REZULTATELE ALEGERILOR EUROPARLAMENTARE 2014 sunt analizate pentru DCNews de sociologul Ana Bulai, care consideră că atât pentru partidele care au obținut mandate în Parlamentul European, cât și pentru independentul Mircea Diaconu, scrutinul electoral din 25 mai a fost ”un eșec de la cap la coadă”.
Alegeri europarlamentare – între formol si naftalină
Alegerile europarlamentare au fost un eșec de la cap la coadă, continuând, cu prisosință, să fie un eșec și după. Ca o inundație, care nu doar distruge prin puterea apei, dar mai provoacă și molime după retragerea lor.
Un eveniment în care toată lumea a pierdut. Politicienii români, pentru că au rămas la nivelul huiduielilor dâmbovițene fără nicio conexiune cu problemele europene, electoratul, pentru că a mai exercitat încă un vot de tip tribal, pentru ”a lu’ cutare”, fără nicio legătură cu vreo tematică politică sau ideologie, partidele, pentru că au mai făcut un pas înainte în autismul lor social. În țară, din punctul meu de vedere, toate partidele au pierdut, deși niciun partid nu pare dispus să înțeleagă motivele, ci doar să găsească țapi ispășitori.
PSD (în alianța propusă) - a pierdut, pentru că după doi ani de guvernare, cu cea mai mare structură de partid și propagandă din țară a dovedit că nu poate să se țină singur pe picioare, să propună singur un candidat la președinție și aleargă după resuscitarea unui alianțe (USL) aflată în moarte clinică.
PNL- a pierdut nu neapărat un număr de voturi, cât mai degrabă un rol pe scena politică. Ba mai mult, din disperarea de a se menține, pare să se sinucidă iremediabil, ca în nisipuri mișcătoare. Va fi extrem de greu să explici unui electorat cum până ieri se înjurau cu PDL, iar azi vorbesc de fuziune, cum e să defilezi cu ALDE și să negociezi cu PPE pe la spate și mai ales cum un partid care a supraviețuit două Războaie Mondiale și o dictatură e gata într-o după-amiază să renunțe la tot pentru o vrabie de pe gard. Pentru că, de fapt, asta se negociază cu PDL.
PDL - dă semne ca încă nu și-a revenit după guvernare, după scindări și lupte interne și încearcă resuscitarea unei alianțe deja îngropată, Alianța DA, fără să înțeleagă că-s alte vremuri și alt context.
PMP - a pierdut pentru că a mizat prea mult pe Traian Băsescu. Un alt aproape ”fost” pe prima scenă a politicii românești. După 25 de ani de politică liberă, după sfârșitele de mandat Iliescu și Constantinescu, PMP nu a înțeles că e greu să mai păcălești cu un produs politic căruia i s-a pus deja eticheta cu termenul de valabilitate pe frunte, chiar dacă ”perioada de garanție” este încă valabilă.
Mircea Diaconu a pierdut. Chiar dacă ajunge în Parlamentul European, știe că a jucat doar ”reconstituirea” candidaturii independente pe care am văzut-o în mandatul anterior cu EBa. O independență de fațadă, cu mesajul ”anti-sistemului” sprijinit din interiorul acestui sistem …
Despre ceilalți, nu sunt multe de spus: personaje și structuri bizare. Poate doar despre UDMR, care, la procentul pe care îl au în populație, raportat la prezența la vot, ar fi trebuit să aibă o cotă dublă față de cât au obținut. Dar nici ei nu s-au omorât cu mobilizarea.
Nici la nivel european nu s-a înțeles mare lucru. Marile partide europene par mai preocupate de dușmanul comun, ”euroscepticii extremiști”, decât de gafele care i-au dus la pierderea încrederii electorilor. Și, în virtutea liniștii pentru încă 5 ani, au de gând să se coalizeze, neînțelegând că lăsarea doar a extremiștilor în opoziție va duce la creștere firească a ponderii lor și la subminarea construcției europene.
Europarlamentarele din 2014, din Romania de graniță UE, arată că, în continuare, votăm oameni, nu ideologii, clanuri, nu structuri. Nici nu știu de ce ne mai mirăm că nu funcționează instituțional această țară! Într-un fel e bine, pentru că acest sistem ne-a ferit de extremism doctrinar. În celălalt fel e rău, pentru că ne ține departe și de dezvoltare. Supraviețuim.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu