Rezultatele alegerilor europarlamentare au fost anticipate de INSCOP Research

În contextul în care în spațiul public se discută intens despre faptul că rezultatele alegerilor europarlamentare au reprezentat o surpriză determinată de prezența masivă la vot, INSCOP Research face precizarea că datele culese în cadrul Barometrului Actualității Românești, realizat la comanda Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS), din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019, cu o marjă de eroare de ± 3%, au fost confirmate atât în ceea ce privește prezența, cât și procentele înregistrate în alegerile din 26 mai.

INSCOP Research a măsurat atunci, printr-un sondaj de opinie realizat la nivel național, intenția românilor de a se prezenta la urne la alegerile europarlamentare  pe o scală de la 1 la 10, în care nota 1 însemna ”sigur nu voi vota”, iar nota 10 înseamna ”sigur voi vota”. 11% dintre respondenți au ales varianta 1, 1,8% varianta 2, 1,9% varianta 3, 3,1% varianta 4. Varianta 5 a fost aleasă de 4,9% dintre respondenți, în timp ce pentru varianta 6 au optat 4,5% dintre români, pentru varianta 7 au optat 5,9%, iar pentru varianta 8 au optat 9,3%. 11% dintre respondenți au ales varianta 9, în timp ce 39,3% au declarat că vor merge sigur să voteze. 7,2% reprezintau non-răspunsuri. Opțiunea 10 indica o intenție foarte sigură de participare și a fost indicată de 39,2% dintre paticipanții la sondaj. Cumulând variantele 9 și 10, 50,3% dintre respondenți declarau că vor merge sigur și foarte sigur la vot.  În realitate, pe 26 mai, s-au prezentat la vot 49,02% dintre români.

Dintre cei 50,3% care declarau la sfârșitul lunii aprilie - începutul lunii mai că vor merge sigur și foarte sigur la vot, 27,1% spuneau că vor vota cu PNL, 26,3% cu PSD și 18,4% cu Alianța 2020 USR-PLUS. Pentru comparație, PNL se situează pe primul loc la alegerile europarlamentare, după numărarea a 97,02% din totalul voturilor exprimate în România (luîm în considerare doar rezultatele alegerilor din România deoarece sondajul de opinie a măsurat doar voturile exprimat pe teritoriul național), cu 26,79 %, PSD pe locul al doilea cu 23,37%, iar Alianţa USR-PLUS pe locul al treilea cu 21,42%. Așadar diferențele dintre rezultatele alegerilor și rezultatele sondajului de opinie sunt în marja de eroare a sondajului realizat de INSCOP Research la comanda LARICS!

Dintre românii care își exprimau o opțiune de vot în sondajul de opinie, ceea ce reprezenta 63,1% din eșantion, 27,6% intenționau să voteze cu PNL (față de 26,3% în martie), iar 25,5% cu PSD (față de 26,9% în martie). Urma Alianța 2020 USR-PLUS cu 16,5% (față de 15,3% în martie 2019).

Dacă luam în considerare doar respondenții care alegeau varianta 10 la întrebarea privind prezența la vot, (39,2% din populație), 26,4% dintre respondenți declarau că ar vota cu PSD, iar 26,1% cu PNL. Urma Alianța 2020 USR-PLUS cu 20,1%.

Precizăm că baza de date a Barometrului Actualității Românești a fost pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a instituție de către Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, entitatea care a comandat cercetarea socioligică, într-un demers de transparență fără precedent pentru România ultimilor ani.

INSCOP Research a realizat estimări pre-electorale cu o acuratețe la fel de mare la alegerile europarlamentare din 2014 și la alegerile prezidențiale – turul I din 2014.

INSCOP Research mulțumește pe această cale tuturor colaboratorilor pentru efortul constant de a realiza cercetări sociologice de calitate, clienților pentru încrederea manifestată și mass-media pentru deschiderea arătată prin publicarea rezultatelor cercetărilor noastre. 

De asemenea, adresăm felicitări tuturor institutelor de sondare a opiniei publice care realizează cercetări de calitate într-un mediu social tot mai complex. Sondajul de opinie este un instrument de cercetare sociologică foarte util, utilizarea sa cu responsabilitate și profesionalism contribuind la îmbunătățirea mecanismelor democratice prin reflectarea constantă a percepțiilor populației.

Mai multe detalii pot fi găsite la: https://www.inscop.ro/27-mai-2019-rezultatele-alegerilor-europarlamentare-au-fost-anticipate-de-inscop-research-in-cadrul-ultimului-sondaj-de-opinie-realizat-in-perioada-12-aprilie-3-mai-2019/

Barometrul de opinie publică al Academiei Române a fost realizat de INSCOP Research, la comanda LARICS - Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române. Datele sondajului de opinie au fost culese la nivel național în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019. Volumul eșantionului a fost de 1050 persoane și este reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Sondajul a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor în toate județele României și în sectoarele Municipiului București. Eșantionul de tip multi-stratificat, probabilistic a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel