Rezultate alegeri parlamentare anticipate Spania, 23 iulie 2023. PP se distanțează clar de partidul lui Sánchez în timp ce-n Spania se conturează scenariul unor noi alegeri

foto pexels
foto pexels

Au fost alegeri parlamentare anticipate în Spania. 

UPDATE: După numărarea a 96% din voturi, situația este neschimbată. 

După numărarea a 92% din voturi, lucrurile încep să fie clare: 

PSOE- 122

Sumar- 31

Vox- 33

PP- 136

Clar nu va fi cine va face majoritatea necesară de 176 de locuri. 

Rezultatele de până acum sugerează că PP și Vox ar avea împreună 169 de locuri – ceea ce înseamnă că ar trebui să obțină o mână de voturi de la alte partide pentru a-și asigura o majoritate în Parlamentul de 350 de locuri. Este o misiune dificilă, având în vedere că majoritatea partidelor regionale și-au exprimat ezitarea față de acordurile care ar ușura calea lui Vox către putere.

Socialiștii și Sumar ar avea 153 de locuri împreună, ceea ce înseamnă că ar putea încerca să încheie înțelegeri cu partidele regionale mai mici pentru a guverna. Dar acest lucru ar necesita săptămâni – dacă nu luni – de negocieri grele, ceea ce înseamnă că Spania riscă să se îndrepte către noi alegeri.

UPDATE: După numărarea a 76% din voturi, balanța se înclină în favoarea PP - Vox, cu 132 de locuri, respectiv 33. Socialiștii au 126 de locuri, iar Sumar 30. 

UPDATE: Sunt aproximativ 55% din voturi numărate, iar rezultatele  publicate de guvernul spaniol arată o diferență foarte mică între socialiști și PP.

PP are 130 de locuri. Socialiștii sunt aproape de ei cu 129. Partidul de extremă dreapta Vox are 33 de locuri, în timp ce mișcarea de stânga Sumar are 30, arată TheGuardian. 

Acest lucru sugerează că PP-Vox ar avea împreună 163 de locuri – un rezultat care nu ajunge la cele 176 de locuri necesare pentru o majoritate în parlamentul de 350 de locuri al țării.

Acestea sunt încă rezultate timpurii, totuși, așa că s-ar putea schimba pe măsură ce se numără mai multe voturi.

UPDATE: Partidul Popular de dreapta (PP) este proiectat să fie în frunte după alegerile generale din Spania - dar este posibil să aibă nevoie de sprijinul extremei drepte pentru a guverna. Potrivit a două sondaje, PP nu va ajunge la o majoritate parlamentară totală.

Cu toate acestea, sondajele sugerează că partidul ar putea guverna dacă face o alianță cu extrema dreaptă Vox, condusă de Santiago Abascal.

Pentru a prelua puterea, un partid trebuie să obțină o majoritate absolută de 176 de locuri sau să formeze o alianță care să dețină această majoritate. 

UPDATE: Alegerile anticipate din Spania s-au încheiat.

Deși nu există sondaje de ieșire de la urne, se așteaptă ca rezultatele inițiale să înceapă să apară la scurt timp după închiderea secțiilor de votare. 

Primul set de rezultate provizorii va fi anunțat în jurul orei 22:30 (20:30 GMT).

Sondajele sugerează că partidul ultraconservator Vox ar ar putea câștiga un loc în guvernul central al Spaniei. Votul are loc la câteva săptămâni după ce Spania a preluat președinția prin rotație a Uniunii Europene. O coaliție care include extrema dreaptă ar fi o lovitură simbolică pentru stânga europeană.

UPDATE: Blocul de dreapta se pregătește să câștige majoritatea la alegerile din Spania, arată sondajele


Spania ar putea avea prima sa participare de extremă-dreapta la guvernare de pe vremea lui Francisco Franco, după ce sondajele efectuate în ultima săptămână de campanie au arătat că Partidul Popular de centru-dreapta (PP) și cel anti-musulman și anti-feminist Vox ar câștiga suficiente locuri pentru a forma o coaliție.

PP urma să câștige 150 de locuri, în timp ce Vox avea 31 de locuri, suficient pentru o majoritate în Parlamentul de 350 de locuri, potrivit unui sondaj GAD3 al alegătorilor publicat după închiderea sondajelor. 

Un sondaj realizat de Sigma Dos a fost mai puțin concludent, prezicând 145-150 de locuri pentru PP și 24-27 de locuri pentru Vox. Socialiștii urmau să câștige 112 locuri, conform GAD3, și 113-118 locuri conform Sigma Dos, în timp ce platforma de extremă stângă condusă de ministrul Muncii, Yolanda Diaz, avea să obțină 27 de locuri, fie 28-31 de locuri.

GAD3 a declarat că sondajul său a chestionat 10.000 de persoane și s-a încheiat pe 22 iulie. Sondajul Sigma Dos a chestionat 17.000 de persoane și s-a încheiat duminică.

---- 

În jur de 37,5 milioane de alegători sunt chemaţi să reînnoiască componenţa Congresului Deputaţilor (350 de mandate) şi să aleagă 208 senatori. Aproape 2,5 milioane de persoane au votat deja prin corespondenţă, un număr record datorat faptului că scrutinul se desfăşoară, pentru prima dată, în plină vară. La ora 14:00, prezența la vot era de 40%. În 2019, la aceeași oră, era de 37%. 

Procesul de votare se va încheia la ora locală 20.00, însă, din cauza absenţei sondajelor la ieşirea de la urne, primele rezultate sunt aşteptate după o oră.

Alegeri în Spania. Marcel Ciolacu, mesaj pentru premierul Pedro Sanchez: "Un mare prieten al României"


Toate sondajele publicate până luni dădeau aproape certă o victorie a Partidului Popular (PP, dreapta), condus de Alberto Nunez Feijoo. Acesta are ca obiectiv să atingă cifra de 176 de deputaţi, care i-ar oferi majoritatea absolută în camera legislativă inferioară. Niciun sondaj nu anticipează însă un asemenea scor pentru PP, care ar trebui, prin urmare, să recurgă la o alianţă, pentru care singurul partener potenţial este Vox, un partid de extremă dreapta, ultranaţionalist şi ultraconservator, născut în 2013 dintr-o scindare a PP.

Pedro Sanchez a anunţat pe 29 mai convocarea de alegeri anticipate după ce partidul său şi Podemos au fost învinse în alegerile regionale şi municipale.

Alegeri cruciale în Spania. Pentru prima oară de la moartea lui Franco, extrema-dreaptă poate ajunge în guvern

Prim-ministrul și candidatul PSOE, Pedro Sánchez, a votat la 9:10 în Madrid. Acolo a fost primit de suporteri care strigau „președinte, președinte”, în timp ce un alt grup a strigat „afară, afară” și „mincinos”. Sánchez a făcut apel la o mobilizare „istorică” și a dat asigurări că are „vibrații bune” înainte de ziua alegerilor. 

Liderul Partidului Popular, Alberto Núñez Feijóo, a votat la ora 11:30 la școala Ramiro de Maeztu, în care Pedro Sánchez a studiat în tinerețe. ”Spania poate începe o nouă era” a spus el, strigat, de asemenea, ”președinte”. 

Santiago Abascal a votat la ora 11:15 la Școala Cristo Rey din cartierul Hortaleza, unde a fost avansat un rezultat „eroic” pentru Vox după ceea ce, a apreciat el, a fost o campanie de manipulare împotriva Vox. ”Sprijinul pe care îl primim va fi eroic” a spus Abascal. 

Liderul Sumar a fost candidatul cel mai în urmă și a votat la 12:4. În declarații adresate presei, Yolanda Díaz a cerut să reflecteze asupra faptului că „votul nu a căzut din cer”, insistând că sunt multe în joc la aceste alegeri: „pentru oamenii generației noastre sunt cu siguranță cele mai importante alegeri, suntem în joc pentru următorul deceniu”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel