiind 239 de deputaţi şi senatori ai puterii. Mai sunt 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale, care ar putea fi atraşi, la negocieri, să voteze moţiunea, precum şi 5 parlamentari neafiliaţi. 

Ce spun semnatarii moţiunii

În moţiunea de cenzură se arată că România are nevoie urgentă de un guvern cu o viziune proeuropeană, cu maximum 15 ministere, nu cu 27, orientat către priorităţile de dezvoltare a ţării: educaţia, sănătatea, investiţiile publice şi atragerea fondurilor europene. Semnatarii moţiunii de cenzură atrag atenţia că "viitorul guvern are obligaţia să-şi dea tot concursul pentru implementarea unui sistem de vot modern şi actual care să permită în mod efectiv fiecărui cetăţean român aflat în străinătate să voteze". 

"Votaţi pentru această moţiune, pentru că votul românilor nu poate fi ignorat de niciun politician din România! Haideţi ca de mâine să începem schimbarea în bine, să începem să construim, pentru că ţara are nevoie de un guvern competent şi de multă muncă în interesul tuturor!" - este îndemnul adresat de iniţiatorii moţiunii către colegii lor parlamentari. Potrivit documentului, "sancţiunea împotriva PSD şi împotriva Guvernului vine direct de la cetăţeni, care au spus răspicat că nu mai vor un guvern incapabil să ducă ţara spre bine şi care are o singură prioritate făţişă - atacurile permanente la adresa Justiţiei". 

LIVE TEXT:

Șerban Nicolae

- Spre deosebire de majoritatea semnatarilor, eu chiar am citit acest text si nu am cum sa nu observ cateva lucruri care ies in evidenta (...) Domnul Fenechiu ar putea vota aceasta motiune desi mai sper in demnitate. Cand ii falsificati semnatura macar apelati la unul care se pripcepe, la ala cu sapte case. Am urmarit interventiile pe care le-ati avut (...)

- Dincolo de fracturile logice, lozinci macar este o motiune politica (...) Vorbiti de alegerile din 26 mai, s-au finalizat cumva numaratorilor? Ionut Apahideanu v-a facut de ras cu rezultatele cu care va mandriti. Nu veti scapa. Veti da socoteala pentru frauda (....) 

- Nimeni nu banuia raul pe care il veti arunca asupra romanilor (...) Nu stiu daca motiunea va trece, dar pentru ce ati facut romanii va vor trimite inopozitie, in istorie.

Tudor Benga

- Acet guvern trebuie sa plece! (....) Nu doar esecul guvernului privind organizarea alegerileor ci si reactia de dupa. A dat un OUG sa isi protejeze baronii (...) Este inacceptabil s arestrictionam accesul la vot a milioane de romani. Guvernul Dancila trebuie s aplece ca afecteaza rezultatul la vot.

Vasile Câțu

- Sincer pe mine ma mira tupeul pe care il aveti sa veniti in fata romanilor si sa spuneti ca vreti sa ramaneti la guvernare. Ati manipulat opinia pblica si ati comis ilegalitati pe banda rulanta (...) Sunt doi ani si jumatate de dezastru. Eu am sa vorbesc despre ultimele 5 luni. Aceste lucruri ar fi trebui sa va faca sa va dati demisia doamna premier. OUG 114 a omorat piata de capital, sistemul bancar a anuntat ca pleaca din Romania, leul s-a depreciat. Asta a fost OUG 114 (....) Ati pierdut locul de membru nepermanent Consiliul de Securitate al ONU (...)

- Sase luni vom sta sa reparam ce ati facut. Unele prostii nu mai pot fi corectate (...) Cel mai grav este ca spuneti ca nu va asumati bugetul. Cand s-a discutat v-am spus ca trebuie sa semnati o declaratie pe proprie raspundere sa va asumati bugetul, nu ati vrut. Nu aveti cum sa guvernati aceasta tara. 

Emil Pașcan

- Am urmarit aceasta retorica glorioasa a guvernului si m-am intrebat daca intelege guvernul in ce film ne aflam (...) Nu trebuie sa ne asteptam la mare lucru din partea Guvernului Dragnea 3. Doamna Dancila stalceste limba romana. Teodorovici indatoreaza Romania in fiecare ora. Domnul Daea lupta cu cormoranii. Doamnul Badalau are niste probleme de incontinenta urinara si face dedicatii diasporei (....) Iata cum sunt tratati romanii. Cand nu sunt batuti in fata Pietei Victoriei, ii umileste Romania la cozile interminabile (...).

Victor Ponta, PRO România

- Daca Tariceanu a beneficiat de timp de la PSD, eu ma multumesc cu cel de la PRO Romania. Parlamentarii PRO Romania nu au semnat textul mtiunii, dar vor vota pentru. A fost de la inceput un fake. Cand spui doar "vrem sa dam jos guvernul" este clar ca nu vrei de fapt, iar unii din semnatari care au guvernat in 2016 stiu ca daca ajung la guvernare nu ii mai voteaza nimeni.

- Vom vota pentru motiune pentru a atrage atentia asupra adevaratei probleme. Doamna premier veti avea probleme dupa, cu situatia bugetara si economica a Romaniei (...) Bomba a explodat deja, seamana cu 2009. Sa nu va bazati pe mincinosi si lasi, doamna premeir. Trebuie sa luati masuri imediat.

Călin Popescu Tăriceanu, ALDE:

- Cum le-ar sta românilor cu un guvern condus de un şomer politic; mă refer la domnul Orban. E un caz unic în ceea ce priveşte un partid liberal: să aibă la conducere un şomer.

- Românii au votat pentru stoparea abuzurilor, aidoma celor din regimul comunist. 

- Aţi ridicat insulta la rang de virtute. (...) Sunteţi susţinătorii unui preşedinte care a împărţit România între alegătorii lui şi penali. 

- Vorbiţi de şantaj şi de teroare dar nu sunteţi în stare să accedeţi la guvernare dar vreţi să o faceţi prin proteste, prin blocarea pieţelor şi a arterelor. Îmi pare foarte rău. Vă spun lucruri care ştiu că vă dor. Dumneavoastră care veniţi sporadic la putere dar nu prin alegeri ci prin nişte evenimente tragice? Dumneavoastră care contestaţi proprietatea privată şi spuneţi că familia ar trebui să dispară ca să trăiţi în grup?

- Nu cred că guvernarea PSD-ALDE e una perfectă. Am făcut şi lucruri bune, am făcut şi greşeli.

- În calitate de parlamentar am trecut prin nenumărate moţiuni de cenzură. M-am obişnuit să dau piept cu tot felul de acuzaţii la adresa mea sau a guvernului din care făceam parte sau pe care-l conduceam. Am înţeles că acesta este jocul democratic. Este un moment adânc şi larg mediatizat. Stau rudele şi vă urmăresc, e un spectacol.

-----------------------

Attila Korodi, UDMR: 

- Suntem obligaţi să sancţionăm coaliţia de guvernare. UDMR votează moţiunea.

- S-a reuşit evitarea unui conflict interetnic dar nu prin implicarea Guvernului.

- UDMR consideră că Guvernul României şi unele ministere au avut o responsabilitate cu privire la ce s-a întâmplat în 6 iunie în Valea Uzului.

--------------------------------

Dan Barna, USR:

- Dacă vă încăpăţânaţi să susţineţi acest guvern, în 2020 veţi dispărea o dată cu el. 

- Practic alungaţi românii din ţară. Românii nu mai au încredere în acest guvern. Vă cer, domnilor de la USR şi ALDE, să începeţi să ascultaţi voinţa românilor.

- După 26 mai, acest guvern nu mai are sprijinul poporului român. 

- Din păcate, dvs ne-aţi spus că avem un bilanţ pozitiv (n.r. - al preşedinţiei Consiliului UE). Da, am avut şansa să ne facem de râs şi în UE.

- Guvernul Dăncilă a fost o greşeală de la bun început şi este o catastrofă în prezent. 

-------------------------

Raluca Turcan, PNL:

- Votul la referendum a fost ca guvernul Dăncilă să fie trimis acasă. 

- Oamenii au dat un vot cu năduf. Românii au votat împotriva corupţiei politice, a poliţiei politice şi împotriva incompetenţei guvernului Dăncilă. Sunteţi guvernul incompetent al lui Liviu Dragnea. Cel puţin doi miniştri ar trebui să fie lângă Liviu Dragnea. 

- Tot ceea ce am scris în moţiunea de cenzură v-au confirmat-o oamenii la vot în 26 mai. V-au spus-o verde în faţă. În 26 mai oamenii au dat un vot foarte clar împotriva persoanei care a asigurat patronajul guvernului Dăncilă. 

--------------------------

Florin Iordache, PSD: 

- Noi vom asigura cvorumul şi nu vom vota moţiunea de cenzură.

- V-aţi făcut un obicei din a contesta orice emite majoritatea. Dacă blocaţi Parlamentul cu sesizări la CCR nu ne mai acuzaţi că suntem răi să guvernăm prin ordonanţe de urgenţă. 

- Dacă mi s-ar cere să descriu într-un singur cuvânt moţiunea, termenul este cel de ipocrizie. Acuzaţi votul din diaspora dar nu am auzit înainte de vot pe cineva de la opoziţie să ceară suplimentarea numărului de secţii de votare.

---------------------------------------- 

Viorica Dăncilă:

- Voi face referire şi la problematica votului românilor. (...) Spuneţi că voi răspunde pentru modul în care au fost organizate europarlamentarele. O acuzaţie extrem de gravă. Speraţi să vă vedeţi adversarii politici după gratii chiar dacă nu există temei. Să ştiţi că nu mă intimidaţi. (...) Urmează alegerile prezidenţiale. Aştept să văd câte propuneri de înfiinţare de secţii vor veni de la preşedinte şi de la partidele de opoziţie. 

- Voi respecta minoritatea maghiară indiferent de votul UDMR de astăzi. Sunt cetăţeni români, iar eu sunt prim-ministrul românilor. Dar nu voi accepta punerea în scenă a unor provocări interetnice în România. 

- Vă recomand să puneţi moţiunea într-un plic şi să i-o trimiteţi domnului Iohannis la Cotroceni. Majorarea alocaţiilor a fost amânată din cauza lui Klaus Iohannis. 

- Ne acuzaţi de lipsa investiţiilor. O vorbă goală la care eu răspund cu date concrete. Anul trecut am avut investiţii de 5,1 miliarde lei pentru obiective de impact major în economie, iar în 2019 vom depăşi acest prag.

- Guvernare e despre ceea ce faci bine pentru oameni, nu despre circ şi instabilitate.

- România are cea mai mare creştere economică din UE în ultimii doi ani şi jumătate. Rata şomajului şi numărul de şomeri au atins nivelul minim din ultimii 28 de ani. Avuţia românilor a ajuns la recordul maxim al ultimilor zece ani. Sunt date care arată că românii o duc mai bine. Nu o spun eu, o spune EUROSTAT. 

- E a treia oară când veniţi în faţa parlamentului fără nicio viziune. 

- Ce le propuneţi românilor? Ce vor câştiga dintr-o eventuală venire a dvs la guvernare? Austeritate? Dacă e aşa, trebuie să vă asumaţi public şi să le spuneţi românilor să se pregătească. Să le spuneţi că sunteţi alianţa austerităţii.

- E a treia oară când vin în Parlament ca prim-ministru cu ocazia unei moţiuni de cenzură. (...) Am parcurse textul cu speranţa că voi găsi măcar o idee constructivă. Nu am găsit. Arată doar incapacitatea opoziţiei de a livra un proiect serios. Stimaţi colegi din opoziţie, vă întreb cu sinceritate: chiar vă doriţi să veniţi la guvernare? Eu ştiu că nu. 

---------------------------------------

- Este depusă lista cu cei înscrişi la cuvânt. Cristina Prună prezintă moţiunea de cenzură: "Duminică, 26 mai, românii au votat în mod covârşitor cea mai legitimă moţiune de cenzură împotriva celei mai toxice guvernări. Românii au spus un 'da' categoric pentru o Românie europeană. (...) În 2 ani şi jumătate, PSD şi ALDE au dezbinat o ţară întreagă, au mutilat legi importante. Au atentat la bazele democraţiei româneşti şi ale statului de drept. (...) Doamna prim-ministru, rolul dvs s-a încheiat, puteţi pleca liniştită acasă. (...) În fiecare zi petrecută de guvernul PSD-ALDE pierdem şansa de a ne dezvolta cu fonduri europene gratuite. Pierdem spitale regionale şi şcoli moderne".

- Este păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor deportărilor în Bărăgan.

- Este întrunit cvorumul, anunţă Marcel Ciolacu. Şedinţa Camerei Deputaţilor şi Senatului e declarată deschisă. 

- Începe şedinţa. S-a stabilit ca votul pentru prezenţă şi cvorum să se facă electronic.

- Parlamentarii încep să intre în sala de plen. În curând va începe şedinţa.


LIVE VIDEO:

UPDATE 1: Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marți, că negocierile pentru moțiunea de cenzură vor continua până în momentul votului din plen. El a afirmat că parlamentarii PSD-ALDE trebuie să înțeleagă că oamenii vor un alt guvern. "Până la momentul votului, aceste voturi și negocieri vor continua și vom cuantifica, la vot, câte voturi efective va avea moțiunea de cenzură.

Parlamentarii PSD și ALDE trebuie să înțeleagă că românii vor altă guvernare, că românii nu mai acceptă această coaliție la putere și că este în puterea fiecăruia dintre ei să decidă ca voința românilor să fie transpusă în fapte. Orice parlamentar ALDE sau PSD care va vota moțiunea de cenzură va avea șansa să își repare imaginea publică să se debaraseze de ultimii doi ani jumătate în care au fost complicii unui regim ticălos și să își poată continua cariera politică, fie în partidul din care fac parte, fie într-o altă formațiune politică", a transmis Orban. 

ŞTIREA INIŢIALĂ: DC News va transmite, în cadrul acestui articol principalele declaraţii ale liderilor politici de la tribuna Parlamentului, precum şi rezultatul votului asupra moţiunii de cenzură depusă de către opoziţie. Moţiunea de cenzură a fost depusă şi citită săptămâna trecută în plen de deputatul liberal Gigel Ştirbu.  Documentul este semnat de 173 de parlamentari aparţinând grupurilor PNL, USR, PMP, UDMR şi neafiliaţi. 

Pentru a fi adoptată este nevoie de 233 de voturi favorabile. Conform calculelor, parlamentarii Opoziţiei sunt: 93 - PNL, 40 - USR, 17 - PMP, 30 - UDMR, iar PRO România are 24, în total fiind 204.  De cealaltă parte, PSD are 208 parlamentari, iar ALDE - 31, în total fiind 239 de deputaţi şi senatori ai puterii. Mai sunt 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale, care ar putea fi atraşi, la negocieri, să voteze moţiunea, precum şi 5 parlamentari neafiliaţi. 

Ce spun semnatarii moţiunii

În moţiunea de cenzură se arată că România are nevoie urgentă de un guvern cu o viziune proeuropeană, cu maximum 15 ministere, nu cu 27, orientat către priorităţile de dezvoltare a ţării: educaţia, sănătatea, investiţiile publice şi atragerea fondurilor europene. Semnatarii moţiunii de cenzură atrag atenţia că "viitorul guvern are obligaţia să-şi dea tot concursul pentru implementarea unui sistem de vot modern şi actual care să permită în mod efectiv fiecărui cetăţean român aflat în străinătate să voteze". 

"Votaţi pentru această moţiune, pentru că votul românilor nu poate fi ignorat de niciun politician din România! Haideţi ca de mâine să începem schimbarea în bine, să începem să construim, pentru că ţara are nevoie de un guvern competent şi de multă muncă în interesul tuturor!" - este îndemnul adresat de iniţiatorii moţiunii către colegii lor parlamentari. Potrivit documentului, "sancţiunea împotriva PSD şi împotriva Guvernului vine direct de la cetăţeni, care au spus răspicat că nu mai vor un guvern incapabil să ducă ţara spre bine şi care are o singură prioritate făţişă - atacurile permanente la adresa Justiţiei". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel