În opinia analistului Cozmin Gușă, după rezultatele recentelor alegeri din Republica Moldova și Bulgaria, România devine o enclavă, care capătă statutul de insula proamericană. Asta după ce în Republica Moldova a fost ales Igor Dodon, iar în Bulgaria candidatul socialist Rumen Radev.
Publicitate
Concluzia cea mai importantă după rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și din Bulgaria este că România are statut de insulă proamericană și trebuie să-și modifice negocierile de la nivelul structurilor de stat implicate, pentru a putea rezista acestei presiuni," a afirmat Cozmin Gușă la emisiunea Jocuri de Putere de la Realitatea TV, moderată de Rareș Bogdan.
Consultantul politic evidențiază că, după ce în Bulgaria a câștigat alegerile socialistul Rumen Radev, considerat a fi apropiat al Moscovei, iar în Republica Moldova a devenit președinte candidatul prorus Igor Dodon, la care se adaugă faptul că liderul de la Moscova a ”bătut palma” cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, Marea Neagră a devenit ”o prietenă a Rusiei și mai puțin un spațiu marin de sorginte euroatlantică”.
În opinia sa, asistăm la imaginea de ”enclavizare” a României.
”Veștile din Chișinău și din Bugaria arată foarte clar că Moscova nu dorește să negocieze simpatia față de Eurasia sau față de Rusia cu niciunul dintre liderii gen Borisov (premierul demisionar al Bulgariei, n.r.). Jocul se acutizează și se radicalizează. Semnul cel mai prost pentru geopoliticieni este că Rusia, prin socialistul de la Sofia, ne arată că nu dorește să negocieze influența în zonă cu intermediari de tip Germania în calitatea sa de lider informal al UE”, a precizat Cozmin Gușă.
Cine este vinovat
Acesta este efectul Obama, care a neglijat complet această zonă și care n-ar fi trebuit să aibă al doilea mandat, este de părere consultantul politic.
”Acum patru ani, Bulgaria nu era atât de prorusă și nici Ungaria nu făcuse toți pașii decisivi către Moscova. Serbia mai stătea să se gândească. Obama a neglijat această zonă. Noi am crezut în niste emisari care ne spuneau că această regiune este în atenția Americii pentru un parteneriat strategic, ca să ne trezim o insulă în care Moscova își face simțită prezența prin unelte extrem de tari. Acum, după efectul Obama, să vedem care va fi efectul Trump - cineva care nu doar că și-a exprimat simpatia față de politicile lui Putin, dar nu este preocupat de zona post-comunistă. Rusia nu are nevoie de vecini care să îi pună probleme”, a explicat Gușă.
În acest moment, mai spune consultantul politic, semnul axei Chișinău-Sofia este că Rusia nu negociază. Rusia arată că are nevoie de lideri care să spună clar că simpatizeză cu Moscova și cu politicile ei.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu