Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, luni, că este dezamăgit de rezultatul alegerilor din Republica Moldova. Președintele Senatului susține că acest rezultat trebuie să îi pună pe gânduri pe politicienii din România, iar Moldova trebuie sprijinită în continuare de țara noastră.
"Rezultatul alegerilor din Republica Moldova trebuie să ne dea de gândit tuturor factorilor politici din România - mă refer aici la partide, la Guvern, la Preşedinţie şi la celelalte instituţii. Într-un fel rezultatul poate ne surprinde, dar în mod cert, cel puţin pe mine, mă dezamăgeşte. Aici nu cred că putem să aruncăm vina asupra cetăţenilor moldoveni, ci trebuie să vedem care sunt factorii care au contribuit la acest rezultat", a afirmat Tăriceanu la Parlament.
El a arătat că legea pe baza căreia s-a desfăşurat procesul electoral din Republica Moldova limitează numărul de buletine de vot pentru diaspora şi, în acest mod, o parte dintre cetăţenii din diaspora nu au putut vota, distorsionându-se rezultatul.
"Al doilea element este cel legat de votul din Transnistria, care până acum era nesemnificativ, dar ca urmare a influenţei pe care Rusia a exercitat-o, votul din Transnistria a avut şi el o contribuţie importantă la rezultatul final în favoarea lui Igor Dodon", a mai spus Tăriceanu.
Tăriceanu a adăugat că nu trebuie, însă, să se "ascundă" şi modul în care a evoluat relaţia dintre România şi Moldova.
"Chiar dacă România nu se implică în procesul electoral - şi acesta este un lucru normal -, modul în care s-a desfăşurat relaţia în plan politic între România şi Moldova mai ales în ultimul an pe mine m-a dezamăgit profund. După o perioadă în care România a arătat fără niciun fel de echivoc că sprijină Republica Moldova nu numai politic, pe calea integrării în Uniunea Europeană, dar şi cu alte proiecte, anul acesta, Guvernul parcă a vrut să ne arate că nu se poate face nimic în relaţia cu Moldova", a susţinut Tăriceanu.
Potrivit Agerpres, el a mai arătat că "ajutorul care a fost decis de Guvernul Ponta, în loc să fie pus la dispoziţia Moldovei, a fost însoţit de o serie de condiţionalităţi care, în final, a făcut să fie neoperant sau să fie utilizat, practic, cu foarte mare întârziere şi fără eficacitate".
Tăriceanu a apreciat că şi în plan politic s-a resimţit o scădere a nivelului relaţiei.
"Trebuie să constatăm că există o rebalansare a raportului de forţe în Moldova şi ceea ce înseamnă, aşa cum am menţionat, influenţa din ce în ce mai puternică a Rusiei şi atunci, în final, trebuie să constatăm că lucrurile acestea adunate şi scăzute duc la rezultatul pe care l-am văzut", a subliniat şeful Senatului.
Potrivit lui Tăriceanu, datoria României este să nu depună armele şi să continue să susţină Moldova pe drumul pe care s-a angajat.
"Trebuie să remarc aici că în Parlament există în continuare o majoritate de parlamentari proeuropeni care susţin actualul Guvern şi eu cred că ei au nevoie în continuare de sprijin şi Moldova ca atare, care sigur că a făcut o alegere pentru preşedinte, dar preşedintele nu este nici singurul şi nici principalul decident în ceea ce priveşte parcursul viitor politic al Moldovei", a mai spus Călin Popescu-Tăriceanu.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu